Extra
Locatie

Concertzaal

Datum & Tijd

12 - 14 December '24

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Festivalcafé

In en rond de Concertzaal van De Vooruit kan je drie dagen lang kuieren en chillen in het kloppend hart van het Festival van de Gelijkheid: ons festivalcafé. Deze ruimtes zijn vrij toegankelijk zonder festivalticket en ideaal om de festivalsfeer op te snuiven of om even uit te blazen van al het brainfood dat je geserveerd kreeg. Doorheen het festival zorgen we voor creatieve interventies en curieuze verrassingen. 

Café

Even bekomen van het inhoudelijke vuurwerk bij de panelgesprekken, napraten over die aangrijpende Festivalbabbel, een intieme tête-à-tête versieren, nieuwe Festivalvrienden ontmoeten? Het kan hier allemaal. De bediening van het café wordt dit jaar weer in goede banen geleid door de Garsons Uniek van Dito.

Art Club

Tijdens het Festival van de Gelijkheid houden we onze Art Club open. Aan onze creatieve tafel kan je je komen uitleven met verschillende materialen.Je kan naar hartelust ontwerpen, tekenen, knutselen of experimenteren. Doorheen het festival organiseren we open workshops over hoe we onszelf en onze omgeving waarnemen. Ervaring en inschrijving is nooit nodig, maar wel de goesting om elkaar een keer diep in de ogen te kijken. 

Studio Anorak meets Roncha

Onze twee Festivallievelingen (Studio Anorak en Roncha) slaan dit jaar de handen in elkaar en nodigen ons uit in hun postkantoortje. Ze gaan met ons én met de drukpers aan de slag. Iedereen krijgt de kans om een kaartje met een liefdevolle boodschap vanuit het Festival van de Gelijkheid te versturen. 

Expo festivalkunstenaars

Mounir Eddib, Amber Hyacinth, Noëmi Plateau, Astrid Verplancke, Sebastiaan Van Doninck en Sarah Yu Zeebroek zijn onze live-illustrators. Hun werk vormt een aangroeiende mini-expo in het festivalcafé.

Ook jij mag je laten inspireren en een kunstkar ophalen aan de Art Club-tafel.  Wie weet krijg jij ook wel een plaatsje in deze groeiende expo. 

Niet meteen inspiratie? Op onze inkleurbare placemats van Auwnanas kan je je kleurrijke zelf kwijt.

Festivalshop

Jouw kerstinkopen doe je in de Festivalshop. Curieus maakte een fijne selectie van topproducten. Bewust en duurzaam vervaardigd en ideaal voor kerstcadeautjes!

Bookshop Walry

Krijg je geen genoeg van onze sprekers en thema’s? Sla dan een voorraad boeken in bij onze bookshop en organiseer thuis in de zetel je eigen festival met een lekkere tas thee of koffie erbij. Of wil je anderen mee laten genieten van jouw ontdekkingen op het festival? De bookshop is the place to be!

A Mile in My Shoes

A Mile in My Shoes is een schoenenwinkel waar bezoekers worden uitgenodigd om letterlijk in andermans schoenen te lopen. Deze rondreizende tentoonstelling bevat een gevarieerde collectie schoenen en audioverhalen die onze gedeelde menselijkheid verkennen. Van een Syrische vluchteling tot een sekswerker, van een oorlogsveteraan tot een neurochirurg, bezoekers worden uitgenodigd om een mijl in de schoenen van een vreemde te lopen terwijl ze naar hun verhaal luisteren. De verhalen gaan over verschillende aspecten van het leven, van verlies en verdriet tot hoop en liefde en ze nemen de bezoeker mee op een empathische en fysieke reis. Wie het schoentje past, ...

i.s.m. Empathy Museum

Trotsbiecht

Veerle vraagt zich af hoe we kunnen leren luisteren naar mensen, dieren en dingen waarnaar vandaag doorgaans minder goed geluisterd wordt. Aan haar tafeltje in de concertzaal luistert ze graag met extra aandacht naar wat het woord “trots” bij jou oproept.

In ruil voor dit gesprek krijg je een gedicht op maat mee naar huis; om verlegen tussen een boek te leggen of om mee te pronken aan je toiletmuur.

door Veerle De Caestecker, Vonk & Zonen

De Groene Kliniek

Installatie door Gouden Haas

VRIJDAG 13  DECEMBER

Avocadoschaamte, treintrots, milieumelancholie, eco-woede, of biodiversiteitsverliesverdriet. Heb jij ergens last van? Of heb je nergens last van? Dan is een consult in De Groene Kliniek iets voor jou! Bij de intake maak je een keuze uit een aantal klimaataandoeningen. Een gespecialiseerde psycholoog verzorgt vervolgens een persoonlijk spoedconsult. Een activistische apotheker maakt jouw weerbaarheid groter met een medicijn op maat! 

Hout Verbindt

In tijden waarin luide stemmen erin slagen om ons uit elkaar te drijven, lijkt de nood om verbinding immens. Maar hoe komen we opnieuw in contact met elkaar? Hoe starten we een gesprek met een onbekende? Nomad City onderzoekt hoe verbinding tot stand kan komen via artistieke en duurzame interventies. Tijdens het festival zwerven ze doorheen het gebouw en laten ze deelnemers proeven van de verbindende kracht van hout. Zal het klikken?

door Stef Lemmens, Elke Cuppens en Rob Hillen van Nomad City

Schrijfmarathon Amnesty International

Elk jaar schrijven in december meer dan 2 miljoen mensen over heel de wereld voor mensen in nood. Jij kan op het Festival van de Gelijkheid één van hen zijn. Haal je pen boven in het festivalcafé en doe mee. Jouw schrijfsels kunnen een levensbelangrijk verschil maken voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn of vastgezet worden omdat ze voor hun mening uitkomen.

Donderdag en vrijdag, 17u00 - 20u00

Kampvuur

De digitale installatie ‘Kampvuur’ van kunstenaar Bram Lattré nodigt je uit om tot een moment van stilstand te komen, te genieten van de bijna voelbare warmte van de bijna reële vlammen. Even word je herinnerd aan een diepgeworteld verlangen naar verbinding met de natuur. 

Tegelijk is Kampvuur een aanklacht tegen de manier waarop wij ons verwijderen van de natuur. De mensheid vernietigt haar, om haar daarna met behulp van technologie terug te brengen als een beheersbare nabootsing.

De Kring

De Kring is een intieme performance waarin KC Woong zijn gefluisterde verhalen deelt met voorbijgangers die een luisterend oor willen zijn. Tijdens zijn optreden neemt hij je mee op een melancholische reis door zijn leven. Het pure gitaarspel laat de eerlijke en spitsvondige teksten alle ruimte om te ontroeren. Kom gewoon langs en zet je bij in De Kring.

*Luisteren doe je door middel van  een koptelefoon die voorzien wordt voor jou. Zo sluiten we de drukte en de dag even buiten. Draag je graag je eigen koptelefoon? Dat kan als die een draad heeft én een 6,3mm jack aansluiting.

Meer Festival van de Gelijkheid!