Panels & Lezing
Locatie

Mokabon

Datum & Tijd

12 december 20:30 - 22:00

Info

Trigger warning: dit panel gaat over seksueel misbruik

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Ook Hij

Seksueel misbruik bij mannen

Een op de vijf jongens en mannen heeft ooit te maken gehad met een vorm van seksueel geweld. Dit kan zijn: seksueel misbruik, aanranding, verkrachting of online seksueel geweld. Toch, wanneer we het hebben over seksueel misbruik, wordt er vaak uitsluitend gedacht aan mannen als daders en niet als mogelijke slachtoffers. Schaamte, stigma en taboesferen spelen een grote rol binnen het praten over het misbruik bij mannen. In dit panel willen we een gesprek starten over hoe we ook deze mannen een stem kunnen geven.


Eind 2023 werd de serie 'Godvergeten' uitgezonden op VRT Canvas. Een vierdelige documentairereeks over het seksueel misbruik van de kerk in Vlaanderen. Regisseur Ibbe Daniëls en Jan Puype, wiens verhaal in de reeks te zien is, bespreken zowel de impact van de serie als de blijvende gevolgen van het misbruik zelf. Ook Jeffrey Dral, auteur van het boek 'Liegen zul je', zal zijn verhaal delen. Dral schreef over zijn eigen ervaringen en richtte de website ABC van Seksueel Geweld op. Daarnaast sluit seksuoloog Alexander Witpas aan, die met het initiatief 'wij zien je wel', meer aandacht wil vestigen op seksueel misbruik bij mannen. Het gesprek wordt geleid door klinisch psycholoog en onderzoeker Ama Kissi.

Ben je zelf slachtoffer, en heb je nood aan een gesprek? Je kan terecht bij de hulplijn 1712, punt.vzw en CAW. Meer info en contactpunten vind je op allesoverseks.be van Sensoa.

Ibbe Daniëls

Ibbe Daniëls, geboren in een artistiek gezin, ontwikkelde al op jonge leeftijd een passie voor beeld. Na haar afstuderen aan St-Lukas Brussel en de Academie van Gent in 1995, regisseerde ze diverse korte films, waaronder 'badhuis' en 'soap', die werden opgemerkt op het Brusselse filmfestival.


Als freelance televisieregisseur bij Canvas werkte ze aan verschillende formats, van muziek tot reportages in het buitenland. Haar werk evolueerde naar een no-nonsense vertelstijl met focus op het delicate en kwetsbare in mensen, waardoor het toegankelijk en herkenbaar werd. Met sterke visualisatie en een uitgepuurde narratieve stijl zoomt ze in op kleine verhalen en grote thema's. Haar eerste langspeeldocumentaire, 'Reve Kakudji', markeerde een samenvatting van haar werk van de afgelopen 15 jaar en werd wereldwijd erkend. Recente projecten zijn  'kinderen van het verzet' voor Canvas en de fictiereeks 'lost luggage', geïnspireerd op de trauma's na de aanslagen in Zaventem.


Haar laatste project, 'Godvergeten', een reeks over kerkelijk misbruik, werd zeer geprezen en had een enorme impact .

Behalve haar regie-werk wordt ze regelmatig gevraagd als docente regie, jury’s,of programmaties. Ze heeft 3 kinderen en woont in de rand van Brussel, houdt van muziek, fotografie en eenvoudige kleine dingen zonder grote woorden.

Jeffrey Dral

Jeffrey Dral (1994) schrijft, ontwerpt en woont in Amsterdam. In zijn jeugd behoorde hij tot de top van het Nederlandse kunstschaatsen. Zijn intieme, soms heftige, maar bovenal bevrijdende boek "Liegen zul je" is gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen met seksueel misbruik. Hij schreef het boek met als doel om inzichtelijk te maken hoe seksueel misbruik stapje voor stapje kan plaatsvinden, en hij hoopt dat zijn boek anderen kan helpen. Jeffrey spreekt ook over het onderwerp in podcasts, tijdens evenementen en op social media.

Alexander Witpas

Alexander Witpas (°1972) studeerde criminologie en seksuologie. De afgelopen jaren werkte hij bij Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid rond preventief gezondheidsbeleid. Daarnaast heeft hij een klinische praktijk als oplossingsgericht seksuoloog en relatietherapeut in Antwerpen. Hij is mede-oprichter van wijzienjewel.be, een site met verhalen van jongens en mannen die slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Jan Puype

Jan Puype, geboren in 1971 en afkomstig uit West-Vlaanderen, bouwde een carrière op als schadebeheerder in de verzekeringssector, een functie die hij tot 2017 uitoefende. Na een transplantatie werd hij invalide, wat een ingrijpende verandering in zijn leven bracht.


Jan's jeugd werd getekend door misbruik dat plaatsvond tussen 1983 en 1985 op het Heilig Hartcollege. De dader van deze gruwelijke gebeurtenissen leeft nog steeds. Het misbruik bleef jarenlang verborgen, tot Jan in 2015 besloot de stilte te doorbreken en zijn verhaal naar buiten te brengen. Helaas was de zaak door de wet al verjaard, waardoor juridische vervolging niet langer mogelijk was.


Zijn moedige getuigenis werd verder belicht in het televisieprogramma Godvergeten, waarin slachtoffers van misbruik binnen de kerk hun verhalen delen. Op 27 september 2024 was Jan één van de slachtoffers die een ontmoeting had met de paus, in het kader van seksueel misbruik binnen de kerk, waar hij opnieuw zijn stem liet horen voor gerechtigheid en erkenning van de slachtoffers.


Zijn verhaal is een krachtig symbool van veerkracht en de strijd voor gerechtigheid in het licht van misbruik en de onrechtvaardigheid van verjaring.

Ama Kissi (moderator)

Dr. Ama Kissi (Ph.D.) is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent, waar ze onderzoek verricht naar de psychosociale factoren die raciale ongelijkheden binnen de gezondheidszorg kunnen verklaren. Daarnaast werkt ze als klinisch psycholoog bij PRAKTIJK50, een groepspraktijk voor psychotherapie en coaching, en is ze verbonden aan Young Fenix. Naast haar klinische en onderzoeksactiviteiten is ze docent aan de Arteveldehogeschool en geeft ze regelmatig workshops en lezingen over diversiteitscompetente zorg en de relatie tussen racisme en gezondheid.

Ze draagt geregeld bij aan onderzoeksprojecten en initiatieven van non-profitorganisaties (zoals Victoria Deluxe, zie 'Therapie of Nie') en instellingen (zoals het AfricaMuseum) die de gezondheid en het welzijn van geracialiseerde individuen willen bevorderen. Door het organiseren en hosten van evenementen (zoals Monumentum) en door de bredere samenleving te informeren over de relatie tussen racisme en gezondheid via interviews (zoals 'Racisme is een chronische stressor'), opiniestukken (zoals 'We can’t breathe'), paneldiscussies, podcasts (zoals 'React to Racism'), en een documentaire reeks (zoals 'Het Leven in Kleur,' bekroond met een Ensor voor beste documentaire), beoogt ze zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren en mobiliseren om concrete stappen te zetten richting een meer inclusieve zorg

Gratis studentendag

Op donderdag 12 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2024 - 2025. We vragen wel om jouw gratis ticket te registreren via de ticketingwebsite (kiezen voor “dag 1 Festival van de Gelijkheid” en dan gratis studententicket selecteren).

Reserveer jouw plek

Meer Festival van de Gelijkheid!