Podium
Locatie

Oostende

Datum & Tijd

27 Juli - 05 Augustus '22

Bestel hier jouw tickets

Met Curieus naar Theater Aan Zee

Curieus selecteerde samen met artistiek leider Luc Muylaert 8 voorstellingen.
Vrijdag 29 juli - 21u - Once upon a time in de westhoek - Compagnie Cecilia

Scheepswerf IDP / ‘90 / 17,2 euro

Once upon a time in de Westhoek vertelt het verhaal van twee broers na WO II. Ondanks hun bijwijlen vlammende ruzies zijn ze gedoemd bij elkaar te blijven, terwijl de omwentelingen in de wereld steeds sneller het dorp binnendringen…

Na Marinus (TAZ#2019) duikt Sebastien Dewaele opnieuw in de West-Vlaamse klei. Dit keer samen met Wouter Bruneel. In dialoog met de verhalen uit hun familie en geboortestreek zoeken ze hun plek in de geschiedenis.

Hun tekst en spel krijgen ondersteuning door originele live muziek van Ben Van Camp en Ben Brunin (Isolde et Les Bens, Vive la Fête).

Zaterdag 30 juli - 18u – Apate spreek over waarheid en leugen - Simone Milsdochter

KAZ / ‘60 / 14,40 euro

Apate, de godin van de leugen, keert terug op aarde om de mensheid aan te spreken. Ze is het beu om alsmaar beschimpt en verwenst te worden. De leugen zou niet deugen en wordt zelfs als het grootste kwaad beschouwd. Maar is dat werkelijk zo? Hoe zouden onze levens eruit zien zonder de mogelijkheid om elkaar te misleiden?

In deze monoloog, geschreven door Belgisch filosofe Alicja Gescinska, worden onze vooroordelen over de leugen grondig onderuitgehaald. Nu eens misprijzend, dan weer vol mededogen gaat Apate tekeer tegen de mensheid die de waarheid verafgoodt. Ze legt uit waarom onze blinde focus op waarheid, wetenschap en rationaliteit het leven verziekt. Apate schudt ons wakker en probeert de mens te overtuigen waarom de leugen van alle deugden de meest onderschatte is. Want: een leven van waarheid alleen is onuitstaanbaar. Nee, het is ronduit onleefbaar.

Zondag 31 juli - 14u – De Nomaden – Jong werk - 3 voorstellingen

O.666 / ‘210 / 19,80 euro

CRYBABY

Emma Buysse/Luna Joosten

Waarom walgen we van sentiment, maar willen we wel onze emoties uiten? Authentieke gevoelens maken ons menselijk, maar aanstellen is voor dramaqueens. In een formele vergadering diskwalificeren we emoties, in een commerciële talkshow verafgoden we de huilende mens. In beide gevallen is het enige wat we onthouden de emotie. Deze voorstelling probeert het onderscheid te verwerpen tussen emotionaliteit en sentimentaliteit, authentiek en nep, kunst en kitsch, ernst en ironie.

Terwijl Ruby in een museumshop aan het werk is, gebeurt een vreselijk ongeluk. Ze kijkt toe en kan zich niet herinneren wanneer ze voor het laatst huilde. Die gedachte zet een zoektocht in gang naar authentieke tranen, te midden van de merchandise hel.

MAMBO

Princess Isatu Hassan Bangura/Likeminds

Mambo is een herinterpretatie van een van Afrika's oudste religies, Vodun oftewel Voodoo. Hoewel Vodun vaak wordt geassocieerd met landen als Haïti, is het een West-Afrikaanse religie die in het Caribisch gebied terechtkwam in de tijd van het kolonialisme en de slavenhandel. Deze godsdienst wordt wereldwijd verkeerd begrepen en heeft een negatieve reputatie opgelopen door associaties met het occulte, zwarte magie, mensenoffers, hekserij en satanisme.

DOG

Kazanga Jonathan Linga (ENG)

Man the dog says its jaws agape you are short in the world and long in the grave the grave is a hole dug for you as the nest is made for the egg as the hook for the fish as the cloth is woven for swaddling the nails for driving the tree for cutting the glove for fitting the shoe for lacing and the beads for passing through the fingers of the devout.

DOG vertelt het verhaal van een man die zowel letterlijk als figuurlijk vastgeketend zit. Via beeldspraak visualiseert hij een reeks gebeurtenissen die hem daar hebben gebracht.

Maandag 1 augustus - 20u – Voorjaarsontwaken – Wolf Wolf

Atheneum / ‘90 / 14,40 euro

Voorjaarsontwaken speelt zich af in het schemergebied tussen kind en volwassene, buiten de schooluren, op de repetitie. Binnen de muren van een schooltoneel steken fictie en realiteit elkaar aan en repeteert een groep jongeren voor het leven. Ze ontdekken de wereld, elkaar, zichzelf en de daarbij horende driften en perikelen. En dit terwijl hun lichaam hen overwoekert en sneller groeit dan hun hoofd kan bijhouden. Grenzen worden even snel getrokken als onduidelijk gemaakt. Wat verwarrend voelt, kwetst net zo goed als dat het zalft. Zeker wanneer keuzes over je eigen lichaam door anderen bepaald worden. Zeker wanneer lang niet alles bespreekbaar is. Zeker wanneer je niet goed bent in je beter voelen. Zeker wanneer alles nog kan veranderen. En zeker wanneer het allemaal maar theater is.

