Sofababbel
Locatie

De Blauwe Vogel (De Krook)

Datum & Tijd

12 december 17:00 - 18:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Sidi Larbi Cherkaoui & Wim Peumans

Bewegen door de massa

Beweging door water, dans, en de mens. De relatie tussen mens en omgeving vormt een centraal thema in het werk van zowel choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui als schrijver en antropoloog Wim Peumans. Tijdens deze sofababbel ontdekken we waar hun rivieren elkaar kruisen en hoe hun visies elkaar beïnvloeden.


Gastvrouw bij deze sofababbel is Yasmina El Messaoudi, de live-illustraties worden verzorgd door Mounir Eddib.

Wim Peumans

Wim Peumans is schrijver en doctor in de antropologie. Hij is auteur van twee bekroonde academische boeken, een politieke biografie en Habibi. Wim ontving de Marguerite Lefèvreprijs voor Genderstudies (2010), de Honorable Mention van de Association for Middle East Women’s Studies Book Award (VS, 2019) en was genomineerd voor de Çavaria Diversity Award (2021). In 2024 verschijnt zijn vijfde boek: De Maas - het verhaal van een rivier. Wim is voorzitter van The Building, een open kunsthuis en collectief voor opkomende makers in Genk.

Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi Cherkaoui is een danser, choreograaf en regisseur van Belgisch-Marokkaanse origine. Sinds de late jaren ‘90 danste en choreografeerde hij tal van voorstellingen en producties in verschillende genres (musical, theater, ballet, opera, film, circus, modeshows, concerten…). Hij won daarmee tal van internationale prijzen, zoals de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste, de Europe Prize Theatrical Realities, twee Olivier Awards en drie titels van Choreograaf van het Jaar door Tanz Magazine. In 2010 lanceerde hij zijn eigen gezelschap, Eastman, waarmee hij producties zoals Babel(words), Puz/zle, Fractus V en Nomad creëerde. Cherkaoui werkte samen met prominente gezelschappen en theaters, waaronder Les Ballets de Monte Carlo, The Royal Ballet in Londen en Bunkamura in Tokio, maar ook met popartiesten zoals Madonna, Beyoncé en Lady Gaga. In 2015 werd hij artistiek directeur van Ballet Vlaanderen en in 2022 wisselde hij die rol in voor die van artistiek leider van het Ballet du Grand Théâtre de Genève.

Yasmina El Messaoudi

Yasmina El Messaoudi is dochter van een Marokkaanse vader en een Belgische moeder, de schrijfster Mim Van Keer. Ze groeide op in Kapelle-op-den-Bos.

Ze ging journalistiek studeren aan de (toenmalige) Katholieke Hogeschool Mechelen. Tijdens haar studie werkte ze al voor het jongerenmagazine van TV Brussel en het bijhorende radiostation FM Brussel. In 2004 behaalde ze haar diploma en combineerde radio en televisie met een deeltijdse job bij het weekblad Libelle. In 2008 ging ze het Journaal presenteren op TV Brussel en werd zo het eerste Nederlandstalig nieuwsanker van Marokkaanse origine. In het voorjaar van 2013 ging ze ook presenteren op de digitale televisiezender Prime. Van 1 november 2014 tot en met 23 juni 2015 was El Messaoudi ook presentatrice op het commerciële radiostation Qmusic zonder vast programma als invaller, veelal 's avonds of tijdens het weekend. Ze presenteert ook twee seizoenen Closing Time Soul op Radio 1.

In 2016 vertrok El Messaoudi naar Den Haag om zich even terug te trekken uit de media. Al blijft ze over haar Nederlands avontuur schrijven en vloggen voor Flair, Flair Nederland en Charlie Magazine. Bij haar terugkeer begint ze als reporter bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel waar ze intussen ook nieuwslezer en eindredacteur is. In het najaar van 2021 verschijnt haar debuutroman Straatkat bij Uitgeverij Vrijdag over het afscheid van haar moeder en opgroeien tussen twee culturen. Van 2022 tot 2024 was ze in de ochtenden te horen als nieuwslezeres op MNM. Nu werkt ze weer terug bij Radio 2.

Mounir Eddib

Mounir Eddib (1995, hij/hem) is een Marokkaans-Belgische kunstenaar geboren in Waterschei (Genk, België), een diverse wijk van voormalige arbeidersfamilies verbonden met de nabije steenkoolmijnen. Als kleinzoon van een mijnwerker is zijn werk gekenmerkt door een nauwe band met dit ruwe postindustriële landschap, en ook geïnspireerd door Saharaanse volksgebruiken en rituelen uit de leefwereld van zijn moeder.

Eddib won dit jaar verschillende kunstprijzen met de schilderijen van zijn afstudeerproject aan Maastricht Institute of Arts. Hij werkt deeltijds als coördinator van de jongerenafdeling van het Bonnefanten, en voor VZW The Building Genk.

Gratis studentendag

Op donderdag 12 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2024 - 2025. We vragen wel om jouw gratis ticket te registreren via de ticketingwebsite (kiezen voor “dag 1 Festival van de Gelijkheid” en dan gratis studententicket selecteren).

Reserveer jouw plek

Meer Festival van de Gelijkheid!