Het Festival van de Gelijkheid is er voor iedereen.

We streven ernaar om een Festival te zijn waar iedereen zich veilig, welkom en op zijn plaats voelt. Er is bij ons geen plek voor discriminatie en uitsluiting. 

Met de hulp van Vereniging van personen met een handicap, BlinkOut, Inter, Netwerk tegen Armoed en Amal vzw, leren we bij en trachten we meer en meer drempels weg te werken zodat het een feest voor ons allemaal kan zijn.

Er is een verlaagd onthaal voorzien met informatie over de toegankelijkheid en de alternatieve wegen voor mensen met een beperkte mobiliteit. Vraag hier ook een telefoonnummer van een Festival-Medewerker die je tijdens het Festival met veel plezier verder helpt als je ergens een moeilijkheid ervaart.

Beperkte mobiliteit

Voor rolstoelgebruikers is De Vooruit helaas niet evident. Het is een oud gebouw en heeft nogal wat trappen. Alle ruimtes op het Festival van de Gelijkheid zijn rolstoeltoegankelijk met lift. Sommige liften (Lift naar de domzaal en lift naar de mokabon) zijn te bedienen door medewerkers van VIERNULVIER. Wil je graag naar deze ruimtes, meld je even aan aan het festivalonthaal. De meeste toiletten zijn voorzien met een ruimer toilet met een draaicirkel van 120cm. Beneden in het VIERNULVIERcafé, bereikbaar met een lift, zijn toiletten van 207cm op 157cm. Onze ander locaties Triodos (WATT The Firms), AMSAB-ISG en S.M.A.K. zijn ook rolstoeltoegankelijk.

Inspanningen voor slechthorenden en slechtzienden

Ook voor slechthorenden en slechtzienden willen we inspanningen leveren om het Festival interessant en toegankelijk te maken. We doen dit op maat. Laat zeker weten waarmee je geholpen zou zijn en dan gaan wij op zoek.  

In de theaterzaal kunnen slechthorenden met een app (Sennheiser mobile connect) de gesprekken volgen via de oortjes van hun telefoon of met een aangepast hoorapparaat. Je wordt dan geconnecteerd met de geluidsinstallatie van de zaal.

 • download de app Sennheiser mobile connect op jouw telefoon en scan de qr code wanneer je de zaal binnenkomt.

 • Je komt terecht op de installatie van de techniekers.

 • Steek je oortjes in de telefoon en bepaal hoe luid het volume binnenkomt. Een hoorapparaat kan je rechtstreeks aansluiten.

 • Niet voor doven. Enkel voor slechthorenden.

Voor slechtzienden zijn begeleidingshonden uiteraard welkom.

Tolken op het Festival

Tijdens het panelgesprek 'Is het kolonialisme echt voorbij?' (donderdag van 15u15 tot 16u15) in de domzaal voorzien we live Nederlandstalige ondertiteling. 

Volgende lezingen worden ondersteund door tolken Vlaamse Gebarentaal:


Stiltekamer

Het Festival van de Gelijkheid is een Festival met gezellige drukte. Als de drukte niet meer zo gezellig is en je nood hebt aan wat rust tussendoor, kan je terecht in de stiltekamer aan de balzaal. In samenwerking met BlinkOut vzw voorzien we weer een stiltekamer. Een veilige plek waar je even uit de dagelijkse stroom van activiteiten kan stappen en ruimte krijgt om stil te worden. In alle rust genieten, ontspannen, lezen, werken, mediteren, creëren. Binnen het ‘gezoem’ van het Festival is de stiltekamer een prikkelarme, inspirerende plek voor beleving van stilte, ruimte, ritme en rust. De stiltekamer bevindt zich aan de balzaal van De Vooruit en is tijdens het festival gratis doorlopend open.

Attenties stilteruimte:

 • Respecteer de stilte

 • Zorg ook voor rust in jouw bewegingen

 • Stoor anderen niet, zet elektronica op stil

 • Verlaat de ruimte voor een (gsm)gesprek

 • Drink gerust wat water, maar eet liever elders

 • Draag zorg voor de ruimte en het materiaal

 • Laat de ruimte proper achter, neem je afval mee

Sanitair

De toiletten in De Vooruit zijn genderneutraal.

Contacteer ons

Spreekt het programma van het Festival van de Gelijkheid je aan, maar voel je je geremd om te komen? Heb je hier niet het antwoord op je vraag gevonden? Aarzel niet ons te contacteren, wij doen ons best om je zo goed mogelijk verder te helpen. We willen je er graag bij!

Contacteer ons