Panels & Lezing
Locatie

Theaterzaal (De Vooruit)

Datum & Tijd

12 december 21:00 - 22:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
Terug naar Programma

Stefan Hertmans

Nicky Aerts in gesprek met de gevierde schrijver, dichter en essayist.

Stefan Hertmans (1951) is een veelzijdig auteur van romans, essays en dichtbundels. Zijn rijke literaire carrière omvat onder meer redacteurschap bij De Gids, recensies voor De Morgen en bijdragen aan de boekenbijlage van De Standaard. Hertmans' werk is veelvuldig bekroond, met prijzen zoals de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor zijn dichtbundel "Muziek voor de overtocht", de Maurice Gilliamprijs voor de bundel "Goya als hond" en de Multatuliprijs voor de roman "Gestolde wolken". Zijn veelgeprezen roman "Oorlog en terpentijn" verscheen in 2013 en werd in 2014 bekroond met de AKO Literatuurprijs.

In 2023 bundelde Hertmans veertig jaar aan gedachten in een reeks essays. Zopas verscheen zijn nieuwste boek DIUS. Tijdens deze avond gaat Nicky Aerts met Hertmans in gesprek over zijn pen, zijn schrijverschap, zijn zorgen en hopen. Astrid Verplancke verzorgt de live-illustraties.

Dit programma onderdeel wordt vertolkd in het Vlaams Gebarentaal.

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). Voor Bezoekingen kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap (1995) en de Paul Snoekprijs (1996). Zijn poëziebundels werden tweemaal genomineerd voor de VSB-poëzieprijs, Muziek voor de overtocht (1995) en Goya als hond (2000). Voor de laatstgenoemde bundel ontving hij de Maurice Gilliamsprijs.

In 2016 was hij de auteur van het Poëziegeschenk Neem en lees en verscheen een eigen bloemlezing uit zijn gedichten over de liefde, Een beeld van jou . Tot Hertmans' meest succesvolle prozaboeken behoren de roman Naar Merelbeke (1994, nominatie Libris Literatuur Prijs) en de reisverhalenbundel Steden (1998, nominatie Generale Bankprijs). De roman Gestolde wolken uit 1988 werd bekroond met de Multatuliprijs en de roman in verhalen Als op de eerste dag met de F. Bordewijk-prijs. Na zijn overstap naar De Bezige Bij verschenen de dichtbundel Kaneelvingers (2005), zijn verzamelde gedichten onder de titel Muziek voor de overtocht. Gedichten 1975-2005 (2006), en de essaybundel Het zwijgen van de tragedie (2007) en de roman Het verborgen weefsel (2008). In augustus 2013 verscheen zijn veelgeprezen roman Oorlog en terpentijn . Voor deze roman werd hij bekroond met de AKO Literatuurprijs, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren, de Prijs Lezersjury Gouden Boekenuil, De Inktaap 2016 en genomineerd voor de Man Booker International Prize 2017. Er werden meer dan 250.000 exemplaren van verkocht en het boek verschijnt inmiddels in vierentwintig talen.

De alom geprezen roman De bekeerlinge verscheen in 2016. In 2017 publiceerde Hertmans een uiterst actuele, beklemmende en poëtische tekst over de zus van een zelfmoordterrorist, Antigone in Molenbeek . In 2018 werd de hele tekst in een reeks opvoeringen in het theater gebracht. In 2020 verscheen De opgang , een meesterlijk beschreven, opzienbarend oorlogsverhaal en een wrang huwelijksdrama, in 2022 gevolgd door Verschuivingen , een briljant essay over de tijd waarin we leven. Zijn levenswerk De essays verscheen in 2023. In oktober 2024 verscheen Hertmans zijn nieuwe roman: Dius , een roman over vriendschap, kunst en moed om te leven.

Nicky Aerts

Nicky Aerts is freelance journalist, moderator en presentator. Naast haar rol als presentator bij Klara, waar ze programma's zoals Pompidou, Caramba en Django in de zomer verzorgt, schittert ze regelmatig op literaire en culturele podia. Haar nieuwsgierigheid kent geen grenzen; ze verdiept zich in uiteenlopende onderwerpen, met een sterke interesse voor de mensen achter de verhalen. Maar boven alles is ze op zoek naar schoonheid.

Astrid Verplancke

Astrid Verplancke (1992°) werkt met veel verf, ruwe penseelstreken en ongeslepen potloden aan beelden die een grote gevoelsmatigheid in zich hebben. Haar illustraties ademen een aards karakter. Het zijn figuren, koppen lijven, handen en houdingen die een leidraad vormen binnen haar werk. Astrid houdt van krassen en deuken, van pure afwijkende schoonheid in vormen. Haar poëtische verbeelding zet ze om in expressieve prenten waar hier en daar eens een zuivere lijn of een heldere abstractie binnensluipt. 

Meer Festival van de Gelijkheid!