Panels & Lezing
Locatie

Theaterzaal

Datum & Tijd

12 december 19:15 - 20:30

Toegankelijkheid
Taal vaardigheid

Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.

Rolstoeltoegankelijk
tickets
Terug naar Programma

Limitarisme

Lezing door Ingrid Robeyns i.s.m. Gents MilieuFront en Green Office Gent.

De kloof tussen arm en rijk neemt almaar toe, ziet hoogleraar en politiek filosoof Ingrid Robeyns. In 'Limitarisme: Pleidooi tegen extreme rijkdom' legt ze uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten.

Ingrid Robeyns, politiek filosoof en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, komt naar Gent om te spreken over 'limitarisme': een kleine groep superrijken wordt steeds rijker, terwijl de afstand met de mensen zonder noemenswaardig vermogen steeds groter wordt. Dat is moreel niet verdedigbaar. Robeyns licht ons de argumenten voor limitarisme verder toe en schetst hoe dit in de praktijk zou kunnen worden toegepast. Het doel is een systeem waarin de sterkste schouders daadwerkelijk de zwaarste lasten dragen en ongelijkheid wordt beperkt. Het overtollige vermogen van de superrijken kan namelijk veel betekenen voor de samenleving. Daarnaast biedt limitarisme ons ook de sleutel naar een meer duurzame wereld en ecologisch herstel.

"Een krachtig pleidooi voor het idee dat er een grens moet worden gesteld aan hoeveel rijkdom een individu kan vergaren. Een absolute must-read!" – Thomas Piketty

"Betrekt je bij een van de belangrijkste debatten van deze tijd. Lees dit boek." – Kate Raworth

Gents MilieuFront zal Ingrid introduceren en Green Office Gent zal de Q&A na de lezing begeleiden. De live-illustraties tijdens deze lezing zijn in handen van Astrid Verplancke.

Ingrid Robeyns

Ingrid Robeyns is een Belgisch-Nederlandse filosoof en econoom. Ze is als hoogleraar Ethiek van Instituties verbonden aan het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht, waar ze ook het NWO-VICI project Visions for the Future leidt. Daarnaast is ze als gasthoogleraar verbonden aan het Center for Analysis of Social Exclusion (CASE) van de London School of Economics and Political Science (LSE) in Engeland. 

Bouke Billiet

Beleidsmedewerker bij Gents MilieuFront 

Femke Lootens

Coördinator van Green Office Gent

Astrid Verplancke

Astrid Verplancke (1992°) werkt met veel verf, ruwe penseelstreken en ongeslepen potloden aan beelden die een grote gevoelsmatigheid in zich hebben. Haar illustraties ademen een aards karakter. Het zijn figuren, koppen lijven, handen en houdingen die een leidraad vormen binnen haar werk. Astrid houdt van krassen en deuken, van pure afwijkende schoonheid in vormen. Haar poëtische verbeelding zet ze om in expressieve prenten waar hier en daar eens een zuivere lijn of een heldere abstractie binnensluipt. 

Gratis studentendag

Op donderdag 12 december bezoek je het Festival gratis op vertoon van een geldige studentenkaart voor het schooljaar 2024 - 2025. We vragen wel om jouw gratis ticket te registreren via de ticketingwebsite (kiezen voor “dag 1 Festival van de Gelijkheid” en dan gratis studententicket selecteren).

Reserveer jouw plek

Meer Festival van de Gelijkheid!