Panels & Lezing
Locatie

Mokabon

Datum & Tijd

12 december 15:45 - 17:15

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Hoe geraken we af van onze fossiele verslaving?

Panel i.s.m. Triodos Bank

We kunnen met z’n allen minder vlees eten, minder vliegen,  de thermostaat lager zetten … Het draagt allemaal bij aan minder CO2-uitstoot, en dat is belangrijk. Ook meer en meer overheden en bedrijven focussen op het terugdringen van hun uitstoot, het liefst naar netto-nul en  zo snel als kan. Belangrijke stappen in de goede richting. Maar is het voldoende? Wat is er nodig om de transitie te versnellen?

Tijdens dit panelgesprek benoemen we de olifant in de kamer: de ontginning en het gebruik van fossiele brandstoffen. Tijdens de  klimaattop COP 28 kwam dit voor het eerst voorzichtig ter sprake: ook de bron van uitstoot moet worden aangepakt en we moeten ‘weg evolueren’ van fossiele brandstoffen – de term ‘uitfaseren’ ligt gevoelig. Hoe creëer je daar een draagvlak voor? Wat kunnen we als burgers doen? En als internationale gemeenschap?  

We have to talk about a Fossil Fuel Treaty!

Fairouz Gazdallah

Fairouz Gazdallah is beleidsadviseur voedselrechtvaardigheid bij Oxfam. In haar onderzoek en beleidswerk focust ze zich vooral op het blootleggen van de verbanden tussen voedselsystemen, gender, migratie en internationale solidariteit. Vanuit een mensenrechtenperspectief pleit ze voor agro-ecologie en voedselsoevereiniteit op verschillende politieke niveaus. Ze gelooft sterk in de kracht van diaspora gemeenschappen om politieke en sociale verandering teweeg te brengen.



Nic Balthazar

Als schrijver, theater- en documentairemaker is Nic Balthazar een man van vele talenten. Na zijn studies Germaanse Talen zette hij zijn eerste stappen in de media als filmjournalist en werd later radio- en televisiemaker en presentator. Zijn films (o.a. Ben X, Tot Altijd, Everybody Happy) zijn meermaals bekroond in binnen- en buitenland. Als levenslange milieuactivist is Nic Balthazar een van de oprichters van de Belgische klimaatbeweging. Hij maakte ook verschillende sociale en ecologische documentaires, clips en interactieve massaprojecten zoals ‘The Big Ask’ ‘Dance for the Climate’ ‘Clap for the Climate’ ‘Sing for the climate’ met bijna een half miljoen deelnemers in meer dan 40 landen. Hij is een van de initiatiefnemers van de Belgische Klimaatzaak en met milieudocumentaires zoals 'Plannen voor Plaats' en tv-programmma’s zoals 'Klimaatbetoog', wakkert hij milieu- en klimaatbewustzijn verder aan.

Brent Bleys

Brent Bleys is professor bij de vakgroep Economie (onderzoeksgebied Environmental Economics) aan de Universiteit van Gent. Hij verzorgt een brede waaier aan opleidingsonderdelen binnen verschillende opleidingen (o.a. milieu-economie en -beleid, ecologische economie en macro-economische bedrijfsomgeving). In zijn onderzoek focust hij op brede welvaartsmaten, post-groei, sufficiëntie en milieuvriendelijk gedrag. Het hoofddoel van zijn onderzoek is om bij te dragen tot een economie die binnen planetaire grenzen opereert. Zijn onderzoek is gepubliceerd in verschillende internationale tijdschriften zoals Ecological Economics, Environment and Behavior, Social Indicators Research en Journal of Happiness Studies. 

Verder is prof. Bleys ook als vertegenwoordiger van de academische wereld verbonden aan de Federal Raad voor Duurzame Ontwikkeling waar hij de werkgroepen Strategie en Financiering van de transitie (co)voorzit. 

Thomas Van Craen

Thomas van Craen is directeur van Triodos Bank België. Hij gelooft dat banken een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben in het streven naar een leefbare planeet en sociale rechtvaardigheid. Daarom trekt Triodos Bank mee aan de kar voor een Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty.



Marthe Wens

Marthe Wens is assistant professor bij de vakgroep Water en KlimaatRisico's aan het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek gaat over waterzekerheid en de maatschappelijke gevolgen daarvan, met een specifieke focus op het in kaart brengen van de complexe relatie tussen droogterisico en menselijk aanpassingsgedrag. Het grootste deel van haar werk richt zich op Europa en Afrika, en over de effecten van droogte op gezondheid van mens, natuur en landbouw en klimaatrechtvaardigheid. Ze maakt daarnaast ook risicoprofielen voor landen om beleidsbeslissingen over risicoreductie te ondersteunen, en geeft les over het ontwikkelen van natuurgebaseerde oplossingen voor waterrisicos.
Ze is klimaatactivist bij Scientist Rebellion en spreekt graag over de gevolgen van klimaatverandering - in een klaslokaal, op een bescheiden podium of vanop de snelweg.

Fresh Faces

Fairouz Gazdallah maakt deel uit van de Fresh Faces van Curieus, een databank vol jong geweld en expertise. Door hen op één plek te verzamelen, hoopt Curieus meer jongeren op evenementen, in praatprogramma's en in de kranten te zien.

Maak kennis met de Fresh Faces
Gratis studentendag

Op donderdag 12 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2024 - 2025. We vragen wel om jouw gratis ticket te registreren via de ticketingwebsite (kiezen voor “dag 1 Festival van de Gelijkheid” en dan gratis studententicket selecteren).

Reserveer jouw plek

Meer Festival van de Gelijkheid!