Grenzen aan mode

Mode bestaat omdat mensen grenzen trekken. Grenzen tussen welke kleding ‘in’ is en welke kleding ‘uit’. Grenzen tussen wie mag en kan deelnemen aan mode en wie niet. De mode-industrie eigent zich al sinds de 18de eeuw het recht toe deze grenzen te bepalen.

Grenzen zorgen ervoor dat de denkwijzen en gedragspatronen die bepaalde groepen van mensen bevoordelen blijven bestaan. In dit panelgesprek bespreken we wie er gebaat is bij het grensoverschrijdende gedrag van de mode-industrie. Moet de hedendaagse consument werkelijk blij worden van een trendy T-shirt aan de prijs van een hamburger? Verdient het merk waar je gedragen kleding kan binnenbrengen om te recycleren applaus? Wat met het modemagazine dat gekleurde, dikke, oudere en crip lichamen toont: grensverleggend? Moet de stagiaire in een luxe modehuis die onbetaald vele uren werkt zich tevreden stellen met de aangeboden leerkansen, zoals ook kledingwerkers in het Globale Zuiden wanneer zij in veilige werkomstandigheden kunnen werken aan het lokale minimumloon?

We praten met experts die elk vanuit hun eigen toegang tot de mode-industrie nieuwe grenzen uittekenen voor het modegebeuren:

  • Karen Van Godtsenhoven (modecurator en onderzoekster, Universiteit Gent)

  • Sarah Vandoorne (freelance journaliste)

  • Sabine Peeters (hair & make-upartist en auteur van Lief voor mijn Lijf)

  • Caroline Baeten (oprichtster van het circulaire kledingplatform Dressr)

  • Eva Engelen (sustainability manager HNST).

  • Het panel wordt gemodereerd door dr. Aurélie Van de Peer (filosofe en sociologe, Universiteit Gent/ ArtEZ University of the Arts, Arnhem). 

Beluister de podcast

Blijf op de hoogte met de laatste artikelen