Seppe Nobels wint Prijs van de Gelijkheid 2021

De jury beloont zijn jarenlange sociaal engagement en radicale keuze voor duurzaamheid en ecologie.

Vol trots reikt VZW Curieus de Prijs van de Gelijkheid 2021 uit aan Seppe Nobels, de chef-kok die met projecten zoals Instroom Academy en Restaurant Misverstand een sociale invulling geeft aan het begrip sterrenchef. Samen met de mensen van GATAM vzw (wat staat voor Grote Afstand Tot de ArbeidsMarkt) geven ze mensen de kans om zich in een professionele omgeving te ontwikkelen. Ze hebben een rotsvast geloof in de kwaliteiten van de deelnemers en cursisten.

De jury - samengesteld uit de winnaars van de vorige edities: de betreurde Reinhilde Decleir, Ish AIt Hamou, Mohamed El Bachiri, Palestinian Circus School, Saskia Van Nieuwenhove en City Pirates - koos er voor om het engagement van Seppe in het licht te zetten.

Seppe Nobels is de meer dan terechte winnaar van de Prijs van de Gelijkheid 2021. Vorig jaar trok hij de deur van zijn beroemde restaurant 'Graanmarkt 13' dicht om meer aan de maatschappij te sleutelen. De jury koos hem uit de shortlist met daarop ook topdokter Stephanie De Maesschalck (de huisdokter die zich ook tijdens coronacrisis inzet voor de zwakkeren in onze samenleving) en Tijs Vanneste (die in zijn tv-programma "De Kemping" kansen geeft aan 10 werkloze jongeren). Voor Seppe is koken onlosmakelijk verbonden met de omgeving waarin hij woont en werkt. Als kok wil hij iets toevoegen aan de maatschappij. Dat engagement vertaalt zich in Instroom Academy, waar hij vluchtelingen uit de hele wereld begeleid om hun culinair erfgoed voor te stellen. Zoals hij het zelf stelt: “Koken is eenieders recht, illegale smaken bestaan niet.”
Ook duurzaamheid blijft bij Nobels geen lege mode-term. In zijn keuken spelen groenten geen bijrol, maar een absolute hoofdrol. Die food-filosofie leverde hem in 2021 een Groene Michelinster op.


Curieus is heel blij om Seppes' sociaal activisme en focus op duurzaamheid in het licht te zetten en mee te ondersteunen. In de woorden van de jury: "Het werk van Seppe Nobels is inspirerend, herkenbaar en niet betuttelend. Een terechte winnaar!"

Blijf op de hoogte met de laatste artikelen