Panels & Lezing
Locatie

Mokabon

Datum & Tijd

13 december 18:00 - 19:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Racisme binnen de gezondheidszorg

Panel met o.a. Ama Kissi, Wouter Arrazola de Oñate, ...

Het is tijd om racisme binnen de gezondheidszorg kritisch te bekijken, aangezien de manifestaties ervan op verschillende niveaus merkbaar zijn. Denk aan een tekort aan representatie, het vastzitten aan stereotype vooroordelen en raciale discriminatie binnen de zorg; allen factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van geracialiseerde personen. Dit panel biedt een platform voor het delen van ervaringen, inzichten en expertise met als doel beeld te krijgen van de gevolgen van racisme binnen de gezondheidszorg en de impact ervan op gezondheid.

Dit panel is een co-curatie met Dr. Ama Kissi (Ph.D.)

Dr. Ama Kissi (Ph.D.)

Dr. Ama Kissi (Ph.D.) is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent, waar ze onderzoek verricht naar de psychosociale factoren die raciale ongelijkheden binnen de gezondheidszorg kunnen verklaren. Daarnaast werkt ze als klinisch psycholoog bij PRAKTIJK50, een groepspraktijk voor psychotherapie en coaching, en is ze verbonden aan Young Fenix. Naast haar klinische en onderzoeksactiviteiten is ze docent aan de Arteveldehogeschool en geeft ze regelmatig workshops en lezingen over diversiteitscompetente zorg en de relatie tussen racisme en gezondheid.

Ze draagt geregeld bij aan onderzoeksprojecten en initiatieven van non-profitorganisaties (zoals Victoria Deluxe, zie 'Therapie of Nie') en instellingen (zoals het AfricaMuseum) die de gezondheid en het welzijn van geracialiseerde individuen willen bevorderen. Door het organiseren en hosten van evenementen (zoals Monumentum) en door de bredere samenleving te informeren over de relatie tussen racisme en gezondheid via interviews (zoals 'Racisme is een chronische stressor'), opiniestukken (zoals 'We can’t breathe'), paneldiscussies, podcasts (zoals 'React to Racism'), en een documentaire reeks (zoals 'Het Leven in Kleur,' bekroond met een Ensor voor beste documentaire), beoogt ze zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren en mobiliseren om concrete stappen te zetten richting een meer inclusieve zorg

Dr. Hanane El Kaddouri (MD)

Hanane El Kaddouri (1998) is huisarts-in-opleiding in een wijkgezondheidscentrum in Gent. In 2023 behaalde zij haar diploma als basisarts aan de Universiteit Gent. Sindsdien is zij bestuurslid van Afromedica, een organisatie die zich inzet voor etnische diversiteit in de gezondheidszorg en de zorgopleidingen. Hier brengt ze haar passie voor gemeenschap, cultuur en rechtvaardigheid in de praktijk. Hanane voert momenteel onderzoek naar de gezondheidszorg voor verzoekers van internationale bescherming in Brussel die buiten het reguliere netwerk vallen, de zogenaamde 'no shows'. Als huisarts, maar ook als vrouw, moslima en persoon met Marokkaanse roots, tracht zij haar steentje bij te dragen aan de uitbouw en verdere ontwikkeling van een gezondheidszorgsysteem waarin diversiteitssensitiviteit en inclusie vanzelfsprekendheden zijn. Met Afromedica hoopt ze een blijvende impact te maken op de gezondheidszorg in België.

Dr. Wouter Arrazola de Oñate (MD)

Wouter Arrazola de Oñate is arts in de volksgezondheid (public health) en gezondheidsongelijkheid. Hij is een sterk pleitbezorger voor de sociale determinanten van gezondheid: hoe de omgeving waarin mensen (gedwongen worden te) leven de gezondheid sterk beïnvloedt. Ongelijkheid, armoede, sociale uitsluiting, discriminatie, racisme, onderdrukking … bepalen in veel grotere mate iemands gezondheid dan biologie of virussen/bacteriën.

Wouter werkte mee aan de oprichting van een officieus platform over racisme en gezondheid in 2023, samen met top gezondheidsexperts (met ervaringsdeskundigheid/van kleur) uit België en Nederland. Er werd gepleit op het Europees Congres voor Global Health waar onderwerp er voor het eerst in hun geschiedenis op de centrale agenda stond. In 2024 initieerde Wouter wetenschappers van Sciensano in de gezondheidsimpact van racisme, en is er het adviseren van UNIA over de verzameling van data over gelijkheid en van de Koning Boudewijnstichting voor hun studie naar racisme onder Afro-Belgen. Onderzoek over racisme in de gezondheidszorg in Nederland werd in mei 2024 gepubliceerd in het British Medical Journal. Wouter is ook actief lid van Kifkif, een anti-racistische middenveldorganisatie.

Christelle Baseke Kaisala (moderator)

Christelle Baseke Kaisala (1985) (zij/haar) is mede-oprichter van het schrijverscollectief Words of Colour en roept op naar meer zelfliefde via de Note To Self schrijfsessies gericht naar vrouwen van kleur. Als zwarte vrouw met Congolese roots probeert ze de rollen van 'zus-dochter-vriendin-moeder van twee- vrouw van’ zo goed mogelijk te combineren, met volgende mantra in het achterhoofd: ik ben goed genoeg.

Meer Festival van de Gelijkheid!