Panels & Lezing
Locatie

Amsab-ISG

Datum & Tijd

13 december 18:30 - 20:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Rechten en zorg voor non-binaire en transpersonen

Cavalier Queer presenteert een Intergenerationele Queer Table Talk

Intergenerationele Queer Table Talks, afgeleid van The Red Table Talks, zijn een forum waar de perspectieven van drie verschillende queer generaties op een breed scala aan maatschappelijke onderwerpen vanuit een queer ervaring worden gedeeld. Voor het Festival van de Gelijkheid zal het thema ’Rechten en zorg voor non-binaire en trans personen’ zijn.

Cavalier Queer engageert zich in het verzamelen van een breed scala aan LGBTQIA+ portretverhalen. Onze missie is om een platform te bieden aan een waaier van stemmen en ervaringen die vaak onder- of verkeerd vertegenwoordigd zijn in mainstream media. Het doel is om queer personen van een inclusieve plaats te voorzien waar ze de kans krijgen om zichzelf te herkennen. Op die manier nemen we eenzaamheid weg en strijden we tegen desinformatie. Cavalier Queer publiceerde het eerste portretverhaal op 6 maart 2022. Momenteel zijn er meer dan 50 portretverhalen gepubliceerd, werd er deelgenomen aan panelgesprekken, een podcast en 13 tentoonstellingen van Musea Brugge, voor het Stadhuis van Gent, culturele centra, zorgcentra tot een vijfsterrenhotel in Jaipur, India.

Marijn Achten (zij/die)

Gen X - Marijn Achten (zij/die) is founder en voorzitter van Cavalier Queer vzw, met als doel om de diversiteit van de LGBTQIA+ gemeenschap te tonen via portretten, interviews en tentoonstellingen, met alle intersectionele uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Marijn werd geboren in India, groeide op in Bocholt, studeerde af met een MA in beeldende kunst en heeft een achtergrond in portretfotografie en kunst.

Nele Janssens (die/hun)

Millennial - Nele Janssens (die/hun) houdt van spelen met taal. Na hun opleiding Taal- en Letterkunde en een doctoraat over Nederlandstalig experimenteel proza, speelt die nu taalspelletjes als copywriter. Ondertussen vertelt die verhalen voor Cavalier Queer, waar die sinds 2022 queer personen interviewt en queer teksten redigeert. Verhalen waarin gendertheorie, taal en sport samenkomen, hebben een speciale plek in hun hart.

Remus Verwimp (hij/die)

Gen Z - Remus Verwimp (hij/die) is een jonge trans en queer activist die als jongerenwoordvoerder bij Wel Jong optreedt, waar hij zijn persoonlijke verhaal deelt, deelneemt aan panelgesprekken en de media te woord staat. Hij maakt deel uit van het contentteam en produceert reportages onder de titel "Queer Life". Remus was ook betrokken bij de politieke werkgroep van Wel Jong, waar hij jongeren informeerde over LGBTQ+-beleid en het stemgedrag van politieke partijen bijhield.


Uwi Van Hauwermeiren (die/hun)

Millenial - Uwi Van Hauwermeiren (die/hun) is non-binair persoon, voorvechter van zichtbaarheid, (h)erkenning en acceptatie van genderdiversiteit en inclusie. Als zwart & queer persoon wil die duidelijk maken dat non-binair zijn geen wit buzzwoord is, dat mensen veel meer zijn dan enkel hun genderidentiteit. Uwi is voormalig voorzitter van Wel Jong en tegenwoordig (zelfstandig) DEI werker m.b.t. LGBTQ+ inclusie en anti-racisme.

Seriously hilary (die/hun)

Early Millenial - Seriously hilary (die/hun) is een Ierse non-binaire neurospicy activist. Na hun studie Industrial Design in Dublin verhuisde hilary naar Antwerpen, waar die voor Charlie Magazine schreef, als medevoorzitter van GenderSpectrum Antwerpen sociale evenementen voor trans- en non-binaire mensen organiseerde, en WhatsApp-gemeenschap ‘Our Gender Village’ creëerde. Hun werk richt zich op zichtbaarheid, erkenning en inclusie van genderdiversiteit.

Jong en queer door de jaren heen

Naar aanleiding van het Europese jongerenjaar presenteren Fonds Suzan Daniel en Amsab-ISG met trots de tentoonstelling Jong en queer door de jaren heen. We nemen je mee op een reis door de tijd, waarbij we stilstaan bij de uitdagingen, overwinningen en veranderingen die LGBTQ+ jongeren hebben doorgemaakt. Ontdek hoe hun engagement mee de weg heeft geëffend voor de generaties die volgen.

Daarnaast presenteren we de installatie Queering the Home, mede mogelijk gemaakt door Ghent European Youth Capital. Hierin bieden enkele jongeren een kijk op wat het vandaag voor hen betekent om queer te zijn en zich thuis te voelen. Met deze installatie willen we het begrip van 'thuis' breder verkennen, en laten we zien hoe queer individuen hun eigen ruimtes creëren.

Als kers op de taart presenteert Pardon! hun Kwier Kaart, die de ervaringen van Gentse queer jongeren in beeld brengt. De kaart is het resultaat van drie queer wandelingen door Gent, waar aan de hand van enkele creatieve opdrachten de ervaringen en belangrijke plekken van queer jongeren werden vastgelegd. Daarna volgde een workshop waar samen de finale kaart werd gemaakt. De Kwier Kaart wordt ook als zine verspreid, die op de tentoonstelling gratis te verkrijgen zal zijn.

Laat je inspireren door de verhalen en de kracht van onze gemeenschap, jong en oud, van 15 november 2024 tot 28 maart 2025 in Amsab-ISG.

Meer Festival van de Gelijkheid!