Prijs van de Gelijkheid

Refu Interim is de winnaar van de Prijs van de Gelijkheid 2023!

Op het Festival van de Gelijkheid gooien we al sinds 2011 hokjes overboord, en zoeken we naar positieve verhalen en alternatieven.

Dat doen we door jaarlijks de Prijs van de Gelijkheid uit te reiken. De laureaten zijn telkens mensen die voor dialoog kiezen, en niet voor het grote gelijk. Mensen die maatschappelijke pijnpunten durven duiden, maar weigeren om in cynisme te vervallen. Mensen die verbinden. 


Curieus wil deze 'verbinders', die een felle strijd voeren voor meer solidariteit en gelijkheid, de aandacht geven die ze verdienen. Veel meer dan een bekroning is de prijs een aanvuring van hun engagement.


De genomineerden voor De Prijs van de Gelijkheid 2023 waren DIKKE FREDDY (pseudoniem van Erik Vlaminck, de Brieven van Dikke Freddy lees je op Sociaal.Net), Refu Interim en Ramsey Nasr. De bezoekers van het jongste Festival kozen Refu Interim als winnaar uit deze shortlist.

Refu Interim

Refu Interim is geen écht interimkantoor. Via vrijwilligerswerk verbindt Refu Interim nieuwkomers met (sociaal-)culturele en andere vrijetijdspartners, zodat er kansen ontstaan om een sociaal netwerk uit te bouwen, Nederlands te oefenen, de lokale gemeenschap beter te leren kennen en professionele vaardigheden op te doen 


Sinds 2016 zorgt Refu Interum ervoor dat nieuwkomers kansen krijgen om hun persoonlijke ambities waar te maken. De vrijwilligers van Refu Interim kon je al aan het werk zien tijdens de Gentse Feesten of op festivals verspreid over Vlaanderen.

DIKKE FREDDY

Erik Vlaminck (Kapellen - 1954) is een sociaal bewogen romanschrijver, theater­maker en columnist.  Hij werd bekend met een zesdelige romancyclus over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw en brak door bij een ruim lezerspubliek met Suikerspin en Brandlucht. Vooraleer hij in 1994 voltijds schrijver werd, werkte hij in de psychi­a­trie en in de thuislo­zen­zorg. Sporen hiervan zijn in al zijn literaire werk terug te vinden.


Zijn column 'brieven van Dikke Freddy' die in De Standaard en op het webplat­form Sociaal.net verschijnt, is een cynische en vaak hilari­sche aanklacht tegen armoede en ongelijk­heid. De brieven werden ook in boek- en theatervorm uitgebracht.Van 2018 tot 2023 was Vlaminck voorzitter van PEN Vlaanderen.

Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam - 1974) is een Nederlands-Palestijnse dichter, schrijver, en acteur. Nasr was de tweede Stadsdichter van Antwerpen in 2005 en was van 2009 tot 2013 Dichter des Vaderlands in Nederland. Zijn poëzie verkent vaak thema's als identiteit, migratie en sociale rechtvaardigheid.


Naast zijn werk als dichter verdiende Ramsey Nasr ook zijn sporen in de wereld van theater en film. Hij acteerde in verschillende producties en schreef ook toneelstukken. Zijn veelzijdigheid als kunstenaar heeft hem erkenning opgeleverd in zowel literaire als podiumkunstenkringen.


Eerder dit jaar beroerde Nasr vele harten met zijn aanklacht "Kennen we de naam van elk Palestijns slachtoffer?"over de oorlog in Gaza, in het programma Khalid&Sophie.

Meer Festival van de Gelijkheid

Benieuwd naar het volledige programma van het negende feest voor hoofd en hart? Ontdek het hier!

Programma 2023