Panels & Lezing
Locatie

Z33 - Bonnefantenstraat 1 - 3500 Hasselt

Datum & Tijd

13 juni 18:00 - 20:30

Info

Mystiek en Panelgesprek

ism Z33 en Avansa

Programma & Tickets

Mystiek & Spiritualiteit

Slam Poetry en Panelgesprek
De Limburgse Farida Zaouad brengt vaart in deze avond met haar slam poetry. Daarna brengen Annelien Hofmans, Jonas Slaats, Mark Morhaye, Sam Stefani en Willy Gielen het onvatbare onder woorden. Hoe vullen zij mystiek en spiritualiteit in?  Het wordt een gesprek waar islam, boeddhisme, katholicisme en vrijzinnig humanisme aan bod komen.

De tentoonstelling Een sprong in het onbekende onderzoekt de relatie tussen kunst en geloof. Hier is het spirituele nooit ver weg. Wat is het verschil tussen spiritualiteit en mystiek? Hoe brengen we het ‘ongrijpbare’ onder woorden? Met welke rituelen geven we uiting aan dat wat ons overstijgt?

Vier levensbeschouwingen staan tijdens deze avond stil bij hun invulling van mystiek of spiritualiteit. Daar waar dit in de islam een centrale plaats inneemt, krijgt dit bij de vrijzinnigen een andere invulling onder de noemer ‘verwondering’. Het christendom kent op zijn beurt tal van religieuze figuren die schreven over hun mystieke ervaringen, zoals Christina De Wonderbaarlijke. In die verhalen zijn godsdienst en religie moeilijk los te koppelen. In het Japanse Shingon boeddhisme staan geen teksten, maar magisch-religieuze rituelen centraal om de leer van boeddha te vatten.

Panelgesprek

Sam Stefani van Avansa gaat in gesprek met:

Jonas Slaats: moslim, schrijver, theoloog, mysticus en Limburger

Mark Morhaye: educatief medewerker en moreel consulent bij het Humanistisch Verbond

Willy Gielen: begeleider van de Avansa-reeks ‘mystieke auteurs ontdekken’ en retraites en stilte-meditaties in West-Limburg.

Annelies Hofmans: verbonden aan vzw Yō E An, centrum voor Shingon-boeddhisme in Neerijse. Daarnaast is ze grafisch ontwerper.

Slam poetry

Farida Zaouad is winnares van de Limburgse Slam finale 2022 en verdedigde de provincie op het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam 2022. Daarnaast is zij covoorzitter van het Netwerk tegen Armoede.

Bekijk andere evenementen