Uitreiking Prijs van de Gelijkheid 2023

Op vrijdag 23 februari reikt Curieus VZW de Prijs van de Gelijkheid 2023 uit aan Refu Interim. We vroegen hen om een korte reactie.

Wat was jullie reactie toen jullie hoorden dat Refu Interim de Prijs van de Gelijkheid 2023 won? Hebben jullie leuke reacties ontvangen?
We konden het eerst niet goed geloven, maar we zijn zeer vereerd! Het is fijn dat de gelijkwaardigheid die we proberen uitdragen ook echt erkend wordt. Wat begon als een zot idee van cirQ op de Gentse Feesten, is op 7 jaar tijd uitgegroeid tot een goed draaiende organisatie op 6 verschillende locaties. De groei van Refu Interim is alleen maar mogelijk dankzij de constructieve samenwerking tussen collega's, vrijwilligers en partnerorganisaties. De Prijs van de Gelijkheid is een mooie kers op de taart voor al het harde werk.


Wat hoop je dat de Prijs teweegbrengt? Heeft Refu Interim al impact ondervonden?
We hebben heel veel mooie reacties gekregen, en al een aantal nieuwe aanvragen voor vrijwilligerswerk. Het leeft echt! We hopen dat deze prijs bijdraagt aan een positiever beeld rond migratie en mensen die nieuw zijn in België. Inclusie is geen rocket science zeggen we altijd. Als wij het kunnen, kan iedereen het. Er zijn mensen van 127 verschillende nationaliteiten bij ons ingeschreven, en we kunnen bevestigen; we lijken allemaal meer op elkaar dan we denken. 


Welke boodschap wil Refu Interim meegeven aan de samenleving over hun werking?
In de politiek en de media wordt er voortdurend gehamerd op het belang van activering. Mensen die hier nieuw zijn moeten Nederlands leren, moeten zich integreren, moeten 'aan het werk gezet worden'. Uiteraard is dat belangrijk, maar er wordt altijd over nieuwkomers gesproken alsof ze die dingen zelf niet willen. Terwijl wij elke dag zoveel mensen zien die zich vrijwillig engageren en een groot verschil maken bij de organisaties waarbij ze helpen. Mensen die, ondanks de moeilijke omstandigheden, proberen om hier een nieuw leven op te bouwen. Met goesting, doorzettingsvermogen, en vaak een brede lach op hun gezicht. Als je de identiteit van mensen herleidt tot het label dat de maatschappij hen geeft (nieuwkomer, vluchteling, illegaal) mis je zó veel. Focus op mensen hun sterktes, talenten en veerkracht, en je komt veel verder. 


Wie zou Refu Interim zelf nomineren voor de Prijs van de Gelijkheid 2024? En waarom?
Hanan Challouki - Hijabi's @ Work
 - wij zien het helaas ook steeds meer gebeuren; vrouwen met een hoofddoek krijgen niet dezelfde kansen op (vrijwilligers)werk. Gelukkig zijn er ook veel werkgevers die zich hier niets van aantrekken, en vrouwen met of zonder hoofddoek gelijk behandelen. Hanan Challouki toont op haar platform Hijabi's at Work bij welke bedrijven vrouwen met een hoofddoek met een gerust hart kunnen solliciteren, en niet alleen voor backoffice functies. Een gedurfde strategie, die voor heel wat discussie zorgt, maar waar wij grote fan van zijn!
Flyers for Falastin - De genocide in Palestina duurt nu al meer dan 4 maanden. Elke dag ontvangen we berichten van vrijwilligers met slecht nieuws over hun familie in Gaza, iedereen verliest dierbaren alsof het een afvalrace is. We kunnen moeilijk onder woorden brengen hoe verschrikkelijk en ondraaglijk dit is, in de eerste plaats voor de Palestijnen zelf. We voelen ons machteloos. Daarom zijn initiatieven als Flyers for Falastin broodnodig: hun posters tonen wat wij allemaal voelen. Ze versterken de stem van de Palestijnse gemeenschap op social media, en hun posters worden overal ter wereld gebruikt. Het is een klein Belgisch initiatief met een grote impact. 

Copyright omslagfoto: Annelies Vanhove

Blijf op de hoogte met de laatste artikelen