Locatie
Foyer Theaterzaal (De Vooruit)
Datum & Tijd
12 december 19:00 - 20:30
Toegankelijkheid
Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.
Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.
Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.
Partying = Political
Panel i.s.m. Jeugd van de NachtWaar velen nachtcultuur zien als een vorm van entertainment of vermaak, is het voor sommigen een noodzaak. Met haar oorsprong in gemarginaliseerde communities, kan nachtcultuur een context creëren voor zelfexpressie die bij daglicht niet altijd mogelijk is, of een medium zijn voor het aanjagen van sociaal-politieke verandering.
Waarom is een clubruimte anders dan de wereld waarin we overdag in navigeren? Hoe kan nachtcultuur een veilige ruimte creëren voor zij die in hun dagdagelijkse realiteit niet altijd een plekje krijgen? Hoe kan het organiseren van feesten mensen op de been brengen voor sociale verandering?
In dit panel duiken we in het activistische karakter van nachtcultuur, en waarom feesten meer is dan feesten alleen.
Foto: Panty On in Minus One tijdens CLUSTER festival, door Lorenzo Frison
Over Jeugd van de Nacht
Jeugd van de Nacht is een beweging, netwerk en platform voor jongeren in de Gentse nachtcultuur. We zijn ontstaan uit de gedeelde noodzaak van jongeren om ruimte te krijgen, letterlijk en figuurlijk.
Als jongeren in de Gentse nachtcultuur worden we niet altijd gehoord. Terwijl de nacht rijk is aan jonge organisatoren, dj’s, artiesten, grafisch ontwerpers, vj’s, foto- en videografen, geëngageerde bezoekers, safe(r) space collectieven, vrijwilligers, techniekers, scenografen, nightlife-journalisten, et cetera.
We claimen daarom de plek van de nacht binnen de stad, brengen de noden van de Gentse scene in kaart en werken actief aan een betere toekomst voor de Gentse nachtcultuur. We zijn de lijm tussen jongeren en de mensen die voor hen vaak minder bereikbaar zijn: clubuitbaters en -programmators, grote instituties, beleidsmakers…
We organiseren community-meetings, geven meer context over nachtcultuur, bieden jongeren kansen om te organiseren en vormen met alle input uit de scene een stem richting beleid.
Margot Mankiyan & Jorik De Wilde (dakdak)
dakdak (fka Pandrave) voorziet een dansvloer die de fundamenten van ons woonbeleid doet daveren. Ontstaan uit de wens om onze bewegingsdrang te vertalen naar een groter plaatje, naar een betere wereld voor iedereen op en naast de dansvloer, zet dakdak feest en dans in als middel om te mobiliseren rond het recht op wonen. Dit gebeurt enerzijds door opbrengsten te doneren en anderzijds door bewustwording rond dit thema te stimuleren, zoals bij de laatste editie in het kader van de volksraadpleging over betaalbaar wonen in Gent. In oktober organiseert dakdak een tweedaags evenement waarin het thema betaalbaar wonen extra onder de aandacht wordt gebracht in aanloop naar de lokale verkiezingen.
Veronika Denueve
Vanuit het Vlaamse platteland keek de kleine flikker Sam De Mol aka Veronika al reikhalzend uit naar de mogelijkheid om een queer leven te kunnen leiden in de grote stad, waar flikkers en potten hun eigen feesten hadden. Om die droom in Antwerpen waar te kunnen maken, zette die er zelf in samenwerking met kunstenhuis De Studio hun schouders onder door Send In The Clowns te organiseren, een dragshow en -feest dat uitgroeide tot een vaste waarde in de nog piepjonge scene.
Maar die forse groei van een relatief nieuwe community bracht ook specifieke kwetsbaarheden aan het licht, die met de hulp van koepelorganisaties Cavaria en Wel Jong al doende aangepakt kunnen worden. De vrijheid die zowel de performers als het publiek nodig hebben om zichzelf te kunnen uitdrukken zonder schaamte, kan tenslotte pas ontstaan als er een sfeer geboden kan worden van veiligheid, zorgzaamheid en liefde.
Verder gebruikt het intussen gevormde collectief hun platform ook voor community building en activisme omdat ze geloven dat dit belangrijke onderwerpen zijn die hand in hand gaan met het inherente politieke karakter van drag en het nachtleven.
Yasmine Dammak (Not Your Techno & pulp agency)
Met een onverzadigbare nieuwsgierigheid en passie voor muziek heeft Yasmine een brede en veelzijdige kennis opgebouwd die verschillende genres overspant. Op 16-jarige leeftijd ontdekte Yasmine in haar vaderland Tunesië de wereld van elektronische muziek – een genre dat deuren opende naar existentiële vrijheid en hen sindsdien een constante verbinding met anderen biedt. Na hun migratie naar België in 2010 begon een nieuwe zoektocht naar zelfontplooiing in een westerse context. Deze reis leidde tot de drang om het nachtleven en de muziekscene in beweging te brengen en te hervormen. Toegankelijkheid, intersectioneel denken, inclusiviteit en het creëren van safe.r spaces zijn thema’s die hen nauw aan het hart liggen. Dit resulteerde in de oprichting van Not Your Techno, samen met partner-in-crime Sara Dziri. Het collectief staat voor het durven herzien en kritisch benaderen van de gevestigde codes en gewoontes in het nachtleven.
Yasmine’s migratieverhaal en huidige leven in België vormen haar visie op de muziek en nightlife scene als een dynamisch proces dat constant moet worden geëvalueerd en vernieuwd, in lijn met de maatschappelijke en sociale veranderingen. Met hun werk streeft ze naar een inclusieve, vooruitstrevende en veranderingsgerichte scène die inspeelt op de noden van hun gemeenschap.
Nadia Kara (moderator)
Geboren in Luik, van een Algerijnse vader en een Duits-Belgische moeder, groeide Nadia Kara op tussen allerlei culturen en invloeden. Terwijl ze constant de wereld observeerde, zoekend naar haar plek tijdens haar jeugd, ontwikkelde ze de nood om mensen te begrijpen en zich met hen te verbinden. Nadat ze media en communicatie studeerde, verhuisde de veelzijdige jonge vrouw naar Vlaanderen, waar ze nieuwe perspectieven opdeed over de dynamieken in haar thuisland – the good, the bad, and the ugly.
Door zichzelf steeds te bevragen en te informeren, ontwikkelde Nadia een talent om constructieve dialogen over serieuze zaken aan te gaan. Momenteel werkt ze als schrijver, podcaster en host. Met haar focus op thema’s als mentale gezondheid, feminisme, diversiteit en duurzaamheid, onderzoekt ze kwetsbaarheid zonder dit uit te buiten, steeds met een humoristische en empathische blik.
Gratis studentendag
Op donderdag 12 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2024 - 2025. We vragen wel om jouw gratis ticket te registreren via de ticketingwebsite (kiezen voor “dag 1 Festival van de Gelijkheid” en dan gratis studententicket selecteren).
Reserveer jouw plek