Locatie
Theaterzaal (De Vooruit)
Datum & Tijd
13 december 20:30 - 22:00
Toegankelijkheid
Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.
Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.
Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.
Hoe zeker zijn onze verworven rechten?
Panel met o.a. Dilara Bilgic, Anton Jäger, ...In een tijd van opkomende rechtse idealen rijst de vraag: hoe verankerd zijn onze verworven rechten? Zorgwekkende ontwikkelingen, zoals de terugdraaiing van homorechten in Italië en de beperkingen op het abortusrecht in de VS, komen naar voren. Vijandigheid jegens migranten groeit wereldwijd. Wat drijft deze verschuiving en waarom omarmen velen die? Hoe kunnen we menselijkheid weer centraal stellen in het debat?
In dit panel onderzoeken we de oorzaken van deze verandering en bespreken we manieren om weerstand te bieden. Hoe kunnen we onze verworven rechten beschermen en een inclusievere samenleving bevorderen? Voor welke rechten moeten we nog vechten? Wat zijn effectieve strategieën om het discours te veranderen naar een verlicht perspectief, gebaseerd op empathie en gelijkheid?
Dit doen we samen met schrijver en denker Dilara Bilgic, voormalig parlementslid Jos Geysels, juriste Naïma Lafrarchi en historicus Anton Jäger. Dit gesprek wordt gemodereerd door Raf Njotea.
Sebsastiaan Van Doninck maakt live illustraties.
Jos Geysels
Jos Geysels(1952) is socioloog en voormalig parlementslid (1987 – 2004), van 1998-2003 was hij voorzitter van Agalev (nu Groen). Hij is erna nog vaker als voorzitter opgetreden, onder andere voor 11 11 11 ( 2007-2017), het Vlaams Fonds voor de Letteren ( 2010 – 2018) en van 2007 tot 2020 voorzitter van Decenniumdoelen, een Vlaams samenwerkingsplatform van armoede-organisaties en sociale bewegingen waar hij nu bestuurslid is. Momenteel is hij actief als voorzitter van De Boon literatuurprijs, voorzitter Reset (netwerk voor een sociale en ecologische transitie), lid van de RVB van BOZAR, lid van de RVB van Theater aan Zee, voorzitter van armoedeorganisatie ’t Antwoord (Turnhout), lid DB en RVB van denktank Minerva. Hij schrijft regelmatig voor De Standaard en de Gids op Maatschappelijk Gebied. Samen met Erik Vlaminck (Dikke Freddy) publiceerde hij drie boeken: ‘De schande en de keerzijde’. Over armoede en ongelijkheid.(2014), ‘Uit woede en onbegrip’.Pamflet over de schande van armoede.(2019), ‘Ten derden male’. Derde pamflet over armoede (2022).
Naïma Lafrarchi
Naïma Lafrarchi is juriste, opleidingswetenschapper (optie personeelsbeleid en HRM) en onderwijskundige (curriculum development & innovation). De laatste twee decennia heeft ze expertise opgebouwd aangaande onderwijs en opleiding, professionele ontwikkeling en empathisch leiderschap binnen de bedrijfswereld. Momenteel geeft ze lezingen en keynotes over het inzetten van diversiteit en inclusie als strategie in HRM-beleid van bedrijven. Ze is experte in veranderingsmanagement en begeleidingstrajecten binnen de non-profit- en profitsector. Ze is een vaak gevraagde keynote speaker, panellid en moderator. Haar brede kennis en achtergrond zet ze in bij verscheidene soorten bedrijven en organisaties.
Dilara Bilgic
Dilara Bilgic is schrijver, moderator en freelancepublicist (o.a. bij De Correspondent). In 2020 verscheen ‘De Black Box Democratie’ (Boom uitgevers), een filosofisch essay over de polarisatie in de Nederlandse democratie. In 2022 verscheen ‘De gelabelde’ (uitgeverij Pluim), een literaire non-fictie over labels en stereotypen.
Anton Jäger
Anton Jäger (1994) is historicus met een bijzondere interesse in de geschiedenis van het politieke denken. Hij promoveerde in Cambridge en werkt momenteel zowel als Research Fellow aan de KU Leuven als aan de Universiteit van Oxford. Jäger schrijft voor Tribune, New Left Review en Jacobin. Verder is hij columnist bij De Morgen en levert hij regelmatig bijdragen aan onder andere De Groene Amsterdammer, De Standaard en Apache. Hij publiceerde de boeken Kleine anti-geschiedenis van het populisme (2018) en Hyperpolitiek. Extreme politisering zonder politieke gevolgen (2024).
Raf Njotea (moderator)
Raf Njotea is scenarist, columnist voor De Standaard en presentator. Hij schreef onder andere mee aan de Vlaamse tv-series Dertigers, Panna en Familie, en maakte samen met Lander Kennis de podcast Ouder voor de Vlaamse Radio 1, over het mysterieuze migratieverleden van zijn vader. Via opiniestukken en lezingen mengt Raf zich in het maatschappelijke debat rond thema’s als diversiteit, identiteit en taal.
Sebastiaan Van Doninck
Tekenaar en schilder Sebastiaan Van Doninck is vooral bekend van zijn illustraties voor uitgeverijen en magazines, in binnen- en buitenland. Zo maakte hij beelden bij 'Morris' van Bart Moeyaert en was hij lang actief als illustrator voor de Morgen. Hij werd meermaals gelauwerd voor zijn prenten (Boekenpauw in 2021 voor de fantastische vliegwedstrijd, De Boon publieksprijs voor Morris in 2023). De laatste jaren is Van Doninck eerder actief als tekenaar en schilder. In 2021 had hij zijn eerste grote solo-expositie met illustraties en autonoom schilderwerk bij Geert De Weyer Galerij in Antwerpen, recent exposeerde hij ook bij Rufus Gallery in Gent. In 2024 verschenen er 2 publicaties met vrij tekenwerk, bij Posture editions en bij Vista Alegre, Portugal. Sebastiaan Van Doninck doceert ook illustratie en tekenen aan Sint Lucas Antwerpen. Hij woont en werkt in Halle, Zoersel bij Antwerpen.