Panels & Lezing
Locatie

De Blauwe Vogel (De Krook)

Datum & Tijd

12 december 13:15 - 14:15

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Meisjeswerk als hoeksteen van jeugdwelzijnswerk

Panel i.s.m. vzw Jong
Meisjeswerk is essentieel binnen het jeugdwelzijnswerk. Jeugdwelzijnswerk biedt een vrijetijdsbesteding en kansen aan jongeren die opgroeien in maatschappelijke kwetsbaarheid.

Meisjeswerk richt zich specifiek op meisjes tussen de 12 en 25 jaar en voorziet een safe space waar ze zich kunnen ontwikkelen zonder de maatschappelijke druk die ze elders ervaren. De jeugdwelzijnswerkers creëren samen met de meisjes een programma dat is afgestemd op hun behoeften en interesses, wat moeilijker te realiseren is in een gemengde werking. Hierbij staat empowerment centraal en wordt er in dialoog gegaan over thema's als gender, seksualiteit, onderwijs, racisme, arbeid, rolpatronen en conflicterende verwachtingen. Hierdoor vergroten de meisjes hun weerbaarheid en krijgen ze tools aangereikt om te reageren op én om te gaan met onderdrukkende mechanismen.

Ontstaan uit de feministische bewegingen, vervullen vrouwenhuizen en meisjeswerkingen een cruciale sociale rol in de strijd voor gelijke rechten en een volwaardige plaats in de samenleving voor meisjes en vrouwen.  Het belang van meisjeswerk wordt vaak in twijfel getrokken, mede door het misverstand dat gendergelijkheid bereikt zou zijn in onze samenleving.  Meisjes doen bijvoorbeeld minder aan sport in de publieke ruimte omdat deze vaak geclaimd wordt door jongens, wat ervoor zorgt dat ze zich er oncomfortabel en onveilig voelen. Meisjes moeten mede-ontwerpers kunnen worden van een inclusievere publieke ruimte, waar ze kunnen bewegen en elkaar ontmoeten. Dit panelgesprek zal de waarde en het belang van meisjeswerk benadrukken, met de input van de doelgroep zelf en de expertise van jeugdwelzijnswerkers van diverse organisaties.

Sarina Van de Bosch modereert het panel met Isabelle Miango, Arezoo Moradi, Hind Absa, Stine Houthoofd en Kawtar Safi.

Mounir Eddib verzorgt de live-illustraties tijdens dit panelgesprek.

Isabelle Miango

Isabelle Miango is sociaal werker en werkt bij 'Jong Gent in Actie vzw' als trajectbegeleidster, vrijwilligerscoach en meisjeswerker. Haar doel is om te werken aan de toekomst van morgen door jongeren én vooral meisjes in kwetsbare situaties te empoweren en hun stem te helpen weerklinken in de samenleving.


Arezoo Moradi

Arezoo Moradi is een freelance journalist en multimedia-artiest geboren in Teheran, Iran in 1984. Ze werkt als jeugdwelzijnswerker bij vzw jong, een plaats waar jongeren terecht kunnen. Ze studeerde journalistiek, sociologie en digital storytelling en is gepassioneerd door onvertelde verhalen en onderzoeksjournalistiek. In 2023 werd de graphic novel “Landloos als de wind” (Oogachtend) gepubliceerd die ze samen met Jeroen Janssen maakte. In 2024 werkte ze mee aan ‘Picturing the unimaginable’ (Scratch) met het verhaal ‘Kitja’. Naast verhalen maakte ze ook documentaires. Huisnummer 76, een documentaire over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, was één van haar belangrijkste werken.

Hind Absa

Hind Absa werkt als jeugdwerker bij de meisjeswerking in de wijk Nieuw Gent. Daarnaast heeft ze een hart voor kinderen en jongeren, want zij zijn tenslotte de toekomst. Ze engageert zich bij vzw Brave, deze vzw versterkt meisjes via sport om zo hun plaats te claimen in de publiek ruimte.

Stine Houthoofd

Stine Houthoofd is jeugdwelzijnswerker bij vzw AjKo en heeft zeven jaar ervaring in het jeugdwelzijnswerk en meisjeswerk (meisjeswerking +12 en de sociaal-sportieve girlsgroup Da Jim +15) te Kortrijk. Samen met de meisjes bouwt zij voortdurend aan een werking op maat, waardoor deze ook altijd in evolutie is. Dankzij dit empowerend werken op basis van interesses, versterken de meisjes op hun beurt opnieuw andere meisjes. Zij kiezen zelf de mate van hun engagement en kunnen hier heel ver in gaan. Zelf of in groep iets organiseren van A tot Z en hierin gecoacht worden, kan perfect! Kracht- en talentgericht werken zijn voor Stine een belangrijke focus. Het ervaringsgericht leren en ontwikkelen in groepen zijn belangrijke methodieken.


Kawtar Safi

Kawtar Safi studeert Opvoeding en Begeleiding aan IVV Sint-Vincentius in Gent en houdt van reizen. Ze gaat zelf naar de meisjeswerking van vzw Jong en Jong Gent in Actie in de wijk Dampoort. Kawtar vindt de meisjeswerking belangrijk omdat het een veilige plek is waar ze zichzelf kan zijn en waar ze plezier kan maken. Ze ontmoet er nieuwe mensen, kan er vertrouwen opbouwen en nieuwe dingen proberen. Ze vindt het ook belangrijk voor haar sociale vaardigheden omdat ze er leert communiceren en samenwerken.

Sarina Van de Bosch

Sarina Van de Bosch is 27 jaar en al jaren actief binnen het jeugdwerk. Vier jaar geleden startte ze op de jeugddienst van Turnhout, zonder enig besef van het jeugdwelzijnswerk. Drie jaar later vertrok ze daar met een gigantische rugzak aan ervaringen, mooie momenten en inhoudelijke kaders van wat het jeugdwelzijnswerk inhoudt! De wijk waar ze voornamelijk aanwezig was kende op dat moment geen meisjeswerking meer. Wanneer ze vertrok, was deze terug volop op gang. Ondertussen werkt Sarina een jaar bij Uit De Marge en organiseert ze de lerende netwerken rond meisjeswerk. Als vrouw, feminist en strijder voor gelijke rechten vind ze dat meisjeswerk een structureel verankerde waarde moet zijn binnen elke gemeente.

Mounir Eddib

Mounir Eddib (1995, hij/hem) is een Marokkaans-Belgische kunstenaar geboren in Waterschei (Genk, België), een diverse wijk van voormalige arbeidersfamilies verbonden met de nabije steenkoolmijnen. Als kleinzoon van een mijnwerker is zijn werk gekenmerkt door een nauwe band met dit ruwe postindustriële landschap, en ook geïnspireerd door Saharaanse volksgebruiken en rituelen uit de leefwereld van zijn moeder.

Eddib won dit jaar verschillende kunstprijzen met de schilderijen van zijn afstudeerproject aan Maastricht Institute of Arts. Hij werkt deeltijds als coördinator van de jongerenafdeling van het Bonnefanten, en voor VZW The Building Genk.

Gratis studentendag

Op donderdag 12 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2024 - 2025. We vragen wel om jouw gratis ticket te registreren via de ticketingwebsite (kiezen voor “dag 1 Festival van de Gelijkheid” en dan gratis studententicket selecteren).

Reserveer jouw plek

Meer Festival van de Gelijkheid!