Locatie
Theaterzaal (De Vooruit)
Datum & Tijd
13 december 17:30 - 19:00
Toegankelijkheid
Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.
Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.
Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.
De kunst van onthaasten
Panel met o.a. Tessa Kerre, Edel Maex, Sabrina StarkeDe ratrace; de sociale competitie waarin we met z’n allen een gevoel nastreven, zonder te weten waar we nu echt naar op zoek zijn. Het gevoel van onbehagen en stress die het leven met zich meebrengt anno 2024, hoe bieden we resistentie hier tegen?
Kunst kan misschien weleens de oplossing zijn; in dit gesprek onderzoeken we de relatie van kunst en mindfulness. Dit doen we samen met mindfulness pionier Edel Maex, hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys, hematoloog Tessa Kerre en award-winnende singer-songwriter Sabrina Starke. Dit gesprek wordt gemodereerd door Louise Souvagie, de live-illustraties komen van de hand van Sebastiaan Van Doninck.
Edel Maex
Psychiater en zenleraar Edel Maex is een van de pioniers die mindfulness introduceerde in de Lage Landen. Van zijn bestseller Mindfulness. In de maalstroom van je leven werden meer dan 125.000 exemplaren van verkocht. In 2022 bracht hij een nieuw boek uit Het kan anders, dat tot stand kwam op basis van gesprekken met journalist Joël De Ceulaer. In dit boek biedt Maex troost en houvast voor mensen die soms worstelen met het leven. Hij is psychiater bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. Hij richtte er de Stresskliniek op, waar hij werkt met mindfulnesstraining.
Sabrina Starke
Sabrina Starke is een award-winnende singer-songwriter en producer uit Rotterdam, bekend om haar soulvolle muziek en self empowerment thema’s. Ze won onder andere twee Edison Awards en twee Radio 6 Awards en bracht in 2008 haar platina debuutalbum "Yellow Brick Road" uit. Sabrina werkte samen met het Metropole Orkest en tourde met 'Het Jazzorkest van het Concertgebouw' om de muziek van Nina Simone te vieren. In 2018 debuteerde ze als kunstcurator met de tentoonstelling 'Who do you think you are?' en organiseerde ze een cross-disciplinair publieksprogramma in TENT. Ze runt haar eigen muzieklabel, Star-K Records, en won in 2022 de Sublime Award voor beste album met 'Our time our music'. Naast haar muzikale carrière is Sabrina actief als natuurvoedingstherapeut, holistic entrepreneur en medeoprichter van Diaspora Wellhouse, een holistische welzijnsorganisatie.
Damiaan Denys
Damiaan Denys is faculteitshoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam (UVA). Hij publiceerde meer dan 500 wetenschappelijke artikelen; pionierde de toepassing van diepe hersenstimulatie bij psychiatrische aandoeningen en ontving in 2020 de IgNobelprijs voor zijn ontdekking van misofonie. Sinds 2024 leidt hij een interdisciplinair wetenschappelijk centrum op het snijvlak van psychiatrie, psychotherapie en filosofie. Zijn boek, “Het tekort van het teveel”, biedt een indringende analyse van onze zieke relatie met het gezonde psychisch lijden. Zijn laatste boek, “Psychotherapie in beweging” beschrijft de combinatie van psychotherapie met boksen. Naast wetenschap richt hij zich op brede maatschappelijke vraagstukken over angst, controle, geluk, normaliteit en zingeving. Hij schreef en acteerde in 2015 een theatermonoloog over angst waarmee hij door Nederland en België toerde. Denys staat alombekend om zijn eerlijke vragen en moedige standpunten in complexe debatten.
Tessa Kerre
Tessa Kerre (1972) werd geboren in Dendermonde, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Gent, waar ze ook school liep vanaf de tweede kleuterklas. Na de middelbare school aan de Sint-Bavohumaniora, studeerde ze geneeskunde aan de Universiteit Gent. Ze behaalde in 2002 haar doctoraat, en specialiseerde in interne geneeskunde (2005) en hematologie (2006). Ze is hoofd van de dienst hematologie in het UZ Gent en hoofddocent aan de Universiteit Gent. Ze publiceerde ruim 100 wetenschappelijke artikels in internationale tijdschriften. Ze werd bekend bij het brede publiek door haar deelname aan de human interest reeks Topdokters op Vier. Ze schreef ‘Immuun voor kanker? Verhalen over wetenschap, mensen en verbeelding’ (2021) en ‘Kunst op voorschrift. Een pleidooi voor de integratie van kunsten in de zorg’ (2022), beide verschenen bij Acadamia Press. Ze ontwikkelde Immuno-T, een motion comic over immunotherapie, en Katie, een serious game voor jongeren om het taboe rond kanker te verkleinen. Ze richtte aan het UZ Gent het Fonds prinses Delphine Van Saksen-Coburg op, dat initiatieven steunt rond de integratie van kunsten in de zorg. Ze is getrouwd met Bruno Bollaert, ze hebben samen een zoon, Henri.
Louise Souvagie
Louise Souvagie is schrijver en moderator. Ze maakte de podcast GALLERINAS (over het kunstenlandschap) en schreef voor Rekto:Verso en Extra Extra Magazine. In 2022 werd ze geselecteerd als Nieuw Geluid (deBuren) en in 2023 nam ze deel aan de Week van de Kunstkritiek (Frans Masereel Centrum). Ze doceert kunstbeschouwing aan het Lemmensinstituut te Leuven.
Sebastiaan Van Doninck
Tekenaar en schilder Sebastiaan Van Doninck is vooral bekend van zijn illustraties voor uitgeverijen en magazines, in binnen- en buitenland. Zo maakte hij beelden bij 'Morris' van Bart Moeyaert en was hij lang actief als illustrator voor de Morgen. Hij werd meermaals gelauwerd voor zijn prenten (Boekenpauw in 2021 voor de fantastische vliegwedstrijd, De Boon publieksprijs voor Morris in 2023). De laatste jaren is Van Doninck eerder actief als tekenaar en schilder. In 2021 had hij zijn eerste grote solo-expositie met illustraties en autonoom schilderwerk bij Geert De Weyer Galerij in Antwerpen, recent exposeerde hij ook bij Rufus Gallery in Gent. In 2024 verschenen er 2 publicaties met vrij tekenwerk, bij Posture editions en bij Vista Alegre, Portugal. Sebastiaan Van Doninck doceert ook illustratie en tekenen aan Sint Lucas Antwerpen. Hij woont en werkt in Halle, Zoersel bij Antwerpen.
Festival nagesprek
Tijdens de tiende editie van het Festival van de Gelijkheid introduceren we een nieuw format: nagesprekken in de vorm van praatcirkels. Deze interactieve sessies bieden deelnemers de kans om na afloop van het panel "De kunst van onthaasten" verder in te gaan op het besproken thema.
meer info