Literatuur
Locatie

Amsab-ISG

Datum & Tijd

12 december 18:30 - 20:00

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

De Zin van mijn Leven

Als hun boek een motto heeft, welke zin gaat dan in het leven van de schrijver voorop? In de literaire podcast De Zin van Mijn Leven gaan Anneleen Van Offel en Curieus op zoek naar die ene zin die het leven van schrijvers veranderd heeft, een beslissende draai gaf. Een zin die zin geeft aan hun leven.
Tijdens het festival is er een live podcastopname met als gast Fleur Pierets.

Fleur Pierets

Fleur Pierets is een Belgische award-winnende performancekunstenaar, schrijver, spreker en LGBTQ+ pleitbezorger wiens werk balanceert tussen fotografie en theorie, performance en non-fictie. Fleur lanceerde in 2022 haar 4e boek Heerlijk Monster bij de Nederlandse uitgeverij Das Mag, een nieuw kinderboek - Alle Dagen Sneeuw - bij Uitgeverij Vrijdag en de novelle Beton in 2024. Momenteel schrijft ze aan een nieuwe performance, een opera en een roman (2025).


Anneleen Van Offel

Anneleen Van Offel (1991) is een schrijver die vertrekt vanuit het onderzoek, de reis, de ontmoeting. In haar nieuwe roman De stem van Sulina reist ze langs de Donau van bron tot monding, wat voor haar tegelijk een mentale reis is naar het moederschap. Historische opgravingen en eeuwenoude mythen en verhalen zijn de insteek van een expliciet vrouwelijke benadering van de reis langs de rivier. Het is een boek over onrust, moederwoede, vanlife, rivieren en het klimaat.


Voor haar debuut Hier is alles veilig reisde ze vier keer langdurig naar Israël en Palestina, waar ze in gesprek ging met soldaten en hun familie. Hun verhalen gebruikte ze als grondstof voor de roman. Het boek werd warm onthaald door pers en publiek en verscheen in het voorjaar van 2023 in het Duits. 

Ze publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften en schreef gastcolumns voor De Morgen en De Standaard. Op het podium is ze vaak te vinden als performer, als gastvrouw of als interviewer. In de literaire podcast De Zin van Mijn Leven, die ze maakt in samenwerking met Curieus en Confituur Boekhandels, houdt ze de koetjes en kalfjes op stal om het te hebben over jawel: de zin van het leven. Als bestuurslid van PEN Vlaanderen ijvert ze voor de vrijheid van het woord, zodat die geen dode letter wordt. Ze houdt ervan om als curator mensen samen te brengen in prikkelende programma's, en deed dit al voor het Memento Woordfestival in Kortrijk en Het Betere Boek in Gent. Aan de academie van Mortsel begeleidt ze mensen die werken aan een manuscript en helpt ze jongeren hun eigen stem te vinden. Wonen en werken doet ze  op de trein tussen Gent en Antwerpen. Ze moedert en heeft voltijds lief.

Gratis studentendag

Op donderdag 12 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2024 - 2025. We vragen wel om jouw gratis ticket te registreren via de ticketingwebsite (kiezen voor “dag 1 Festival van de Gelijkheid” en dan gratis studententicket selecteren).

Reserveer jouw plek
Jong en queer door de jaren heen

Naar aanleiding van het Europese jongerenjaar presenteren Fonds Suzan Daniel en Amsab-ISG met trots de tentoonstelling Jong en queer door de jaren heen. We nemen je mee op een reis door de tijd, waarbij we stilstaan bij de uitdagingen, overwinningen en veranderingen die LGBTQ+ jongeren hebben doorgemaakt. Ontdek hoe hun engagement mee de weg heeft geëffend voor de generaties die volgen.

Daarnaast presenteren we de installatie Queering the Home, mede mogelijk gemaakt door Ghent European Youth Capital. Hierin bieden enkele jongeren een kijk op wat het vandaag voor hen betekent om queer te zijn en zich thuis te voelen. Met deze installatie willen we het begrip van 'thuis' breder verkennen, en laten we zien hoe queer individuen hun eigen ruimtes creëren.

Als kers op de taart presenteert Pardon! hun Kwier Kaart, die de ervaringen van Gentse queer jongeren in beeld brengt. De kaart is het resultaat van drie queer wandelingen door Gent, waar aan de hand van enkele creatieve opdrachten de ervaringen en belangrijke plekken van queer jongeren werden vastgelegd. Daarna volgde een workshop waar samen de finale kaart werd gemaakt. De Kwier Kaart wordt ook als zine verspreid, die op de tentoonstelling gratis te verkrijgen zal zijn.

Laat je inspireren door de verhalen en de kracht van onze gemeenschap, jong en oud, van 15 november 2024 tot 28 maart 2025 in Amsab-ISG.

Meer Festival van de Gelijkheid!