Literatuur
Locatie

Foyer Theaterzaal

Datum & Tijd

15 december 17:30 - 19:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Koop hier je Festivalpas
Terug naar Programma

Avond van het Essay

i.s.m. rekto:verso en deBuren

De tijd dat het essay doorging voor een moeilijk en stoffig genre, ligt ver achter ons. Als je er non-fictielijstjes op naslaat, lijkt het wel of het genre ferventer wordt beoefend dan ooit. Tijdens deze Avond van het Essay peilen we met zeven essayisten naar wat dat zegt over deze tijd, het genre en hun eigen werk.   

Twee tendensen vallen op bij de hedendaagse populariteit van het essay: het ‘zoekende’ genre blijkt bij uitstek als houvast te fungeren én het maakt de taal zelf tot onderwerp van onderzoek. Over die eerste tendens gaan Katrin Swartenbroux (OK dan niet) en Maartje Wortel (De Groef, een wandeling) in gesprek. Performer Ahilan Ratnamohan en Mira Feticu (Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal) treden aan in het tweede panel. Spitse voordrachten van Feticu, Ratnamohan, Wim Cuyvers en Robin Goudsmit maken het plaatje compleet.

Je hoort het: de Avond van het Essay belooft even rijk en gevarieerd te worden als het genre zelf, al was het maar omdat er ook hapjes en drankjes geserveerd zullen worden en moderator Robin Goudsmit je door de avond gidst. Aan het eind kom je bovendien te weten wie Hooray for the Essay wint, de essaywedstrijd van rekto:verso, Pilar en deBuren. 


Katrin Swartenbroux

Journalist en auteur Katrin Swartenbroux schrijft over populaire cultuur en maatschappelijke trends voor de krant De Morgen. In het boek OK dan niet. Over mijlpalen, maakbaarheid en de millennial mindfuck (2023) zoekt ze haar weg binnen het tot wasdom komen via prikkelende en humoristische essays.

Maartje Wortel

Maartje Wortel studeerde beeld en taal aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ze schreef columns voor kranten en tijdschriften en publiceerde acht boeken. Voor haar debuut Dit is jouw huis ontving zij de Anton Wachterprijs. Later volgde de BNG literatuurprijs voor haar roman Ijstijd. Haar laatste boekje De groef gaat over een wandeling door het Oosterpark met haar goede vriendin Niña Weijers.  

Ahilan Ratnamohan

Ahilan Ratnamohan is een performancekunstenaar die werkt met onconventionele vormen en performers. Zijn recente werk overspant drie trajecten: het choreografisch onderzoek van voetbal, de samenwerking met het Star Boy Collective en het leren van talen als performance. Tot dat laatste traject behoren de lezingenreeks Should Have Been My Mother Tongue en de ‘performatieve essays’ Alle woorden die ik nog niet kende (2022) en Une traduction infidèle (2023). Ahil is lid van het Brusselse kunstenaarscollectief Robin vzw. 

Mira Feticu

Mira Feticu debuteerde in 1993 in Roemenië met een dichtbundel. Daarna legde ze zich toe op verhalen en werkte ze als radiomaker en publicist. In het Nederlands schreef ze onder meer de boeken Tascha. De roof uit de Kunsthal (2015), Al mijn vaders (2019) en Picasso’s keerzijde (2019). In de essaybundel Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal (2021), genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs, vertelt ze over haar strijd met en verovering van de Nederlandse taal.

Wim Cuyvers

Wim Cuyvers maakte als architect ontwerpen voor o.a. woningen, scholen, kinderdagverblijven en kunstplekken. In de categorie Architectuur ontving hij de Vlaamse Cultuurprijs 2005. In zijn lespraktijk en teksten neemt het wandelen als methode een bijzondere plaats in. Hij zocht, ook met studenten, naar ‘de achterkant van publieke ruimte’, die hij later ‘publieke ruimte’ noemde en nog later ‘ruimte met een hoge graad van publiekheid’ om dan tot het besef te komen dat hij simpelweg zoekt naar ruimtes die naar buiten leiden. Sinds 2009 werkt hij als forestier op en aan Le Montavoies in de Franse Jura.

Robin Goudsmit

Robin Goudsmit studeerde Cultural Analysis in Amsterdam. Ze werkt als journalist bij de Nederlandse krant Trouw. Robin werd door cultuurhuis deBuren en het Brusselse podium Pilar benoemd tot Scherpsteller, een positie voor een veelbelovende jonge denker. Vanuit die hoedanigheid modereerde ze de allereerste Avond van het Essay in 2022. In de jaargang 2022-2023 was ze briefschrijver voor rekto:verso.

Meer Festival van de Gelijkheid!