Locatie
Foyer Theaterzaal
Datum & Tijd
13 december 20:00 - 22:00
Toegankelijkheid
Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.
Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.
Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.
Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.
Avond van het Essay
i.s.m. deBuren en rekto:versoWant wat weet het essay dan, dat je niet in heldere analyses, in artikels die het in zeven-stappen-voor-u-uitleggen en rechtlijnige opiniestukken vindt? Daar gaan schrijver Niña Weijers (Zelf doen) en Martha Claeys (Trots) tijdens het eerste panelgesprek dieper op in. Rebekka de Wit (Afhankelijkheidsverklaring) en Rasit Elibol (De nieuwe koloniale leeslijst) stellen zich dan weer de vraag naar wie aan het woord is in het essay, entitlement en in hoeverre je je persoonlijk uitspreekt. Spitse voordrachten zijn er van Marc Kregting (De ware marsrichting) en de voormalige winnaar van Hooray for the Essay emma ydiers.
De Avond van het Essay belooft dus even rijk en gevarieerd te worden als het genre zelf, al was het maar omdat er ook hapjes en drankjes geserveerd zullen worden en moderator Robin Goudsmit je door de avond gidst. Tijdens de avond kom je bovendien te weten wie Hooray for the Essay wint, de essaywedstrijd van rekto:verso en deBuren.
Niña Weijers
Niña Weijers is schrijver van de romans De consequenties (2014) en Kamers antikamers (2019). Haar debuut werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015, en bekroond met onder andere de publieksprijs van de Gouden Boekenuil. Ze schrijft sinds 2014 voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In maart 2022 verscheen Zelf doen en in maart 2023 verscheen Cassandra waarvoor Niña Weijers de E du Perron prijs 2022/23 werd toegekend.
Martha Claeys
Martha Claeys is filosofe en auteur. Haar werk verscheen onder meer in De Standaard, Knack, Trouw, De Morgen, en rekto:verso. In 2022 nam ze deel aan het talentontwikkelingstraject Nieuw Geluid van deBuren. Voor haar debuut Trots. De filosofie van een emotie. (Boom, 2023) ontving ze de Socratesbeker, de prijs voor het meest prikkelende filosofische boek van 2023. Samen met Lotte Spreeuwenberg host ze de gelauwerde podcast Kluwen.
Rebekka de Wit
Rebekka de Wit is schrijver en theatermaker. In 2012 nam ze deel aan de Schrijfresidentie bij deBuren. Ze schreef de roman We komen nog één wonder tekort (2015) en de essaybundel Afhankelijkheidsverklaring (2019). Vanaf 2016 nam ze samen met Freek Vielen en Suzanne Grotenhuis de artistieke leiding over van De Tijd. Samen vormden ze het om tot theater de Nwe Tijd. Ze is columnist voor De Standaard en De Groene Amsterdammer. Momenteel schrijft ze samen met Anoek Nuyens aan een fictie-serie over Tata Steel, voor NPO1.
Rasit Elibol
Rasit Elibol is sinds 2017 redacteur bij De Groene Amsterdammer, waar hij schrijft over het Nederland van nu. Hij kreeg voor zijn werk verschillende onderscheidingen, waaronder in 2021 de Haagse Persprijs voor een reportage over ondermijning in de Weimarstraat en de European Press Prize (runner-up) voor een essay over het opzeggen van zijn Turkse nationaliteit. In 2021 verscheen De nieuwe koloniale leeslijst, een door hem samengestelde essaybundel over koloniale klassiekers en vergeten meesterwerken uit de Indische, Surinaamse en Antiliaanse letteren.
Marc Kregting
Marc Kregting is dichter en essayist. Hij publiceerde zeventien boeken, waaronder het epische gedicht 'De vriendelijke mens' (2023). Hij blogt op 'De honingpot'.
emma ydiers
emma ydiers denkt graag na over archieven, narratieven, paarden, kennis en tijd. Hun doctoraatsonderzoek focust op strategieën om de dominante en uitsluitende geschiedschrijving over feminisme in België uit te dagen. Hen won in 2023 de essaywestrijd Hooray for the Essay van deBuren en Rekto:Verso en ging in de zomer van 2024 met deBuren op Schrijfresidentie in Parijs.
Robin Goudsmit
Robin Goudsmit is journalist bij Trouw. Ze is vooral geïnteresseerd in hoe herinneringen aan vroeger het heden vormgeven, zowel op het niveau van het individu als dat van de maatschappij.
Fresh Faces
Martha Claeys maakt deel uit van de Fresh Faces van Curieus, een databank vol jong geweld en expertise. Door hen op één plek te verzamelen, hoopt Curieus meer jongeren op evenementen, in praatprogramma's en in de kranten te zien.
Maak kennis met de Fresh Faces