Marie-Gabrielle Verbergt

“Wat mij als historica en sociologe boeit, is de plaats die het verleden vandaag inneemt. Ik ben geïnteresseerd in hoe verschillende mensen omgaan met geschiedenis, maar ook in hoe geschiedenis zelf gemaakt wordt. Als wetenschapshistorica kijk ik dan ook kritisch naar de praktijk van academisch historisch onderzoek. Voor wie schrijven we? Waarover? Hoe veranderde dat? Ik geloof dat rustig nadenken over ons eigen werk en goed kijken naar hoe anderen omgaan met geschiedenis universiteiten enkel relevanter en beter kan maken."
Voornaamwoorden zij/haar
Geboortejaar 1995
E-mail mariegabrielle.verbergt@ugent.be mariegabrielle.verbergt@gmail.com
Website www.mariegabrielleverbergt.com
Onderwerpen Publieksgeschiedenis, de rol van het verleden en hedendaagse historici, wetenschapsgeschiedenis, reflecties op moderne universiteiten en de relatie tussen universiteit en samenleving.
Ervaring Marie-Gabrielle Verbergt is historica en sociologe en doctoraatsstudent aan de Universiteit Gent. Haar werk combineert academisch onderzoek met de ontwikkeling van publieks-historische projecten. Ze schrijft, spreekt en onderwijst over de plaats van het verleden in hedendaagse maatschappijen, de geschiedenis van academische geschiedschrijving en wetenschapsgeschiedenis. Haar doctoraat behandelt de geschiedenis van EU financiering voor historisch onderzoek, maar ze publiceerde eerder al over de rol van historici in beleid, de manier waarop populisten het verleden gebruiken en de geschiedenis van peer review.