Panels & Lezing
Locatie

Theaterzaal

Datum & Tijd

12 december 13:45 - 15:15

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Laten we eerlijk zijn:

Over de noodzaak van systeemverandering.
Panel i.s.m. EPO

Het boek 'Laten we eerlijk zijn' is de politieke coming of age van ’s lands bekendste klimaatactiviste.
Anuna De Wever Van der Heyden blikt terug op de klimaatmarsen, haar eerste televisiedebat en de illusies die ze in de daaropvolgende maanden en jaren verloor: in onze politieke leiders, in onze bedrijfswereld, in de media en ook en vooral in het economisch systeem waarin we leven. 

 De strijd tegen Climate change, zo raakt ze overtuigd, vereist een system change. ‘Mijn verhaal begon bij de klimaatcrisis’, schrijft ze. ‘Dat is ironisch, omdat ik nu begrijp dat het eigenlijk het laatste hoofdstuk van het verhaal had moeten zijn.’


Anuna De Wever Van der Heyden gaat met Valerie Del Re, Philsan Osman en Geert Buelens in gesprek over de noodzaak van systeemverandering. Martha Balthazar modereert en Astrid Verplancke verzorgt de live-illustraties.

Anuna De Wever Van der Heyden

Anuna De Wever Van der Heyden is beleidsmedewerker handel en investeringen voor Climate Action Network (CAN) Europa. Ze is ook een klimaat- en mensenrechtenactiviste en medeoprichter van Youth for Climate België. Ze is de auteur van het boek 'Wij zijn het klimaat' en werkt aan klimaatbeleid in de Greens/EFA groep, grassroots activisme en als publiek spreker voor verschillende internationale platforms.

Philsan Osman

Philsan Osman (zij/hij) is co-auteur van 'Voor Wie Willen We Zorgen: Ecofeminisme als inspiratiebron' (EPO 2021). Ze komt uit Somalië en is schrijver, activist en community builder.

Valerie Del Re

Valerie Del Re studeerde politieke wetenschappen en Europese politiek aan de University of Sussex (UK), Science Po (FR) en Universiteit Maastricht (NL). Ze heeft als junior raadgever gewerkt bij toenmalig minister van onderwijs, Frank Vandenbroucke, en als schepen in de gemeenteraad in Hasselt, bevoegd voor Jeugd, Financiën, Personeelsbeleid, Burgerlijke Stand en Groen. Sinds 2018 is Del Re directeur van Greenpeace. 

Geert Buelens

Geert Buelens (1971) is een Vlaams dichter, essayist, columnist en als hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij debuteerde in 2002 met de bundel 'Het is' die werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Hij schreef het meermaals bekroonde Van Ostaijen tot heden. Zijn invloed op de Vlaamse poëzie (Vantilt/KANTL, 2001), Oneigenlijk gebruik. Over de betekenis van poëzie (Vantilt, 2008) en Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog (Ambo, 2008), waarmee hij de ABN AMRO Bank Prijs voor Beste Non-Fictieboek 2008 won. In maart 2018 verscheen De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis (Ambo) en in januari 2022 Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972. Dat boek werd genomineerd voor de Jan Wolkersprijs en bekroond met De Boon, prijs voor het beste Nederlandstalige fictie- en non-fictieboek. Werk van Buelens werd vertaald in het Engels, Frans, Duits, Servisch en Pools.

 

Geert Buelens is (mede)samensteller van bundels en bloemlezingen, is redacteur van het en en schrijft columns en opiniestukken voor onder meer De Volkskrant, De Standaard en De Morgen.

Martha Balthazar

Martha Balthazar is theatermaker, dramaturg en schrijver. In 2021 studeerde ze af aan de opleiding Drama aan het KASK in Gent. Dit deed ze met de voorstelling Boerenpsalm, een modern boerendrama gebaseerd op een onderzoek over de landbouwsector. Na haar afstuderen werkte ze als regisseur of dramaturg aan voorstellingen als BIRDS (Ultima Vez), Play for the living in times of extinction (NTGent), Mr. Beam (Bronks) en Onze Mensen (Victoria Deluxe). Op dit moment werkt ze in KVS aan de voorstelling Rustoord, een documentaire voorstelling over ouderenzorg. Ze won de Emile Zola Prijs 2020 van het tijdschrift Sampol en werkt als columnist bij de Knack. Ook is ze actief in het sociaal artistieke veld bij organisaties als vzwLeon, Man Over Boord, MarchéBildyMarkt, WeBuiltThisfestival. 

Astrid Verplancke

Astrid Verplancke (1992°) werkt met veel verf, ruwe penseelstreken en ongeslepen potloden aan beelden die een grote gevoelsmatigheid in zich hebben. Haar illustraties ademen een aards karakter. Het zijn figuren, koppen lijven, handen en houdingen die een leidraad vormen binnen haar werk. Astrid houdt van krassen en deuken, van pure afwijkende schoonheid in vormen. Haar poëtische verbeelding zet ze om in expressieve prenten waar hier en daar eens een zuivere lijn of een heldere abstractie binnensluipt. 

Gratis studentendag

Op donderdag 12 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2024 - 2025. We vragen wel om jouw gratis ticket te registreren via de ticketingwebsite (kiezen voor “dag 1 Festival van de Gelijkheid” en dan gratis studententicket selecteren).

Reserveer jouw plek

Meer Festival van de Gelijkheid!