Literatuur
Locatie

De Blauwe Vogel (De Krook)

Datum & Tijd

12 december 20:30 - 22:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Oeigoerse literatuur

'De dageraad brak aan voor wie was vergeten’ - Tahir Hamut Izgil

PEN Vlaanderen presenteert een panelgesprek over de onderdrukking van de Oeigoeren, een Turks-sprekende moslimminderheid in China die sinds de jaren negentig slachtoffer is van etnische zuiveringen en repressie. Sven Peeters gaat in gesprek met Oeigoers activist en schrijver Ahmedjan Kasim. Ze bespreken het lot van de Oeigoerse literatuur en de impact van Chinese repressie. Dichter Annemarie Estor leest fragmenten van Oeigoerse auteurs voor, en filosofe Alicja Gescinska, voorzitter van PEN Vlaanderen, opent met een welkomstwoord. Mounir Eddib verzorgt de live-illustraties tijdens deze avond.

Ahmedjan Kasim

Ahmedjan Kasim werd geboren te Urumchi, de hoofdstad van de Oeigoerse regio Xinjiang binnen China. Hij vluchtte op 15-jarige leeftijd naar Nederland. Zijn vader zit sinds 2017 in een concentratiekamp in China. Ahmedjan zet zich in voor de Oeigoerse kwestie. In 2022 publiceerde hij het boek ‘De Oeigoerse droom’.

Sven Peeters

Sven Peeters is leerkracht NT2 bij Encora en auteur. Samen met Jelica Novakovic schreef hij de Belgrado-gids ‘Het Kafana-Tribunaal’ (Clio, 2006, 2018) en ‘Wat kwam er uit een schot’ (Vrijdag, 2015). Hij werkt aan een boek dat de mensen zonder papieren in onze steden een stem wil geven. Daarnaast brengt hij de koloniale sporen van Antwerpen in kaart. Hij is samensteller van de Antwerpse Stadskroniek 'Oude Stad Nieuwe Ogen', waarin 13 Antwerpenaars met een migratieachtergrond een persoonlijk verhaal schreven over gedeeld Antwerps erfgoed.

Annemarie Estor

Annemarie Estor is dichter bij Wereldbibliotheek. Haar verhalende poëzie werd bekroond met de Herman de Coninckprijs, de Jan Campert-prijs en de Frederick Turner Prize. Zij is gepromoveerd cultuur- en literatuurwetenschapper en voorzitter van de Adviescommissie Podiumliteratuur van Literatuur Vlaanderen. Van 2014 tot 2018 was zij bestuurslid van PEN Vlaanderen. 

Mounir Eddib

Mounir Eddib (1995, hij/hem) is een Marokkaans-Belgische kunstenaar geboren in Waterschei (Genk, België), een diverse wijk van voormalige arbeidersfamilies verbonden met de nabije steenkoolmijnen. Als kleinzoon van een mijnwerker is zijn werk gekenmerkt door een nauwe band met dit ruwe postindustriële landschap, en ook geïnspireerd door Saharaanse volksgebruiken en rituelen uit de leefwereld van zijn moeder.

Eddib won dit jaar verschillende kunstprijzen met de schilderijen van zijn afstudeerproject aan Maastricht Institute of Arts. Hij werkt deeltijds als coördinator van de jongerenafdeling van het Bonnefanten, en voor VZW The Building Genk.


Gratis studentendag

Op donderdag 12 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2024 - 2025. We vragen wel om jouw gratis ticket te registreren via de ticketingwebsite (kiezen voor “dag 1 Festival van de Gelijkheid” en dan gratis studententicket selecteren).

Reserveer jouw plek

Meer Festival van de Gelijkheid!