Panels & Lezing
Locatie

De Blauwe Vogel (De Krook)

Datum & Tijd

14 december 13:45 - 15:15

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Emotie ontleed

Panel met o.a. Batja Mesquita, Ignaas Devisch ...

Ervaart iedereen emoties op dezelfde manier? Betekenen emoties overal hetzelfde?
In een wereld waar emoties dagelijkse gespreksstof zijn, blijft de definitie ervan vaag. Het begrip ‘emotie’ is relatief jong, slechts 200 jaar oud, en ontbreekt zelfs in sommige talen. Ondanks Darwin's overtuiging van hun universele functie, betwist professor Batja Mesquita de gangbare opvatting van emoties als biologisch bepaald. Ze beschouwt emoties als relationele handelingen, gevormd door cultuur en regulerend voor sociale interactie. Haar visie ontkracht het idee van universele emoties, waarbij emoties eerder worden gezien als een product van cultuur dan een innerlijke staat van zijn.


Wat is 'emotie' en wat zijn de gevolgen van misinterpretatie? in dit gesprek gaan we emotie ontleden. Dit doen we samen met Batja Mesquita, filosoof Ignaas Devisch, professor klinische psychologie Ariane Bazan en Graziela Dekeyser, postdoctoraal onderzoeker naar emoties en meertaligheid. Dit gesprek wordt gemodereerd door Aurélie Van de Peer.


Tijdens dit gesprek worden live illustraties gemaakt door Noëmie Plateau.

Ignaas Devisch

Ignaas Devisch is professor in de medische filosofie en ethiek. Daarnaast is hij ook auteur en columnist, en verzorgt hij consultancy op vlak van ethiek en filosofie voor bedrijven en particulieren. Verbonden aan de medische faculteit Universiteit Gent en publiceert en spreekt regelmatig in binnen- en buitenland, zowel voor een gespecialiseerd als een breed publiek. Vijf jaar lang was hij als gastonderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Batja Mesquita

Batja Mesquita is sociaal psycholoog, emotie-onderzoeker en pionier op het gebied van culturele psychologie. Ze is hoogleraar psychologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven, en directeur van het Centrum voor Sociale en Culturele Psychologie aan KU Leuven. Voordat ze naar Leuven kwam, was ze verbonden aan Wake Forest University, University of Michigan, Stanford University en de Universiteit van Amsterdam. Mesquita is een internationaal erkende autoriteit op het gebied van culturele verschillen in emoties. Haar meest recente onderzoek richt zich op de rol van emoties in multiculturele samenlevingen. Zo bestudeert ze hoe emoties een hefboom zijn voor de inclusie van minderheidsjongeren in middelbare scholen, en voor de sociale en economische integratie van nieuwkomers (d.w.z. pas aangekomen immigranten). Mesquita is als adviseur opgetreden voor UNICEF en de WHO. Onlangs was ze lid van de kerngroep van wetenschappelijke adviseurs voor het Science and Ethics for Happiness and Well-being Project (SEH), een initiatief van het Vaticaan in samenwerking met het Sustainable Development Solutions Network (SDSN) van de VN.

Graziela Dekeyser

Graziela Dekeyser is postdoctoraal onderzoeker en docent aan de KU Leuven. Van jongs af aan heeft Graziela de wereld om haar heen willen begrijpen. Tijdens haar studie sociologie kreeg ze een nieuwe kijk op die wereld: niet iedereen krijgt dezelfde kansen in het leven. Sindsdien zet Graziela zich in om ongelijkheid aan te kaarten. Ze richt zich in haar onderzoek in het bijzonder op de ervaringen van meertalige kinderen in hun school- en gezinscontext en de implicaties ervan op het vlak van (socio-emotioneel) welzijn, schooluitkomsten en identiteitsconstructie. In haar onderzoek staat de stem van kinderen centraal omdat er veel over deze kinderen gepraat wordt, maar ze zelf zelden gehoord worden in publieke en politieke debatten. Via haar verschillende maatschappelijke engagementen tracht ze dan ook het perspectief van deze kinderen binnen te brengen.

Ariane Bazan

Ariane Bazan is doctor in de biologie (1997) en in de psychologie (2009). Ze is hoogleraar klinische psychologie en psychopathologie aan de Université libre de Bruxelles (ULB) en aan de Université de Lorraine (UL) in Nancy (Frankrijk), met als voornaamste expertise het snijvlak tussen psychoanalyse et neurowetenschappen. Sinds 2018 schrijft Bazan een maandelijkse column voor De Standaard, waarin ze vaak pleit voor een andere benadering in de mentale gezondheidszorg alsook voor de deelname van de wetenschappelijke psychologie aan een ruimer ethisch en politiek denken. In Frankrijk is ze directrice van het onderzoekslaboratorium Interpsy.

Aurélie Van de Peer (moderator)

Aurélie Van de Peer is postdoctoraal onderzoeker en docent modesociologie aan het Centrum voor sociologisch onderzoek van KU Leuven. Haar onderzoek gaat over mode, duurzaamheid en onderwijs, met een focus op ongelijkheden en hoe deze te bestrijden. Voorheen werkte ze als leraar secundair onderwijs en als modejournaliste.

Noëmi Plateau

Noëmi Plateau is 28 jaar en is illustrator en grafisch vormgever. Ze werkt ook als creative content creator voor WSM, een Belgische NGO. Noëmi illustreert vaak kinderboeken voor uitgeverij De Eenhoorn, maakt raamtekeningen, muurschilderingen en werkte aan verschillende televisieprojecten in de mediasector. Diversiteit en inclusiviteit staan vaak centraal in haar eigen werk. Zelf is ze geadopteerd uit China en wil ze met haar werk een steentje bijdragen aan de representatie die ze als kind miste.

Meer Festival van de Gelijkheid!