Maak een groenslinger

Het opzetten van een groenslinger is een uitdagend project, dat enige planning en voorbereiding vereist. Je hebt hiervoor ook de juiste vergunningen nodig.Neem zeker contact op met je gemeente.

Hier is een algemeen stappenplan dat je kan helpen om een groenslinger op te zetten:

  • Onderzoek: Begin met onderzoek naar de soorten klimplanten die geschikt zijn voor jouw regio en omstandigheden. Sommige populaire opties zijn klimop, blauwe regen, druivenranken en clematis. Houd ook rekening met de bloeitijden en kleuren van de planten.

  • Toestemming: Het is belangrijk om toestemming te vragen aan de eigenaren van de gebouwen waar je de geveltuinen wil plaatsen, en aan de gemeente voor het plaatsen van de horizontale kabels. Zorg ervoor dat je alle benodigde vergunningen en toestemmingen hebt voordat je begint.

  • Plaatsing van de geveltuinen: Kies de plekken waar je de geveltuinen wil plaatsen en bereid de grond voor. Zorg ervoor dat de grond voldoende voedzaam is voor de klimplanten en dat er drainage aanwezig is. Plaats de plantenbakken of -rekken stevig aan de gevels.

  • Plaatsing van de kabels: Bevestig de horizontale kabels stevig aan beide zijden van de straat. Gebruik hiervoor stevige palen of beugels die het gewicht van de kabels en de klimplanten kunnen dragen. Zorg ervoor dat de kabels minstens 5 meter boven de grond hangen.

  • Planten van de klimplanten: Plant de klimplanten in de geveltuinen en bevestig ze voorzichtig aan de gevels met plantenhaken of touw. Zorg ervoor dat je de planten regelmatig bewatert en bemest, en dat je ze op tijd snoeit.

  • Onderhoud: Houd de groenslinger goed onderhouden door regelmatig te snoeien en de klimplanten te geleiden langs de kabels. Zorg er ook voor dat de kabels stevig blijven en dat ze niet doorhangen.

Met deze stappen kan je een mooie groenslinger maken die de straat opfleurt en bijdraagt aan een groener milieu. Vergeet niet om regelmatig te genieten van de prachtige bloemen en het groen dat je hebt gecreëerd!

Bekijk alle acties

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk hier het volledige overzicht met alle acties voor 100in1Day Belgium.

Terug naar het overzicht