Panels & Lezing
Locatie

Theaterzaal

Datum & Tijd

13 december 15:30 - 17:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Holding Space door Aminata Cairo

lezing

In Holding Space presenteert Aminata Cairo haar eigen, unieke visie op het bevorderen van inclusie die de standaard diversiteits- en inclusie aanpak ver overtreft. Ze baseert haar werk op inheemse kennis, de blues-esthetiek, holy hiphop en Caribische en zwarte feministische theorieën. Ze betrekt haar publiek door middel van verhalen, met als uiteindelijk doel om gezamenlijk een nieuw verhaal te creëren. Tijdens haar (boek)presentaties maakt zij gebruik van lezingen, zang en dans om het publiek uit te dagen zichzelf en elkaar van dichterbij te bekijken, waarbij de vraag wordt opgeworpen wat er werkelijk nodig is om gezamenlijk een omgeving van gelijkheid en validatie te creëren. Het gaat over ons, wij allemaal, is haar boodschap, terwijl ze ons dwingt dat te voelen, horen en beleven.

Na de lezing van Aminata Cairo volgt een nagesprek met Latifah Abdou.

Deze lezing wordt ondersteund door een tolk van het Vlaams Gebarentaalcentrum.

Aminata Cairo, Ph. D.

Geboren en getogen in Nederland uit Surinaamse ouders, vertrok ze naar de VS om haar universitaire opleiding te volgen. Ze behaalde een masterdiploma in klinische psychologie en medische antropologie en een Ph.D. in Medische Antropologie.


Als internationale gekleurde vrouw ervoer ze uit de eerste hand de uitdagingen van diversiteit en inclusiviteit. In haar toegepaste antropologische werk met studenten, onderwijs- en gemeenschapsorganisaties heeft ze er voortdurend naar gestreefd om

inclusie op zowel academisch als gemeenschapsniveau te bevorderen. Voor haar inspanningen ontving ze in 2013 de International Education Faculty Achievement Award en de Martin Luther King Jr. Humanitarian Award aan de Southern Illinois University Edwardsville. In 2016 ontving zij de Ere-Orde van de Palm, een staatsonderscheiding van de regering van Suriname voor haar bijdrage aan de cultuur.


Ze is vooral geïnteresseerd in het gebruik van haar academische, artistieke en gemeenschapsvaardigheden om de stemmen en verhalen te ondersteunen, te eren en te vieren die ongehoord, over het hoofd gezien, tot zwijgen gebracht en gemarginaliseerd worden. Haar werk wordt geïllustreerd in haar boek: Holding Space: A Storytelling Approach to Trampling Diversity and Inclusion (2021).

Latifah Abdou

Latifah Abdou is doorheen de jaren nauw betrokken bij verschillende initiatieven rond dekolonisatie en sociale rechtvaardigheid. Zo richtte ze WeDecolonizeVUB op, een project dat de kennis, ervaringen en noden van geracialiseerde jongeren binnen hoger onderwijs centraal zet. Daarnaast werkte ze aan de opstart van de Blueprint Study: Master in Critical Diaspora, Race and Liberation Studie, en organiseerde ze mee de Braver Spaces Summer School. In haar werk rond dekolonisatie en sociale rechtvaardigheid legt ze de nadruk op het belang van sociaal kritische ruimtes, die ze enerzijds wil creëren als moderator, en anderzijds wil verrijken als spreker.

Fresh Faces

Latifah Abdou maakt deel uit van de Fresh Faces van Curieus, een databank vol jong geweld en expertise. Door hen op één plek te verzamelen, hoopt Curieus meer jongeren op evenementen, in praatprogramma's en in de kranten te zien.

Maak kennis met de Fresh Faces

Meer Festival van de Gelijkheid!