Extra
Locatie

Mokabon

Datum & Tijd

12 december 18:30 - 20:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Terug naar Programma

Eerste Hulp Bij Natuurverdriet en Dierenleed

i.s.m. deBuren

Inspirerende denkers, makers, performers en verhalenvertellers verlenen eerste hulp bij natuurverdriet en dierenleed. Verwacht je aan korte maar krachtige shotjes hoop, afleiding, troost en inspiratie die je helpen bij gevoelens van eco-woede, biodiversiteitsverdriet (bdvd) en avocadoschaamte. 

Zo vertelt Jennifer Pettersson over haar podcast De weg van de Dodo, waarvoor ze bevlogen types volgt die zich onvermoeibaar inzetten om een geliefde soort te redden. Gouden Haas zorgt voor scènes uit hun voorstelling Herinner Ons, waarin stilgestaan wordt bij wat onopgemerkt verdwijnt. Je kan troost en afleiding vinden bij de verhalen van theater- en podcastmaker Lucas Derycke die vertelt hoe het voelt om een vos te zijn en schrijver Fleur Klemann die een prikkelende, zintuiglijke ode uitspreekt over de jaarlijkse paai van de haring. En je kan je laten inspireren door presentaties van hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing over muzikale vogels en klimaatfilosofe Lydia Baan Hofman die je geruststelt dat de mens er niet alleen voor staat: ook andere wezens zijn bezig om de wereld leefbaar te houden. 

Dichter Maud Vanhauwaert presenteert en tussen de voordrachten, gesprekken en presentaties door zorgt muzikant, theatermaker en schrijver Tim Hammer voor passende muziek.



Jennifer Pettersson

Jennifer Pettersson komt uit Zweden, volgde de Rietveld Academie in Amsterdam en werd uiteindelijk documentairemaker. Oorspronkelijk maakte ze films maar in 2008 begon ze radiodocumentaires te maken, onder meer voor Radio Doc (NTR/VPRO) en een reeks producties voor VPRO zoals 1 Minuut, Plots, Toendra, Woord en Het leven, een gebruiksaanwijzing. Samen met een groep makers ontving ze de Prix Europa en De Zilveren Reismicrofoon. In 2018 verscheen de 9-delige podcastreeks Opgejaagd, over onderwijs en kinderopvang in Nederland en Zweden. De serie kreeg veel media-aandacht en ontving De Prix Europa voor beste Europese podcast. In het najaar van 2024 zal haar nieuwe reeks De weg van de dodo (NTR) bij NPO Radio 1 te beluisteren zijn. Voor deze podcast volgde Jennifer drie natuurbeschermers over een periode van ruim twee jaar, in hun haast onmogelijke opdracht om de natuur te redden van de mens. Jennifer maakt deze zesdelige serie met bioloog Janneke Sindram, die elke aflevering een absurd maar waargebeurd sprookje vertelt over een uitgestorven diersoort.



Gouden Haas_Herinner Ons

'Herinner Ons' is een muzikale poëtische voorstelling van theatergezelschap Gouden Haas over de klimaatcrisis. Het is een muzikale samenkomst waar een commissie van ecologen, ritueel begeleiders, kunstenaars en een groep pissebedden manieren zoekt om uitstervende dieren, planten en natuurlijke fenomenen zoals smeltende gletsjers te gedenken. Een poging tot stilstaan bij wat onopgemerkt verdwijnt. Maar ook bij het wonder van het leven, de (veer)kracht van de natuur en alles wat er nog wél is. Concept en regie: Gienke Deuten Tekst: Bas van Peijpe Compositie, muziek, spel: Tim Hammer/Pollif Projects Spel: Lottie de Bruijn, Meghan Dobbelsteijn Bisschops en Gienke Deuten Vormgeving, kostuums: Arjen de Leeuw Techniek: Duncan Kuipéri Productie: Veerle van Lieshout Research, programmamaker en redactie podcast: Marieke Nooren Research: Ada Korteknie Fotografie, film: Ilja Lammers Publiciteit: Francine Maessen Zakelijke leiding: Britt Verstegen Foto: Joske Simmelink Grafisch ontwerp: Noortje Boer



