Panels & Lezing
Locatie

Mokabon (De Vooruit)

Datum & Tijd

14 december 16:15 - 17:45

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Allyship in de Zorg

Samen naar een inclusieve en rechtvaardige gezondheidszorg
I.S.M. ROOTS (UCOS)

Hoe maken we zorg rechtvaardig en toegankelijk voor iedereen? Voor queer en BIPOC* personen is dit een dringende vraag. Zij worden nog te vaak geconfronteerd met discriminatie, geweld en ongelijkheden in de zorg die hun behandeling en gezondheidsuitkomsten negatief beïnvloeden. Deze problemen zijn diepgeworteld in historische vooroordelen en systemen die tot op heden doorwerken.

Als jongerenproject wil ROOTS hier verandering in brengen. De takeover richt zich op het thema allyship in de zorg: niet als modewoord, maar als een actieve en krachtige houding om verandering teweeg te brengen. Tijdens een interactief panelgesprek gaan we samen op zoek naar antwoorden op de vraag: Hoe kunnen we een actieve bondgenoot zijn in de zorg?

De zorgervaringen van queer en BIPOC personen vormen het hart van het gesprek. Hun verhalen worden verweven met de perspectieven van zorgverleners, waardoor theorie en praktijk samenkomen. Verwacht geen standaard panelgesprek, maar een interactieve en vernieuwende uitwisseling die traditionele kaders doorbreekt. Samen bouwen we aan een zorgsysteem dat écht rechtvaardig is voor iedereen.

ROOTS is een project van het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS). UCOS wil werk maken van duurzame menselijke ontwikkeling door het stimuleren van actief wereldburgerschap bij studenten van het Vlaamse hoger onderwijs. Voor ROOTS werden 11 jongeren geselecteerd, die een jaar lang werken rond dekoloniale visies op gender en reproductieve rechtvaardigheid. 

*BIPOC is een acroniem uit het Engels dat staat voor Black, Indigenous en People of Color

Meer weten?
Michiko Lii

Michiko Lii (die/hun) is een non-binaire performancekunstenaar, queer activist en recent afgestudeerd in kunst- en cultuurbemiddeling. Als artiest en artistiek medewerker, zowel on- als backstage, zet Michiko zich in voor bewustzijn en educatie rondom inclusiviteit en queer thema’s, met aandacht voor de intersecties van identiteit.

Als jongerenwoordvoerder bij Wel Jong gebruikt Michiko hun ervaring in de kunstsector en queer gemeenschap om dialoog over gelijkheid en erkenning te stimuleren. Met een visie op maatschappelijke verandering en een verbindende aanpak inspireert die anderen om samen te werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen zich erkend en gewaardeerd voelt.

Narjes Madhloum

Narjes Madhloum is vroedvrouw en doctor in de biomedische wetenschappen. Tijdens haar studie was ze geïntrigeerd door de verschillen in verloskundige praktijken in verschillende culturen en landen, wat de drijvende kracht was om de grenzen over te steken en te werken in verschillende landen. Als zorgprofessional met een migratieachtergrond, heeft ze de uitdagingen waargenomen waarmee het gezondheidszorgsysteem geconfronteerd wordt bij het bieden van de beste zorg aan een diverse bevolking. Met haar onderzoek streeft ze naar strategieën om preventie, toegankelijkheid en gezondheidsvaardigheden te verbeteren aan kwetsbare groepen. Daarnaast trekt Narjes de leerlijn ‘Diversiteit in de zorg’ in de opleiding geneeskunde en de master in de verpleegkunde en vroedkunde aan de Universiteit van Hasselt. Aan het onderzoekscentrum zorg en connectie binnen KdG, zet Narjes haar passie verder door projecten uit te werken om de toegankelijkheid en de zorg aan kwetsbare zwangere te bevorderen. Gedreven door haar passie als vroedvrouw en onderzoeker, is ze de oprichter geworden van het project 'Empowering Migrant Women in Healthcare', met als belangrijkste doel 'de gezondheid van vrouwen vooruit te helpen'.

Tania Nyanguile

Tania Nyanguile is Klinische Psycholoog van opleiding. Ze zet zich boven op haar beroep actief in om taboe-onderwerpen en relevante kwesties in onze samenleving bespreekbaar te maken, en ze doet dit via haar podcast ‘Vulnera’. Tania gelooft sterk in de kracht van kwetsbaarheid en baseert haar benadering op intersectionaliteit, waarbij ze tevens grote waarde hecht aan representatie.

Meer Festival van de Gelijkheid!