Iedereen heeft een verhaal te vertellen

Podcastmaker Julie Weyne (Gent, 1986) maakt voor 100In1Day Belgium 'Vitrine', een podcast route in Aalst over objecten met een bijzondere betekenis. In vijf vragen proberen we te ontdekken wat Julie drijft.

Wat raakt je in de maatschappij?

Julie: "Ik sta er steeds versteld van hoe mensen naast elkaar kunnen leven. De samenleving is de afgelopen jaren ongelooflijk veranderd en buren worden onbekenden. Daaruit groeien vooroordelen en angst, want onbekend is onbemind." 

Hoe ga je om met tegenslagen?

Julie: "Eerlijk? Ik schrok een zak pickles chips naar binnen."

Waarom hou je van podcasts?

Julie: "Ik ben een fervent multitasker en dat is ideaal te combineren met het luisteren van podcasts. Bij televisie kijken of boeken lezen moet je neerzitten en kan je enkel dat doen. Met een podcast in de oren kan je de badkamer kuisen, een wandeling maken of in je potten roeren. Ik luister hoofdzakelijk documentaire podcasts en kan echt 'binge listenen'. "

Wat staat er te gebeuren in Aalst?

Julie: "We maken een audiowandeling in de wijk rond Netwerk Aalst, op Rechteroever. Mensen vertellen over een object met een bijzonder verhaal. Iedereen heeft wel iets in huis waar een anekdote aan vast hangt. Een reissouvenir, een geschenk, een merkwaardige vondst, alles kan. Zelf heb ik een grote bokaal die ik kocht op de markt in Transnistrië, maar op de luchthaven van Odessa (Oekraïne) werd ik onderschept omdat de douane dacht dat ik een bom in mijn bagage mee smokkelde."

Wat hoop je met dit project te bereiken?

Julie: "Iedereen heeft een boeiend verhaal te vertellen, maar vaak kennen we de verhalen van onze buren niet. Met de wandeling willen we de buurt kennis laten maken door online een verhaal te luisteren, maar ook op 25 juni als we samenkomen bij Netwerk Aalst om naar de objecten te kijken en de verhalen te beluisteren. We willen de buurt laten ontmoeten op een ongedwongen feestelijke manier." 

Meer 100in1Day Belgium?