Lucas Derycke

Lucas Derycke is audio- en theatermaker. Hij studeerde in 2014 af aan de RITCS School of Arts in Brussel. Zijn werk vindt zijn weg naar radiozenders en theaterzalen in binnen- en buitenland. Voor het audiowerkstuk Screener kreeg hij in 2017 de Hörspielpreis der Kriegsblinden, de belangrijkste Duitse prijs voor hoorspelen. Als theatermaker is Lucas verbonden aan het gezelschap Het nieuwstedelijk. Hij schrijft en regisseert er de theatervoorstelling Esperanto. Later volgen Hangar (2020) en Wild (2021). In 2022 maakt hij samen met Bart Van Nuffelen en theatergezelschap MartHa!tentatief de achtdelige podcast De Kunst van het Verdwijnen. Lucas is voorzitter van Klankverbond, de Vlaamse vakvereniging voor audiomakers, en een van de drijvende krachten achter de onafhankelijke podcast Plantrekkers. Daarnaast is hij als gastdocent verbonden aan LUCA School of Arts (Leuven) en RITCS School of Arts (Brussel).

Fleur Klemann

Fleur Klemann (1996) is student aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. In een klein boekje noteert ze voor iedere opmerkelijke gebeurtenis één woord. Af en toe vist ze er een uit en maakt ze er een verhaal van. Ze schrijft vaak over obsessie, verdwalen en vergeten diersoorten. Begin 2024 schreef ze het verhaal Turquoise voor Het Rode Oor. Ze bleef hangen aan een zin uit een nieuwsartikel: ‘Small herring spawn sparks aqua blue waters’. Het inspireerde haar tot het schrijven van een kortverhaal, een ode aan de jaarlijkse paaitocht van de haring.

Henkjan Honing

Volgens Henkjan Honing is iedereen die melodieën uit elkaar kan houden en maatgevoel heeft muzikaal. In essentie is de mens een muzikale diersoort, en waarom zou hij de enige zijn?

Honing is naast hoogleraar muziekcognitie en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, een veelgevraagd spreker op symposia en graag geziene gast in de media. In zijn onderzoek loopt Honing vaak tegen vragen aan waar je in eerste instantie om moet lachen, maar die bij nader onderzoek verrassende nieuwe inzichten blijken op te leveren over muzikaliteit bij mens en dier. Waarom heeft onze naaste verwant, de chimpansee, minder gevoel voor ritme dan een kaketoe of een zeeleeuw? Hoe onderzoek je of een dansende kaketoe maatgevoel heeft of niet? En waarom is dat belangrijk?

Lydia Baan Hofman

Lydia Baan Hofman is feministisch klimaatfilosoof. Voor haar promotieonderzoek aan de Erasmus School of Philosophy in Rotterdam heeft ze, geïnspireerd door Donna Haraway’s wetenschapsfilosofische notie van ‘antwoordelijkheid’, een pedagogiek in tijden van klimaatcrisis voorgesteld. In haar onderzoek legt ze uit hoe mensen en dieren altijd in 'antwoordelijke' relaties tot elkaar staan en samen zorgen voor het voortbestaan van een wereld. Zij geeft regelmatig lezingen en workshops over het werk van Donna Haraway en haar eigen onderzoek. Ze werkt nu als filosoof en adviseur bij de Wetenschappelijke Klimaatraad.



Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. Ze behaalde een masterdiploma Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Voor haar poëziedebuut Ik ben mogelijk (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel Wij zijn evenwijdig_ (2014, Querido) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal.  Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen Het stad in mij (Das Mag), dat werd bekroond met de Jan Campertprijs 2020. In het najaar van 2023 verscheen Tosca, haar debuutroman, bij Das Mag.

Tim Hammer

Tim Hammer is een Nederlands-Franse theatermaker, componist, schrijver en muzikant. Na een jeugd vol bands en theatergroepen, studeerde Tim in 2012 af aan de opleiding muziektheater van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Tim verdiepte zich hierna in zang en performance bij het Roy Hart Theater in Zuid-Frankrijk en specialiseerde zich in Bunraku-poppenspel in Osaka, Japan. In zijn werk combineert hij livemuziek met beeldend theater. Rituelen, natuur en wetenschap zijn daarin terugkerende thema’s. Tim heeft gewerkt als muzikant, performer en maker in diverse theaterproducties van Brussel tot in Japan.

Gratis studentendag

Op donderdag 12 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2024 - 2025. We vragen wel om jouw gratis ticket te registreren via de ticketingwebsite (kiezen voor “dag 1 Festival van de Gelijkheid” en dan gratis studententicket selecteren).

Reserveer jouw plek

Meer Festival van de Gelijkheid!