Panels & Lezing
Locatie

Foyer Theaterzaal (De Vooruit)

Datum & Tijd

13 december 17:45 - 18:45

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Laaggeletterdheid, hoe zit dat?

Panel met o.a. Loes Luca, Joke Drijkoningen ...

In Vlaanderen ondervindt 15% van de volwassenen moeilijkheden met lezen en schrijven, wat betekent dat meer dan een half miljoen (580.470) volwassenen problemen ervaren in alledaagse situaties. Concrete voorbeelden hiervan zijn het schrijven van een e-mail, het lezen en begrijpen van een brief, of het zoeken naar informatie. Voor laaggeletterde mensen is de wereld niet altijd even toegankelijk.
Dit resulteert in creatieve oplossingen; zij moeten op alternatieve manieren nadenken om mee te kunnen draaien met de dagelijkse maatschappij

In dit panel leer je meer over laaggeletterdheid: welke obstakels ervaren ze, hoe kunnen we de taal om ons heen toegankelijker maken, en hoe kunnen we de geletterdheid in onze samenleving verhogen? In de serie 'Duidelijke taal' van HUMAN onderzoekt Loes Luca wat het betekent om laaggeletterd te zijn, en doet dit vanuit haar eigen stad Rotterdam. Tijdens dit gesprek deelt ze haar inzichten en ervaringen. Daarnaast zal Joke Drijkoningen, directeur van Ligo (centra voor basiseducatie in Vlaanderen en Brussel), haar expertise delen over hoe Ligo laaggeletterde volwassenen ondersteunt. Ook een van de ambassadeurs van Ligo, Mama Kanny Barry, zal deelnemen aan het panel. Ontwerper en socioloog Lisa Hu zal het gesprek modereren.

Loes Luca

Loes Luca (1953) studeerde drama aan de Kunstacademie in Utrecht. Ze debuteerde bij de Amsterdamse theatergroep Orkater, acteerde voor succesvolle televisieprogramma’s, speelde in diverse Nederlandse films, had haar eigen entertainment band ‘Nénette et les Zézettes’ en zong met verschillende gerenommeerde orkesten. In 2002 presenteerde Loes Luca de publieksavond van het Koninklijk Huwelijk. Datzelfde jaar werd ze door het Nederlandse publiek verkozen tot Actrice van het Jaar en won ze de Rembrandt Award. In 2006 stond zij voor het eerst in het theater met de onewomanshow “Moordwijven” zij werd hiervoor in 2007 genomineerd voor de Theo ‘d’Or en won de Gouden Notekraker. In 2011 heeft de voorstelling DOEK! de AVRO Toneel Publieksprijs gewonnen. In 2015 is Loes genomineerd voor de Columbina, beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in Bedscènes en in oktober 2015 ontving Loes Luca  De Lof der Zotheidprijs . De jury kende haar de prijs toe omdat de Rotterdamse leeft en werkt in de geest van  Desiderius Erasmus. In 2016 won zij de Musical award voor haar rol in “In de ban van Broadway. In 2020 kreeg zij een nominatie voor een gouden kalf voor haar rol in Mi Vida. Ze was ook presentatrice van het programma "Duidelijke Taal" over laaggeletterdheid.

Joke Drijkoningen

Al meer dan twintig jaar zet Joke Drijkoningen zich gepassioneerd in voor een sterk volwassenenonderwijs in Vlaanderen en Brussel. Een toegankelijk en versterkend onderwijs voor elke volwassenen, maakt niet alleen een wereld van verschil voor hen, maar ook voor de hele samenleving. 


Joke Drijkoningen startte haar loopbaan als onderzoeker en ondersteuner voor het NT2-onderwijs (Nederlands voor Anderstaligen) aan de KU Leuven. Ze focuste hierbij op de professionalisering van NT2-leraren, hoe anderstaligen het beste Nederlands kunnen leren en wat de maatschappij kan doen om hen kansen tot participatie te geven.


Sinds 2018 staat Joke Drijkoningen aan het hoofd van Ligo, Centra voor Basiseducatie. De 13 Ligo centra versterken volwassenen op vlak van geletterdheid zodat iedereen volwaardig kan deelnemen aan onze samenleving. Ligo zet hierbij ook in op het breed kenbaar maken van het belang van geletterdheid en op het wegwerken van drempels in onze maatschappij die participatie belemmeren.

Mama Kanny Barry

Ambassadeur bij Ligo, Centra voor Basiseducatie.

Lisa Hu

Lisa Hu (1992) is opgeleid als ontwerper en socioloog. Ze is voorvechter van de stem van kinderen en jongeren en maakt zich druk over ongelijkheden in o.a. onderwijs en democratie. Als oprichter van Stichting Terra Nova - Democratisch Design zet Lisa zich in voor gelijkwaardige dialoog over maatschappelijke vraagstukken. Zo ontwikkelde zij samen met kinderen en leerkrachten het gevierde dialoogspel 'Terra Nova Minimaatschappij'. Het doel: zorgen dat iedereen kan meepraten en mede vorm kan geven aan de wereld waar we samen in willen wonen – zeker degenen die anders weinig gehoord worden.

Meer Festival van de Gelijkheid!