Locatie
De Blauwe Vogel (De Krook)
Datum & Tijd
14 december 20:00 - 21:00
Toegankelijkheid
Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.
Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.
Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.
Lieve Blancquaert & Sinan Can
Aandacht voor elkaarHet menselijke verhaal centraal, dat verbindt het werk van documentairemaker Sinan Can met fotograaf Lieve Blancquaert. Beiden brengen verhalen tot leven, om meer inzicht te krijgen in de levens van de mensen om ons heen. Hoe kunnen we weer aandacht hebben voor elkaar, ook voor de mensen die we (nog) niet kennen? Met onze twee sofagasten duiken we dieper in deze vraag.
Yasmina El Messaoudi is de gastvrouw van deze sofababbel, Noëmie Plateau verzorgt de live-illustraties.
Sinan Can
“In alles wat ik maak, moet het menselijke verhaal centraal staan.”
Sinan Can (Nijmegen, 1977) is een award winning documentairemaker,
onderzoeksjournalist en programmamaker die met indringende documentaires als Retour Kalifaat en Bloedmineralen, en Inside Kalifaat belangrijke journalistieke prijzen heeft gewonnen. Hij wordt gezien als een betrokken en deskundige Midden Oosten specialist en wordt in die hoedanigheid vaak bij diverse TV programma’s uitgenodigd om uitleg te geven over conflicten en andere problematiek.
De documentaires die Sinan maakt hebben vaak te maken met de problematiek in oorlogsgebieden. Hierbij focust hij zich niet alleen op de perioden van geweld, maar ook op de problemen waar mensen in wederopbouwgebieden mee te maken krijgen. Daarnaast houdt hij zich bezig met de thematiek van polarisering en parallelle samenlevingen. In 2022 richtte Sinan samen met vrienden de stichting Shams-Rumi op, met als belangrijkste doelstelling kinderen in oorlogsgebieden te helpen.
Lieve Blancquaert
Lieve Blancquaert studeerde film en fotografie aan het KASK Gent en werkt sinds 1985 als freelance fotograaf voor diverse kranten en tijdschriften. Haar werk kenmerkt zich door sociaal engagement en strijd tegen onrecht, vooral jegens vrouwen.
Ze heeft samengewerkt met organisaties zoals Kom op tegen Kanker, Oxfam Fair Trade en Plan International. Blancquaert heeft aan circa 20 boeken bijgedragen, waaronder "Vrouw" (2003), "Insjallah, mevrouw" (2004), "Mijn status is positief" (2006), "Voorbij de grens" (2008), "Fotograaf" (2008), "Mijn zachtste huid" (2009), "Birth Day" (2012), "Wedding Day" (2015), "Last Days" (2017), "Circle of Life" (2019) en "We are Europe" (2024).
Haar werk is meerdere malen tentoongesteld, zoals in de tentoonstellingen "Vrouw" (2003), "Insjallah, mevrouw" (2004), "Fotograaf" (2008), "Ecce Homo" (2016), "Circle of Life" (2019) en "Between us" (2020). De tentoonstelling "We are Europe" opent op 16 maart 2024 in Mechelen.
Yasmina El Messaoudi
Yasmina El Messaoudi is dochter van een Marokkaanse vader en een Belgische moeder, de schrijfster Mim Van Keer. Ze groeide op in Kapelle-op-den-Bos.
Ze ging journalistiek studeren aan de (toenmalige) Katholieke Hogeschool Mechelen. Tijdens haar studie werkte ze al voor het jongerenmagazine van TV Brussel en het bijhorende radiostation FM Brussel. In 2004 behaalde ze haar diploma en combineerde radio en televisie met een deeltijdse job bij het weekblad Libelle. In 2008 ging ze het Journaal presenteren op TV Brussel en werd zo het eerste Nederlandstalig nieuwsanker van Marokkaanse origine. In het voorjaar van 2013 ging ze ook presenteren op de digitale televisiezender Prime. Van 1 november 2014 tot en met 23 juni 2015 was El Messaoudi ook presentatrice op het commerciële radiostation Qmusic zonder vast programma als invaller, veelal 's avonds of tijdens het weekend. Ze presenteert ook twee seizoenen Closing Time Soul op Radio 1.
In 2016 vertrok El Messaoudi naar Den Haag om zich even terug te trekken uit de media. Al blijft ze over haar Nederlands avontuur schrijven en vloggen voor Flair, Flair Nederland en Charlie Magazine. Bij haar terugkeer begint ze als reporter bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel waar ze intussen ook nieuwslezer en eindredacteur is. In het najaar van 2021 verschijnt haar debuutroman Straatkat bij Uitgeverij Vrijdag over het afscheid van haar moeder en opgroeien tussen twee culturen. Van 2022 tot 2024 was ze in de ochtenden te horen als nieuwslezeres op MNM. Nu werkt ze weer terug bij Radio 2.
Noëmi Plateau
Noëmi Plateau is 28 jaar en is illustrator en grafisch vormgever. Ze werkt ook als creative content creator voor WSM, een Belgische NGO. Noëmi illustreert vaak kinderboeken voor uitgeverij De Eenhoorn, maakt raamtekeningen, muurschilderingen en werkte aan verschillende televisieprojecten in de mediasector. Diversiteit en inclusiviteit staan vaak centraal in haar eigen werk. Zelf is ze geadopteerd uit China en wil ze met haar werk een steentje bijdragen aan de representatie die ze als kind miste.