Locatie
Mokabon (De Vooruit)
Datum & Tijd
13 december 13:30 - 15:00
Toegankelijkheid
Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.
Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.
Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.
Vanavond niet, schat
Een open gesprek over de plek van seks in een relatie.i.s.m. ZIJKant en deBuren
ZIJkant voerde dit voorjaar onderzoek naar hoe we over zaken als toestemming en zin communiceren in partnerrelaties. “Seks in een relatie is als koken: soms heb je geen honger maar verwen je de ander toch met iets lekkers.” was een van de vele uitspraken die naar voren kwamen tijdens dit onderzoek. Uit de verhalen blijkt dat het niet altijd eenvoudig is om te bepalen waar grenzen liggen. Als je de keukentafel deelt, dan ook sowieso de lakens? Moet je in bed water bij de wijn doen, zoals je ook onderhandelt over huishoudelijke taken? Is het erg om seks met toestemming maar zonder zin te hebben? En hoe goed lezen partners na jaren van voor- en tegenspoed elkaars signalen nog?
Hoe we in de samenleving kijken naar seks binnen relaties, is de afgelopen decennia ook sterk veranderd. Geloof het of niet, maar vroeger kon er geen sprake zijn van verkrachting binnen een huwelijk: getrouwd zijn betekende toestemming geven! Vandaag staat het begrip toestemming centraal in het Belgisch seksueel strafrecht en in het publieke debat. Maar wat is toestemming precies – en hoeveel praten koppels die al jaar en dag het bed delen nog over hun grenzen en wensen?
Robin Goudsmit gaat erover in gesprek met Anoda Mbuku Kasi, Wim Slabbinck, Jolien Peeters en Tine Van de Looverbosch.
Anoda Mbuku Kasi
Anoda Mbuku Kasi, een dynamische klinische psycholoog die haar expertise en passie inzet in zowel België als Congo. Met een visie die grenzen overstijgt, werkt Anoda onvermoeibaar aan diverse projecten om psychisch kwetsbare vrouwen te ondersteunen en hen te helpen hun kwetsbaarheid om te zetten in kracht.
Wim Slabbinck
Wim Slabbinck, klinisch seksuoloog en relatietherapeut en coördinator van de psychotherapeutische groepspraktijk Ruimte te Gent en Lokeren. Je zag hem misschien als specialist in 'Blind Getrouwd' (VTM) of las reeds zijn columns in NINA (Het Laatste Nieuws). Zijn debuut ‘Waarom mannen geen seksboeken kopen’ verscheen in 2016.
Jolien Peeters
Jolien Peeters, beleidsmedewerker preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Ze zet zich in rond belangrijke thema's zoals grenzen aangeven en vrijwillige toestemming. In haar vrije tijd studeert ze nog bij om seksuoloog te worden.
Tine Van de Looverbosch
Tine Van de Looverbosch, seksuele vormingswerker met een eigen onderneming. Speels, schaamteloos, fantasierijk, veilig(er), geïnformeerd: dit is de toekomst van seks, zolang Tine (zij/die) er iets over te zeggen heeft. Via Ontbloot geeft Tine workshops aan jongeren en volwassenen, met focus op plezier, kennis en consent.
Robin Goudsmit
Moderator is journalist Robin Goudsmit, redacteur bij het Magazine van Nederlandse krant Trouw. In 2022 werd ze door deBuren en Pilar benoemd tot Scherpsteller, een positie voor een veelbelovende jonge denker. In de jaargang 2022-2023 was ze briefschrijver voor rekto:verso.
Over ZIJkant
ZIJkant is een sociaal-culturele beweging die gespecialiseerd is in gendergelijkheid en gelijke kansen. Als progressieve vrouwenbeweging voeren wij campagnes en organiseren we laagdrempelige activiteiten om mensen te sensibiliseren en aan te zetten tot actie. Via ons interactieve educatief aanbod delen we informatie en actiemodellen met een divers publiek. Op korte termijn wil ZIJkant zo de emancipatie van vrouwen realiseren en iedereen betrekken om tot een gendergelijke participatie te komen in de maatschappij.
Meer weten?