Sofababbel
Locatie

De Blauwe Vogel (De Krook)

Datum & Tijd

13 december 15:30 - 16:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Soe Nsuki & Erik Vlaminck

Dat je mag lachen

Sociaal beklag met een vleugje humor: de een schrijft het op, de ander brengt het op het podium. In de sofa zitten Soe Nsuki en Erik Vlaminck, ook bekend als Dikke Freddy. Samen gaan we in gesprek over humor en het vinden van hoop in de tristesse om ons heen.


Anneleen Van Offel is gastvrouw van dienst, Amber Hyacinth verzorgt de live-illustratie tijdens het gesprek.

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (°1954) is romancier, theatermaker en columnist. Zijn werk wordt gekleurd door het dorp waar hij opgroeide, door de kermis en door een tijdlang werken in de psychiatrie en de thuislozenzorg. Zijn columnpersonage 'Dikke Freddy' is luis in de pels bij ministers, macht- en centenhebbers.

Soe Nsuki

Soe is standup comedian, tv persoonlijkheid en scenariste! Maar zeg alsjeblieft niet ‘creatieve duizendpoot’ want die term wordt te veel gebruikt en is dus helemaal niet creatief.


Het begon allemaal met hip hop, in 2007. Jarenlang schuimde Soe als bgirl de battles van de Lage Landen af, om uiteindelijk Benelux kampioen te worden in 2011. Naast vollenbak trainen in de week, en reizen in het weekend voor de battles, gaf ze haar passie voor breaking door aan andere vrouwgezinden in Soe’s Bgirl Studio.


De mopjes begonnen in 2012.  Ze speelde het voorprogramma voor Thomas Smith, Philippe Geubels en Alex Agnew, en in 2016 struinde ze de zalen af in een dubbelshow met bff Jens Dendoncker. Eind 2018 ging Soe in première met haar eerste volavondshow Soetopia voor een volle Arenbergschouwburg. Dat was erg emotioneel en leuk! Ze heeft gehuild toen ze bloemen kreeg op het einde. In 2020 werden de mopjes even op pauze gezet door een klein virusje dat heel de wereld platlegde. Soe spitste ze zich toe op scenarioschrijven, en schreef mee aan miniserie De Shaq en jeugdserie PANNA. In 2021 begon ze bij Vlaanderen Vakantieland, om Vlaanderens beste toeristische tips mee te geven in haar rubriek, de Soegesties. In december 2022 ging ze in première met haar tweede standup comedy zaalshow SOENAMI, en was ze de vaste sidekick van uberpresentator Sven de Leijer in dé eindejaarsshow van de VRT, Vrede op Aarde.

Anneleen Van Offel

Anneleen Van Offel (1991) is een schrijver die vertrekt vanuit het onderzoek, de reis, de ontmoeting. In haar nieuwe roman De stem van Sulina reist ze langs de Donau van bron tot monding, wat voor haar tegelijk een mentale reis is naar het moederschap. Historische opgravingen en eeuwenoude mythen en verhalen zijn de insteek van een expliciet vrouwelijke benadering van de reis langs de rivier. Het is een boek over onrust, moederwoede, vanlife, rivieren en het klimaat. Voor haar debuut Hier is alles veilig reisde ze vier keer langdurig naar Israël en Palestina, waar ze in gesprek ging met soldaten en hun familie. Hun verhalen gebruikte ze als grondstof voor de roman. Het boek werd warm onthaald door pers en publiek en verscheen in het voorjaar van 2023 in het Duits.

 

 Ze publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften en schreef gastcolumns voor De Morgen en De Standaard. Op het podium is ze vaak te vinden als performer, als gastvrouw of als interviewer. In de literaire podcast De Zin van Mijn Leven, die ze maakt in samenwerking met Curieus en Confituur Boekhandels, houdt ze de koetjes en kalfjes op stal om het te hebben over jawel: de zin van het leven. Als bestuurslid van PEN Vlaanderen ijvert ze voor de vrijheid van het woord, zodat die geen dode letter wordt. Ze houdt ervan om als curator mensen samen te brengen in prikkelende programma's, en deed dit al voor het Memento Woordfestival in Kortrijk en Het Betere Boek in Gent. Aan de academie van Mortsel begeleidt ze mensen die werken aan een manuscript en helpt ze jongeren hun eigen stem te vinden. Wonen en werken doet ze  op de trein tussen Gent en Antwerpen. Ze moedert en heeft voltijds lief.

Amber Hyacinth

Amber Hyacinth (1998) is een multidisciplinaire kunstenaar woonachtig in Arnhem. In 2022 studeerde ze af aan ArtEZ Zwolle in de richting Illustration Design. Haar illustratiewerk is te herkennen aan haar volle en kleurrijke stifttekeningen. Ook is ze actief als autonoom kunstenaar waarbij ze zich vaak laat inspireren door haar achtergrond en omgeving, dit uit zich in stillevens, keramiekwerken en wandtapijten.

Meer Festival van de Gelijkheid!