Vrijwilliger Frank bezocht Zeldzaam & Onmisbaar

Vrijwilliger Frank van Dessel bezocht voor ons de expo Zeldzaam & Onmisbaar Topstukken uit Vlaamse collecties. Zijn indrukken deelt hij graag met ons.
De expo ‘Zeldzaam & Onmisbaar’ brengt een unieke selectie uit de meer dan duizend stuks tellende Vlaamse Topstukkenlijst ter ere van de 20ste verjaardag van het Vlaams Topstukkendecreet.

Dankzij het topstukkendecreet worden objecten en verzamelingen die zeldzaam en onmisbaar zijn voor Vlaanderen extra beschermd.

Voor de unieke tentoonstelling selecteerden men een honderd topstukken uit de collecties van grote en minder gekende musea, kerken, bibliotheken en particuliere verzamelaars, tijdelijk in bruikleen tot 25 februari 2024.

De tentoonstelling vangt aan met het oudste object op de Topstukkenlijst, een 13.000 jaar oude gegraveerde rolsteen uit Museum De Kolonie in Lommel. We wandelen verder langs een 100-tal chronologisch gerangschikte en gerenommeerde topstukken in een verduisterde omgeving. We staan even stil bij wereldberoemde namen: Frans Floris, Jan Massijs, Pieter Pourbus, Jan Provoost, Hugo van der Goes, het drieluik van Hans Memling en van Quinten Massijs, en een retabel van Jan II Borremans …

Een amper getoonde “Christus aan het Kruis” van Jacob Jordaens de juist gestorven Christus met gezonken hoof omringd door zijn getrouwen, uit de Antwerpse Terninck Stichting, Rubens, Snijders, Tintoretto, Willem Van Haecht, de uit het Rubenshuis uitgeleende Kunstkast waarvan de twee frontdeurtjes, het deksel en de laatjes zijn beschilderd met mythologische scènes naar composities van Rubens, reliekschrijn van de Heilige Odilia, toebehorend aan de Borgloonse Sint-Odolphuskerk.

Het is geweten, kunstenaressen werden in het verleden niet exceptief gewaardeerd, zelfs geweerd. Toch hangen er drie stillevens van Clara Peeters waaronder het bijzonder gewaardeerde ‘Stilleven met vis’. Een andere bekende kunstenares betreft Catharina van Hemessen (Hemiksem) waarvan in primeur ‘Portret van een jonge Dame met hondje’ wordt geëxposeerd. De Topstukkenraad kon het onlangs aankopen en Jan Jambon noemde het “een uitzonderlijke aanwinst voor de Collectie Vlaanderen”.

Modernistische en meer hedendaagse werken van Bacon, Jean Brusselmans, Ensor, George Grosz, Paul Joostens, Magritte, Frits van den Berghe, J.S. Van den Abeele, Gustave Van de Woestijne, Théo Van Rysselberghe, Rik Wouters. Tekeningen, manuscripten en kaarten van onder meer Michelangelo, Mercator, Ortelius, Hildegard von Bingen en Adriaen Coenensz van Schilperoort met zijn Walvisboek.

Het jongste werk van de tentoonstelling is ‘Great American Nude #45’ van Tom Wesselmann uit de Amerikaanse pop-art van 1963. Maar ook beelden van Lucas Faydherbe, Brioloto de Balneo met Maria Lactans, een Veronese marmer van rond het jaar 1200, Giacomo Manzù, met Il Cardinale een 1,70 m hoge bronzen beeld van 1952, kostbaar zilver en een zeldzaam meubel van Pierre Gole, ébeniste du roi van de Franse koning Louis XIV.

Voor je de tentoonstelling verlaat, passeer je de Koning en Koningin van Henri Moore (1952) met er naast Christus en Johannes van Meester Heinrich von Konstanz (ca. 1300), twee topwerken ontzagwekkend naast mekaar.

Nog tot 25 februari 2024 ‘Zeldzaam & Onmisbaar’, Topstukken uit Vlaamse collecties, MAS –Hanzenstedenplaats 1, open dinsdag t/m zondag, van 10 tot 17 uur. Met uitzondering vanfeestdagen. Meer informatie en tickets op de website: https://mas.be/nl/zeldzaam-en-onmisbaar Tel +32 3 338 44 00

Blijf op de hoogte met de laatste artikelen