Prijs van de Gelijkheid

Ontdek de genomineerden voor de Prijs van de Gelijkheid 2024!

Op het Festival van de Gelijkheid gooien we al sinds 2013 hokjes overboord, en zoeken we naar positieve verhalen en alternatieven.

Dat doen we door jaarlijks de Prijs van de Gelijkheid uit te reiken. De laureaten zijn telkens mensen die voor dialoog kiezen, en niet voor het grote gelijk. Mensen die maatschappelijke pijnpunten durven duiden, maar weigeren om in cynisme te vervallen. Mensen die verbinden. 


Curieus wil deze 'verbinders', die een felle strijd voeren voor meer solidariteit en gelijkheid, de aandacht geven die ze verdienen. Veel meer dan een bekroning is de prijs een aanvuring van hun engagement.


De genomineerden voor De Prijs van de Gelijkheid 2024 zijn Jihad Van Puymbroeck, Brood(doos)nodig en Palestine Café. Tijdens het Festival van de Gelijkheid (op 11, 12, 13 en 14 december 2024) kiezen de bezoekers een winnaar uit deze shortlist.

Jihad Van Puymbroeck

Jihad Van Puymbroeck is journaliste, schrijfster, columniste en communicatiestrateeg, gespecialiseerd in impact en inclusie. Ze werkte als sociale media redacteur bij VRT NWS en staat bekend om haar scherpe, humoristische en soms confronterende schrijfstijl. 

Jihad is gespecialiseerd in de topics racisme, inclusie, online communicatie en media. Ze begeleidt eveneens organisaties in hun intern diversiteitsbeleid met een focus op externe profilering en inclusieve communicatie.

Enkele jaren geleden kwam ze in het oog van een mediastorm terecht, toen bleek dat de extreemrechtse groepering Schild & Vrienden een dossier van meer dan 200 pagina’s had, met strategie om haar publiekelijk te besmeuren en het zwijgen op te leggen. Jihad stelde zich burgerlijke partij in de rechtzaak tegen Schild & Vrienden. “De zaak tegen Schild & Vrienden kan een dijk zijn die onze rechtsstaat beschermt tegen haat, racisme en fascisme,” zei ze daarover in De Standaard.

Brood(doos)nodig

De samenleving versterken begint al vanop de schoolbanken. Te veel kinderen en jongeren komen met een lege of ongezonde brooddoos naar school. Leren, spelen en je concentreren lukt niet als je honger hebt. Hierdoor lopen kinderen leerachterstand op en blijft kansarmoede groeien. 

Brood(doos)nodig is een initiatief van Enchanté vzw dat honger op school de wereld wil uit helpen. Enerzijds door het probleem aan te kaarten, anderzijds door zelf een oplossing te creëren in de vorm van solidariteit. Met het project ondersteunen ze scholen om ouders, familie, buren en leerkrachten, lokale handelaars en sociale organisaties te engageren. Samen willen ze ervoor zorgen dat elke leerling een gezonde maaltijd kan eten op school.

Via Brood(doos)nodig kan je, via een donatie, een gevulde brooddoos trakteren aan iemand die het nodig heeft. 

Palestine Café

Pales­ti­ne café is een ​‘hea­ling’ en ​‘hea­ring’ ruim­te die ontmoetingen en uitwisseling organiseert, in soli­da­ri­teit met het Pales­tijn­se volk, door kun­ste­naars, cul­tuur­wer­kers en stu­den­ten in Gent. Het is een noma­di­sche gemeen­schap die een vei­li­ge ruim­te biedt om te pra­ten, te luis­te­ren, te hui­len, boos, gefrus­treerd, hoopvol/​hopeloos te zijn. Gewoon een plek om te bestaan.

Het café is elke werk­dag open. Je bent wel­kom om te bor­du­ren, deel te nemen aan de acti­vi­tei­ten of om kof­fie of thee te drinken.

Het Pales­­ti­­na-café is te gast geweest bij ver­schil­len­de cul­tu­re­le hui­zen in Gent. Ze gin­gen van NTGent Arca naar VIER­NUL­VIER naar Cam­po Boma naar Tref­punt Spel­den­straat naar Sint-Jozef­­kerk Ocup vzw. In juni resi­de­erden ze een maand lang in Kunst­hal Gent. Momenteel houden ze hun café open in Shopping center Gent Zuid op niveau +1.

Pales­ti­na Café is ont­staan uit de samen­wer­king tus­sen Gents Kun­sten­over­leg, Splin­ter vzw en Manoeu­vre en een hele­boel fan­tas­ti­sche vrij­wil­li­gers.

Meer Festival van de Gelijkheid

Benieuwd naar het volledige programma van het negende feest voor hoofd en hart? Ontdek het hier!

Programma 2024