WOLF WOLF waagt zich na Who’s afraid of Virginia Woolf? (Jong Theater TAZ#2019) opnieuw aan een repertoirestuk, Voorjaarsontwaken van Frank Wedekind geschreven in 1891. Voor deze zogeheten ‘kindertragedie’ werken ze samen met acteurs Soraya van Welsenis en Matthias Van de brul, klassieke muzikante en actrice Valentina Tóth en hedendaags muzikant Gilles Vandecaveye-Pinoy.

Dinsdag 2 augustus - 20u – De Bastaard – Het Zuidelijk Toneel

Atheneum / ‘90 / 14,40 euro

‘Ik ben een bastaard, een halfbloed, een vuilnisbakkenras.’ Rashif El Kaoui beweegt zich tussen twee werelden. Tussen de Vlaamse Kempen en het mulle Atlaszand van Marokko. Maar waar hoort hij, een ‘bastaard’, thuis?

Vorige zomer bood Rashif El Kaoui met De Bastaard: het vertrek een ‘blik vooraf’, een ‘vooraf’ aan de reis die hij samen met documentairemaker Ahmet Polat ging maken in de voetsporen van zijn vader. Nu zijn ze terug, na een reis die hen van België naar Marokko en Frankrijk bracht.

Met filmische beelden, scherpe taal en opzwepende livemuziek reconstrueren ze de route. De voorstelling is meer dan een reisverslag, maar een verhaal waar de twijfel, versplintering en ‘de bastaard’ in ieder van ons naar boven komt.

Woensdag 3 augustus - 21u – Ik ben Walvis – Wim Opbrouck / Maandacht

Scheepswerf IDP / ‘80 / 16,20 euro

Wim Opbrouck spreekt zoals de walvis. Hij beweegt en ademt, hij zingt en danst, hij lacht en huilt zoals alleen walvissen dat kunnen. Hij ís de walvis. De acteur vereenzelvigt zich met het gigantische zoogdier dat al eeuwen fascineert.

In dit theatraal concert nemen muzikanten en verteller je mee naar de onpeilbare dieptes van de zee. Ik ben de walvis is een persoonlijke voorstelling over het onbereikbare, maar vooral een alibi om te blijven zingen, dansen, musiceren en spelen om niet te verdwalen.

In opdracht van Te Gek?!, een organisatie die zich inzet voor geestelijke gezondheidszorg, maakte Wim Opbrouck (zie ook Het lied van de bultrug) een voorstelling die raakt aan thema’s als depressie en herstel.

Donderdag 4 augustus - 20u – Regent en regentes – Compagnie Cecilia

cc DGP / ‘65 / 16,20 euro

Eric De Volder overleed de nacht nadat zijn laatste productie in première ging. Theatraler wordt het niet, tenzij in zijn stukken.

Zoals het onvolprezen Regent en regentes van nog eens tien jaar eerder. De anciens van Toneelgroep Ceremonia, het geesteskind van Devolder, hernemen uitzonderlijk deze klassieker bij wijze van dubbele herdenking. En ook omdat ze er wreed veel goesting in hebben.

Een buitenkans om een vintage De Volder in originele bezetting te zien!

Gebaseerd op een authentieke briefwisseling is dit een pijnlijk oorlogsverhaal over een vrouw tussen twee mannen. WO II woedt hevig. Toch slagen Albert Beirendonk en Carla Parmentier er in hun lerarenopleiding af te maken.

Het stel jonge onderwijzers besluit pas te trouwen als de wereldbrand geblust is. Eerst moet ‘Albeir’ met zijn vriend René naar het front. Albeir laat René beloven voor Carla te zorgen mocht hem iets overkomen.

Die dure eed heeft grote gevolgen.

Vrijdag 5 augustus - 20u – We zullen doorgaan – Tutti Fratelli

Kursaal / ‘60 / 14,40 euro

Tutti Fratelli vervult Oostende met bakken liefde, onvoorwaardelijke woorden en hartveroverende liederen. We zullen doorgaan! belooft een viering van het leven en oermoeder Reinhilde Decleir te zijn. Grasduinend door haar repertoire van de laatste vijftien jaar, brengt Tutti Fratelli een concert van hart tot hart. Een ode aan de oorsprong, waanzin, schoonheid en einde van ons bestaan. Met twaalf fratelli, omringd door topmuzikanten en artistiek leider Nico Sturm en met Oostendenaar Steve Dugardin als zangcoach wordt de voorstelling een feest voor ogen en oren. Rechttoe rechtaan, niks in de handen, niks in de mouwen. Met open vizier, dicht bij het publiek, borst vooruit.

We omhelzen je graag, wees welkom!

Bekijk andere evenementen