Panels & Lezing
Locatie

Foyer Theaterzaal

Datum & Tijd

12 december 13:30 - 14:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

AI in het onderwijs

Panel met o.a. Orhan Agirdag, Paola Verhaert en Griet Verbeke
Artificiële intelligentie is al enige tijd onderdeel van ons dagelijks leven en speelt ook een steeds grotere rol in het onderwijs.

Docenten gebruiken AI om hun lessen voor te bereiden en te verrijken, ondertussen raadplegen studenten het als naslagwerk voor hun essays en onderzoek. De mogelijkheden van AI lijken eindeloos en worden over het algemeen gezien als een waardevol hulpmiddel. Toch stellen we ons de vraag of dit ook altijd positieve effecten heeft? In dit panel onderzoeken we de invloed van artificiële intelligentie op het onderwijs, en hoe het zowel gelijkheid als ongelijkheid kan bevorderen.

We gaan hierover in gesprek met professor pedagogische wetenschappen Orhan Ağırdağ, schrijver en onderzoeker Paola Verhaert en Griet Verbeke, coördinator van House of Artificial Intelligence Kortrijk. Het gesprek wordt gemodereerd door auteur Christophe Bell.

Fresh Faces

Paola Verhaert maakt deel uit van de Fresh Faces van Curieus, een databank vol jong geweld en expertise. Door hen op één plek te verzamelen, hoopt Curieus meer jongeren op evenementen, in praatprogramma's en in de kranten te zien.

Maak kennis met de Fresh Faces
Orhan Agirdag

"Orhan Agirdag (Ağırdağ) is professor (hoogleraar) in de pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven, kroonlid van de Onderwijsraad en gastprofessor aan Academica UoAS. Eerder was hij verbonden aan UvA, Fulbright Fellow aan UCLA en lid van de Jonge Academie. Het onderzoekslab van Dr. Agirdag richt zich op onderwijsongelijkheid, meertaligheid en onderwijstechnologie. Hij heeft meer dan 150 publicaties op zijn naam staan die meer dan 4000 keer zijn geciteerd. Zijn onderzoek heeft meerdere prijzen gewonnen. Hij wordt vaak uitgenodigd om keynote speeches te geven en zijn opinies worden regelmatig gepubliceerd in de Belgische en Nederlandse media."

Paola Verhaert

Paola Verhaert leest en schrijft in Brussel. Ze werkt op het snijvlak tussen sociale rechtvaardigheid, technologie en cultuur, en probeert in haar teksten na te gaan hoe rechtvaardigheid eruit ziet in een digitaliserende en atomiserende wereld. Ze werkt als onderzoeker bij de Vrije Universiteit Brussel, is redactielid bij Samenleving & Politiek, VOCATIO-laureate, en lid van Hyster-x. Van 2024-2026 is Paola benoemd tot Scherpsteller van deBuren en het Hannah Arendt Instituut.

Griet Verbeke

Griet Verbeke is de coördinator van het House of Artificial Intelligence, Flax, in Kortrijk. Ze heeft een achtergrond in lerarenopleiding informatica en sport, en een master of education. Griet bouwde Flax, waarbij ze haar passie voor technologie en AI combineert met haar ervaring als trainer en docent in sportinnovaties. Door spelplezier en samenwerking te integreren, maakt ze AI toegankelijk en boeiend voor een breed publiek. Deze unieke benadering, geïnspireerd door haar ervaring in sport, laat zien hoe fascinerend technologie kan zijn en zorgt ervoor dat mensen op een interactieve en plezierige manier leren over AI.

Christophe Bell (moderator)

Christophe Bell (1989) studeerde sociologie, politieke wetenschappen en journalistiek. Hij is stafmedewerker bij CAW Antwerpen en schrijft romans. In 2023 verscheen Geloof me maar bij De Arbeiderspers.

Gratis studentendag

Op donderdag 12 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2024 - 2025. We vragen wel om jouw gratis ticket te registreren via de ticketingwebsite (kiezen voor “dag 1 Festival van de Gelijkheid” en dan gratis studententicket selecteren).

Reserveer jouw plek

Meer Festival van de Gelijkheid!