
Locatie
Domzaal
Datum & Tijd
16 december 21:00 - 22:00
Toegankelijkheid


Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.
Stefan Hertmans in gesprek met Alicja Gescinska
De grote verschuivingen in onze tijdIn een boeiende ontmoeting tussen literatuur en filosofie brengen we Stefan Hertmans en Alicja Gescinska samen. De bejubelde schrijver van o.m. Oorlog en Terpentijn bracht vorig jaar de essaybundel Verschuivingen uit, waarin hij eens te meer toont hoezeer hij als denker de tijdgeest aanvoelt. Hoe wordt de wereldkaart hertekend door oorlogen, klimaatcrisis, toenemende migratie en neoliberalisme? Hoe grijpen die verschuivingen in elkaar? Hoe evolueren we van wereldburgers naar bewoners van een andere aarde?
Alicja Gescinska drukt sinds haar debuut De verovering van de vrijheid haar stempel op het maatschappelijk debat. Ze schreef een indrukwekkend oeuvre bij elkaar, van essay tot roman, en is de geknipte persoon om samen met Hertmans naar de diepte te graven
Stefan Hertmans
Stefan Hertmans (1951) schrijft romans, essays en dichtbundels. Hij was redacteur van De Gids, recenseerde voor De Morgen en schreef voor de boekenbijlage van De Standaard. Hertmans werk werd bekroond met vele prijzen, waaronder de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor zijn dichtbundel Muziek voor de overtocht, de Maurice Gilliamprijs voor de bundel Goya als hond en de Multatuliprijs voor de roman Gestolde wolken. De veelgeprezen roman Oorlog en terpentijn verscheen in 2013 en werd in 2014 bekroond met de AKO Literatuurprijs.
Alicja Gescinska
Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is een van de meest toonaangevende jonge filosofen van België en Nederland. Haar boek De verovering van de vrijheid (2011) oogstte alom lof. In 1988 vluchtte ze met haar familie van communistisch Polen naar België, waar ze aan de universiteit van Gent promoveerde tot doctor in de filosofie. Daarna werkte ze aan Princeton University en sinds 2014 aan Amherst College.
In 2016 verscheen haar debuutroman Een soort van liefde, dat het verhaal vertelt van vele soorten liefde: van een moeilijke liefde tussen vader en dochter, en van een onverhoedse liefde tussen een oudere professor en een jonge studente. Gescinska won er de Debuutprijs 2017 mee. Ook presenteerde ze het levensbeschouwelijke televisieprogramma Wanderlust, waarin ze filosofische gesprekken voerde met internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars. Haar essay Thuis in muziek. Een oefening in menselijkheid (2018) stond op de shortlist voor de Socratesbeker. In oktober 2019 verschijnt Intussen komen mensen om. Over politieke betrokkenheid, een glashelder essay over de persoonlijke worsteling met politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid.