Stekjesruil in De Maekerij

Lien vertelt waarom De Maekerij deelneemt aan 100in1Day Belgium.

Zou je ons een beetje over jezelf en De Maekerij kunnen vertellen? 

De Maekerij is een combinatie van een eetcafé, creatieve workshops en makers netwerken. We willen eigenlijk op die drie fronten Leuvenaars verbinden in hun creatieve passie. Als je kijkt op onze menukaart dan straalt die creativiteit uit en we hebben hier ook een speelhoek voor Kinderen. De makers netwerken zijn netwerken waar leugenaars rond en creatieve passie verbonden worden. Zoals bijvoorbeeld netwerk druk zijn allemaal mensen die graag bezig zijn met  druktechnieken en die treffen elkaar hier dan een keer per maand. Het is ook heel laagdrempelig je hoeft je niet in te schrijven Je komt wanneer het je uitkomt. Je voelt ook dat eruit die netwerken nieuwe netwerken vormen bijvoorbeeld juwelen maken. En dan kijken wij hoe wij dat op poten kunnen zetten. Dan hebben wij ook online netwerken bijvoorbeeld de Urban Jungle van Leuven rond kamerplanten. Daar wordt dagelijks meerdere keren op gepost. Planten ruilen of advies over verzorging, je vindt daar alles op terug. En van daaruit is het idee ontstaan om stekjes te ruilen en ook de plantenbieb die je terugvindt in De Maekerij zelf. Vanuit die groep is ook een spin-off gegroeid van les Jardin de Louvain voor tuinen. 

Het is een grote community van geëngageerde leden.

Heb je verschillen gemerkt in de groepen tijdens covid? 

Iedereen is zich meer op zijn tuin gaan richten en huisinrichting, dus hebben we een boost gemerkt in de facebookgroepen. Mensen vonden dan innovatieve manieren om contactloos planten te ruilen. Je voelde wel dat mensen dat leuk vonden om op een andere manier te contacteren. 

Wat spreekt jou aan in 100In1Day?

Het is de eerste stekjesruil sinds alles weer mag. Dus dat gaat echt een feest worden, zeker met het muziek van HAMARill. Het feit dat wij dat dan kunnen kaderen in 100In1Day is leuk voor extra verspreiding en het past ook perfect bij onze doelen en visie. Connectie en verbinding tussen mensen. Hopelijk is het ook een stralende dag. 

Wat raakt jou in de maatschappij? 

De grote thema's zoals de oorlog in Oekraïne En oorlog in het algemeen. Klimaatproblematiek in het feit dat daar niet naar wordt omgekeken En dat wereldleiders dat nog altijd mogen negeren. Racisme en de onwil om dingen over te trekken en samen te zitten met iedereen. Daar kan ik echt boos van worden. Dat komt volgens mij vanuit onwil, want als iedereen maar eens met elkaar zou babbelen zouden we veel verder komen. 

Hoe ga je om met tegenslagen? 

Wenen? haha. Wenen en wandelen denk ik. Wandelen werkt relativerend vind ik. Vooral als je in een bos gaat wandelen dan weet je dat je een deel bent van een groter geheel En dat natuur nog altijd het machtigste is en dat wij maar een klein spelertje zijn. Ik ben ook wel iemand die snel schakelt naar: Oké hoe lossen we dat hier op, wat kunnen we wel of niet doen. 


Blijf op de hoogte met de laatste artikelen