Panels & Lezing
Locatie

De Blauwe Vogel (De Krook)

Datum & Tijd

13 december 20:00 - 21:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Sociaal Tribunaal

Panel met o.a. Lotte Spreeuwenberg, Dalilla Hermans, ...

In het huidige publieke debat is 'cancel culture' niet meer weg te denken. Het fenomeen roept fundamentele vragen op over verantwoordelijkheid en publieke moraal. Waar ligt de grens tussen het terecht ter verantwoording roepen van iemand en het voeren van een meedogenloze heksenjacht? Wie beslist eigenlijk wat sociaal aanvaardbaar is, en wie bepaalt wie er wordt buitengesloten? Wie vangt de grootste klap?

Tijdens dit panel gaan we de diepte in met filosoof Lotte Spreeuwenberg, linguïst Jef Verschueren, activist Meron Knikman en schrijver Dalilla Hermans, die zelf heeft ervaren hoe het is om het doelwit te zijn van een haatcampagne.

Ange-Vanessa Nsanzineza zal het gesprek modereren, terwijl Amber Hyacinth zorgt voor live-illustraties.

Dalilla Hermans

Dalilla Hermans (1986) is journalist, schrijver, theatermaker, podcasthost en trajectcoördinator van Brugge 2030 (de Brugse kandidatuur om in 2030 Europese Culturele Hoofdstad te worden).


In 2017 verscheen haar boek Brief aan Cooper en de wereld. Ze leverde in 2018 een bijdrage aan de bloemlezing Zwart. Later dat jaar publiceerde ze het kinderboek Brown Girl Magic en in 2019 de thriller Black-out. In 2020 verscheen Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme en debuteerde ze als theatermaker bij NTGent met de voorstelling 'her(e)'. Twee jaar later volgde het tweede theaterstuk 'Us, (k)now' en tweede kinderboek Brown Boy Joy. Op 17 april 2024 rondt ze haar theater-drieluik af met 'Queen (M)other' in Concertgebouw Brugge.


Ze schrijft cursiefjes voor De Standaard en is ere-fellow aan de VUB. Dalilla is getrouwd en moeder van drie. Ze woont in Brugge.

Meron Knikman

Meron Knikman, een Ethiopisch-Nederlandse-Brusselaar en feministische activist.  Ze woont en werkt in Brussel en is moeder van twee kleine Brusselaars. Sinds november 2020 is ze voorzitter van de Vrouwenraad, waar ze zich voordien als ondervoorzitter al engageerde voor de organisatie. Knikman’s expertise ligt op het gebied van migratierecht, wat veel directe linken heeft met verschillende beleidsdomeinen (gender, justitie, tewerkstelling, gezondheid, welzijn, onderwijs, gelijke kansen etc.). Migratierecht en werken met vluchtelingen geeft een heel goed beeld van het beleid dat een overheid voert en de impact daarvan op mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden.

Lotte Spreeuwenberg

Lotte Spreeuwenberg maakt filosofie en ethiek toegankelijk voor een breed publiek als schrijver en spreker. Haar boek "Liefde en Revolutie" werd door Trouw uitgeroepen tot een van de beste filosofieboeken van 2021 en haalde de longlist van de Hypatiaprijs 2022. De Volkskrant noemde het een "lekker driest pamflet". Naast haar schrijfwerk geeft Lotte lezingen, modereert ze discussies en interviews, en produceert en host ze samen met Martha Claeys de podcast “Kluwen".


Lotte is docent filosofie aan Tilburg University en promoveerde aan de Universiteit Antwerpen met onderzoek naar de relatie tussen liefde en sociale rechtvaardigheid. Haar publicaties verschenen in onder andere Journal of Applied Philosophy en Filosofie Magazine. Voordat ze zich toelegde op filosofie, gaf ze les in maatschappijleer en burgerschap op het mbo en studeerde ze journalistiek en beeldende kunst.

Jef Verschueren

Jef Verschueren is emeritus professor taalkunde aan de Universiteit Antwerpen. Hij scheef dertig jaar geleden samen met Jan Blommaert Het Belgische migrantendebat waarvoor zij in 1993 de Arkprijs van het Vrije Woord ontvingen (heruitgegegeven in 2022 door EPO). Zijn recentste werk in het Nederlands is Medeplichtig: Strijden om betekenis (2022, Ertsberg) en De Canon als Vlaams-nationalistisch project (2024, Kifkif)

Ange-Vanessa Nsanzineza

Ange-Vanessa Nsanzineza begon als nieuwsgierige persoon bij StampMedia als jongerenreporter en maakt sinds 2018 deel uit van de Raad van Bestuur van de organisatie als jongerenvertegenwoordiger. Daarnaast nam ze deel aan het CHanGE-project en was ze lid van de board van We Decolonize VUB van UCOS. In 2021 liep ze stage bij UN Migration (IOM). De afgelopen twee jaar was ze werkzaam bij Tumult vzw als projectmedewerker van de Other Talk-projecten en het Safe Aman-project (ism Fedasil/Rode Kruis). Ze studeert Antropologie aan de KU Leuven als werkstudent en is vanaf eind augustus 2024 participatiemedewerker Internationaal Jeugdbeleid bij de Vlaamse Jeugdraad.

Amber Hyancinth

Amber Hyacinth (1998) is een multidisciplinaire kunstenaar woonachtig in Arnhem. In 2022 studeerde ze af aan ArtEZ Zwolle in de richting Illustration Design. Haar illustratiewerk is te herkennen aan haar volle en kleurrijke stifttekeningen. Ook is ze actief als autonoom kunstenaar waarbij ze zich vaak laat inspireren door haar achtergrond en omgeving, dit uit zich in stillevens, keramiekwerken en wandtapijten.

Meer Festival van de Gelijkheid!