Panels & Lezing
Locatie

De Blauwe Vogel (De Krook)

Datum & Tijd

14 december 15:45 - 17:15

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Waarheen met ons geld?

Drie scenario’s voor een rechtvaardig geldstelsel

i.s.m. Triodos Bank en Muntuit

Hoe komt het dat ongelijkheid zo moeilijk in te dammen is? Om dat inzichtelijk te maken, bedachten cartograaf Carlijn Kingma, en economen Thomas Bollen en Martijn van der Linden het ‘Waterwerk van het geld’. In die enorme tekening stellen ze geld voor
als water, en ons geldstelsel als een irrigatiesysteem dat de economie bevloeit.

Hoe beter de doorstroming, hoe welvarender de samenleving. Dat is het idee. In werkelijkheid zwemt een kleine groep in het geld terwijl grote delen van de samenleving worden drooggelegd. Waar liggen de kansen om het anders te doen, nu technocraten bij centrale banken en grootbanken werken aan een nieuw ontwerp voor het geldstelsel van de toekomst?

In dit panelgesprek boren we drie nieuwe inspiratiebronnen voor de toekomst aan: nieuwe vormen van participatie, een nieuwe rol voor de overheid en nieuwe munten.



Carlijn Kingma

Carlijn Kingma is architect en cartograaf. Ze visualiseert complexe sociale, economische en politieke systemen met behulp van architectonische ontwerpen en metaforen. Haar kaarten tonen de verborgen machtsstructuren die onze samenleving beïnvloeden.



Martijn Jeroen van der Linden

Martijn Jeroen van der Linden doctoreerde in het monetaire en financiële systeem. Hij is een hoogleraar New Finance aan de Haagse Hogeschool. Hij is medeoprichter van de Nederlandse beweging voor monetaire hervorming 'Ons Geld'.



Vicky Van Eyck

Vicky Van Eyck is directrice van Positive Money Europe, een non-profit onderzoeks- en campagneorganisatie die een hervorming van het geldsysteem eist, zodat het een eerlijke, democratische en duurzame economie ondersteunt. Ze vormen de brug tussen de Europese Centrale Bank en gewone burgers en doen voorstellen die ervoor zorgen dat het geldsysteem voor iedereen werkt en de grenzen van onze planeet respecteert.



Thomas van Craen

Thomas van Craen is directeur van Triodos Bank België. Hij gelooft dat banken een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben in het streven naar een leefbare planeet en sociale rechtvaardigheid. Hij pleit voor meer transparantie bij financiële instellingen. Alleen zo krijgen we meer duurzame banken en weet de consument echt waar zijn geld naartoe gaat.



Anne Snick

Anne Snick is een systeemdenker die al ruim 30 jaar onderzoek doet naar gelijke kansen, armoedebestrijding en duurzaamheid. Daarbij kijkt ze vooral naar de systemische mechanismen die sociale ongelijkheid en planetaire uitputting in stand houden, en naar emergente alternatieven. Geld speelt daarbij een sleutelrol. Anne schreef mee aan een handboek over lokale muntsystemen, en zette haar schouders onder Turnaround Money, een Europees actieonderzoek naar duurzame geldstromen. Zij is lid van de denktank Club van Rome en publiceert maandelijks een column in Trends.



Thomas Bollen

Thomas Bollen is financieel econoom en volgt de ontwikkelingen in de financiële sector sinds de kredietcrisis van 2008. Hij werkt als journalist en schrijft voor het Nederlandse onderzoeksplatform Follow the Money over financiële wanpraktijken, economische dogma's — en hun alternatieven.



Meer Festival van de Gelijkheid!