Locatie
De Blauwe Vogel (De Krook)
Datum & Tijd
12 december 18:30 - 20:00
Toegankelijkheid
Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.
Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.
Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.
Ongezien
Mensen met beperking op tv - Panel i.s.m. InclusieAmbassade en Sociaal.NetMensen met een beperking zie je weinig of niet op tv. En als ze in beeld komen is het vaak stereotiep. Totdat productiehuis A Team Productions besloot om Trizombie te maken en dit werd vertoond op VTM Go. Het verhaal? Een gevaarlijk virus verandert iedereen in zombies, behalve mensen met het syndroom van Down. Deze unieke tv-reeks is ontsproten uit het brein van cartoonist Lectrr en brengt mensen met een handicap anders in beeld dan gewoonlijk.
Voer voor debat over inclusie en beeldvorming met Lectrr, Bob Colaers, Charlotte van de Bergh, Tineke Van Haute, Mira Bryssinck, Pieter Verstraete (disability festival), en Nadia Hanssens (vrt), gemodereerd door Sophie Desimpel. De live-illustraties worden verzorgd door Mounir Eddib.
TIP: Trizombie kan je bekijken op donderdag 12 december om 13:30 in cinema Sphinx of al eerder online op VTM Go!
Lectrr (Steven Degryse)
Lectrr is huiscartoonist bij De Standaard, en tekent met regelmaat voor Le Monde en NRC. Hij schreef de roman Ondanks de Ondergang en bedacht en schreef Trizombie.
Bob Colaers
Bob Colaers werkt al enkele jaren achter de schermen bij verschillende audiovisuele projecten en debuteerde begin dit jaar als regisseur met de reeks "Trizombie”
Charlotte van den Bergh
Charlotte van den Bergh is actrice bij Theater Stap sinds 2018. Charlotte deed haar eerste acteerervaring op op woensdagnamiddag bij de jongerwerenwerking van Theater Stap. Stilaan vindt zij haar weg naar het podium en het scherm. Zij toerde in het najaar door Vlaanderen met ‘my sweet panther’, waarin ze acteert en ook poppenspeelt. Charlotte had een kleine rol in de film ‘het smelt’. Charlotte is geen onbekende voor het grote publiek door haar deelname aan ‘Down the Road’ en door haar rol in Trizombie, de short-serie op VTM GO.
Tineke Van Haute
Tineke Van Haute is een vrouw met vele talenten. Ze werkt in een broodjeszaak, is hulpjuf in het eerste en tweede leerjaar en fietst en haakt als de beste. Tineke houdt ook erg veel van acteren. Met het dagcentrum waar ze doorheen de week is, speelde ze al in de Arenberg. Ook bij Theater Stap is ze geen onbekende. Ze werd eerder al gecast voor de hoofdrol in de kortfilm ‘Downside Up’ en werd opnieuw door het gezelschap gevraagd om mee te spelen in ‘Trizombie’.
Mira Bryssinck
Mira Bryssinck is actrice, theatermaker en dramadocente. Ze was te zien in de tv-serie Tytgat Chocolat en werkte mee aan voorstellingen bij onder andere Compagnie Cecilia, Het GEVOLG, Villa Voortman en haar eigen collectief Par Hasard. Voor Forum +, Recto Verso en the state of the youth schreef ze als crip-activist over het theaterlandschap en inclusie. Hoewel ze lang terughoudend was om zich te profileren als maker en actrice met een beperking, besloot ze zich vandaag toch uit te spreken.
Pieter Verstraete
Pieter Verstraete is hoogleraar historische pedagogiek aan de faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen van de KU Leuven. In zijn onderzoek focust hij op de geschiedenis van pedagogische initiatieven voor kinderen/volwassenen met een handicap, de pedagogische betekenis van stilte en geluid, en de manier waarop emoties vorm krijgen binnen de school. Hij is tevens oprichter en curator van het jaarlijkse Leuvense Disability Filmfestival.
Nadia Hanssens
Nadia Hanssens is adviseur diversiteit & inclusie bij de Vlaamse publieke omroep VRT. Al meer dan tien jaar werkt ze daar aan het diversiteitsbeleid doormiddel van acties, projecten en sensibilisering. Iedereen die content maakt voor VRT kan bij team Diversiteit & Inclusie terecht, van concept tot postproductie.
Sophie Desimpel
Sophie Desimpel is gespecialiseerd in toegankelijke communicatie in de breedste zin van het woord. Ze heeft diabetes type 1 en is daarmee ervaringsdeskundige met een chronisch ziekte. Ze deed ervaring op als NT2-leerkracht en als medewerker gelijke kansen/regisseur taalbeleid bij de Stad Gent. Ze modereerde al meerdere keren tijdens het Festival van de Gelijkheid en de 10-daagse van de Veerkracht.
Mounir Eddib
Mounir Eddib (1995, hij/hem) is een Marokkaans-Belgische kunstenaar geboren in Waterschei (Genk, België), een diverse wijk van voormalige arbeidersfamilies verbonden met de nabije steenkoolmijnen. Als kleinzoon van een mijnwerker is zijn werk gekenmerkt door een nauwe band met dit ruwe postindustriële landschap, en ook geïnspireerd door Saharaanse volksgebruiken en rituelen uit de leefwereld van zijn moeder.
Eddib won dit jaar verschillende kunstprijzen met de schilderijen van zijn afstudeerproject aan Maastricht Institute of Arts. Hij werkt deeltijds als coördinator van de jongerenafdeling van het Bonnefanten, en voor VZW The Building Genk.
Fresh Faces
Sophie Desimpel maakt deel uit van de Fresh Faces van Curieus, een databank vol jong geweld en expertise. Door hen op één plek te verzamelen, hoopt Curieus meer jongeren op evenementen, in praatprogramma's en in de kranten te zien.
Maak kennis met de Fresh FacesGratis studentendag
Op donderdag 12 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2024 - 2025. We vragen wel om jouw gratis ticket te registreren via de ticketingwebsite (kiezen voor “dag 1 Festival van de Gelijkheid” en dan gratis studententicket selecteren).
Reserveer jouw plek