Literatuur
Locatie

Theaterzaal

Datum & Tijd

14 december 17:45 - 19:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop nu je ticket
Terug naar Programma

Tussen de regels: Bregje Hofstede & Kristien Hemmerechts

Over 'Oersoep' en 'Van ver gekomen'

Kristien Hemmerechts en Bregje Hofstede gaan met elkaar in gesprek over hun laatste boeken, waarbij ze beurtelings de rol van interviewer en geïnterviewde aannemen.
In 'Van ver gekomen' probeert Kristien Hemmerechts haar complexe relatie met haar overleden zus en moeder te ontrafelen. Deze relaties hebben haar gevormd, maar ook uitgedaagd om ondanks de obstakels haar eigen weg te vinden en nieuwe, waardevolle banden te smeden, onder andere met ‘vervangzussen’.

Bregje Hofstede’s 'Oersoep' neemt de lezer mee naar het fysieke en rauwe: een bevalling, seks, en drugs worden in al hun intensiteit beschreven. Het hoofdpersonage onderzoekt haar diepste innerlijk, haar 'oersoep', en het bovennatuurlijke. ‘Oersoep’ van Bregje Hofstede is een lyrische leeservaring die bij vlagen meer wegheeft van een trip dan een roman.


Deze ontmoeting tussen de schrijvers biedt een unieke kijk op hoe persoonlijke ervaringen en diepgaande zelfonderzoeken hun literaire werken hebben gevormd.

De live-illustratie tijdens dit gesprek ligt in de handen van Sarah Yu Zeebroek.

Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts staat al vele jaren bekend als schrijver met een mening. Sinds haar debuut in 1987 heeft ze romans, korte verhalen en non-fictie boeken gepubliceerd, waarvoor ze soms een prijs in ontvangst heeft mogen nemen. In haar recentste publicatie, Van ver gekomen, vertelt ze over haar terugkeer naar de kerk én over haar complexe relatie met haar moeder en haar zus.

Bregje Hofstede

Bregje Hofstede (1988) is een veelzijdige en veelgeprezen schrijver en activist. Ze is actief binnen XR en is mede-oprichter van feministische actiegroep De Bovengrondse en Stichting Nationaal Heksenmonument. Hofstede debuteerde in 2014 met de roman De hemel boven Parijs, die werd genomineerd voor o.a. de Libris Literatuur Prijs, de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil. Haar tweede roman Drift (2018) haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. Daarnaast publiceerde ze de essaybundel De herontdekking van het lichaam: over de burn-out (2016) en het non-fictie boek Slaap vatten: hoe een slapeloze de nacht terugwon (2020), evenals het wandelverhaal Bergje (2021) en de pornografische novelle December (2022). Haar nieuwste roman Oersoep verscheen op 18 oktober 2023 bij Das Mag en staat op de shortlist voor de boekenbon-prijs. Voor De Correspondent schrijft Hofstede over nieuw feminisme.

Sarah Yu Zeebroek

Sarah Yu Zeebroek is beeldend kunstenaar, illustrator en muzikante. Ze is illustrator van opleiding en maakt zowel vrij werk als werk in opdracht voor kranten, tijdschriften, theatergezelschappen, culturele centra, bibliotheken, musea en muziekgroepen. Haar werk toont de rijke verbeeldingskracht die zich in haar dag -en nachtdromen afspeelt. Deze is vaak doorspekt met surreële taferelen en heeft een humoristische inslag maar is nooit op zoek naar de grap op zich. 

Meer Festival van de Gelijkheid!