-Noemi-Biro.png/e1632016639a5dd9c72affa9addaa10d.png)
Locatie
Amor (De Roma), Turnhoutsebaan 286, 2140 Antwerpen
Datum & Tijd
15 april 20:00 - 22:00
Toegankelijkheid


Je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed.

Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen.

Je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed.
Kan niet bestaat niet met Fatinha Ramos & Samuel Baidoo
live podcast-opname i.s.m. De Brakke Grond, Mister Motley en Spreken is Goud van De Roma.
Iedere kunstenaar koestert wel een werk dat diegene nooit heeft kunnen maken. In Kan niet bestaat niet, een podcast van de Brakke Grond en Mister Motley, vertellen Vlaamse en Nederlandse kunstenaars over een werk dat het daglicht nooit heeft gezien. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de dagelijkse realiteit van kunstenaars.
Op 15 april nodigen Curieus en de Roma podcastmakers Lieneke Hulshof en Maurits de Bruijn uit in de Amor in het kader van het ‘Feest van het falen’. De makers gaan in gesprek met Fatinha Ramos en Samuel Baidoo voor een live-opname van de podcastserie.
De podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte kunst. Misschien is het werk gestrand vanwege een gebrek aan geld of tijd, wellicht zaten de zwaartekracht of andere natuurwetten dwars of bleek een ander al met dat ene geniale idee te zijn weggelopen. Via deze podcast komt de luisteraar dicht bij de dagelijkse realiteit van de kunstenaar en ontstaat er een ongewoon boeiende ingang tot diens werk. In gesprek met presentatoren Lieneke Hulshof en Maurits de Bruijn vertellen kunstenaars over dat ene idee dat niet gerealiseerd is en de reden daarvan. Dit resulteert in ontroerende anekdotes en verhalen over hilarische mislukkingen of dromen die te groot bleken. Deze podcast geeft niet alleen inzicht in het maakproces van de kunstenaars, en een inkijk in de wereld achter de succesvolle werken die de museummuren halen, maar schetst een spannend beeld van een werk dat er niet echt is. Want hoe beschrijf je iets wat eigenlijk niet bestaat?
Eerdere afleveringen zijn te beluisteren via de link.
Lees hier ook het essay dat Lieneke Hulshof schreef over de eerder gemaakte afleveringen.
Fatinha Ramos
Fatinha Ramos is een Portugese illustrator en kunstenares, gevestigd in Antwerpen. Haar werk verkent unieke texturen en problematische, terwijl ze belangrijke sociale thema's zoals klimaatverandering, seksisme en racisme aansnijdt. Ze geeft een stem aan minderheden die gehoord moeten worden. Haar illustraties zijn gepubliceerd in prestigieuze media zoals The New York Times , TIME , MoMA en Scientific American . Fatinha heeft internationale erkenning ontvangen van onder andere Communication Arts , Society of Illustrators New York en Cannes Lions .
Samuel Baidoo
Samuel Baidoo (hen/hun) behaalde in 2015 hun Master in de Kunsten met focus op Illustratie en Grafisch Ontwerp aan Sint-Lucas en studeerde in 2018 af als danser aan de Dansafdeling van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
Hen neemt verschillende rollen op zich in het podiumkunstenveld. Als performer, co-creërt en tourt hen voor zowel jong publiek en volwassenen in binnen- en buitenland. Dit doet hen voor makers en gezelschappen zoals: Koen de Preter, Maud Le Pladec, Lola Bogaert, Agostina D'Alessandro, Nat Gras, Tuur Marinus, Michiel Vandevelde & Nikima Jagudajev.
Als mentor en coach begeleidt hen het proces van Rino Sokol & Hernan Mancebo Martinez voor Physical Proof in Theater Aan Zee in 2020. De afgelopen vier jaar begeleidde hen het choreografisch werk van de Bachelor 3 studenten aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In het seizoen 2024 coachte Baidoo VOUW, een nieuwe creatie van Annelies Van Hullebusch. Momenteel coacht hen Zoë Chungong voor haar project Exoticdoll 04700 en Kaori Ishiguro tijdens haar onderzoek voor Tenderness of Stones.
Als onderdeel van het Hanafubuki collectief combineert Samuel Baidoo hun liefde voor beweging en sterke visuele esthetiek. De afgelopen jaren waren de creaties van Hanafubuki te zien in heel Vlaanderen en daarbuiten.
Als individuele maker creëerde hen wijtwee//nosotrosdos voor Nat Gras in samenwerking met Hernan Mancebo Martinez en grot-nest-tempel-huis voor tout petit, dat in februari 2024 in première ging. Hen presenteerde twee iteraties van Huis voor Tranen op STORMOPKOMST festival in De Warande in 2022 en 2023. Momenteel werkt Samuel verder aan Plum Road Tea Dream, een multiformat project dat de mogelijkheid van de videogame als toevluchtsoord onderzoekt.
Maurits de Bruijn
Maurits de Bruijn (1984) is auteur en podcastmaker. Hij schreef eerder de romans Broer en De achterkant van de zon. In 2020 verscheen zijn non-fictiedebuut Ook mijn Holocaust en in 2023 stelde hij de bundel Op de sofa, Essays over therapie en het leven, samen. Zijn stukken werden gepubliceerd in De Volkskrant en Trouw. Daarnaast is hij redacteur van kunst- tijdschrift Mister Motley. In april van 2024 verscheen zijn nieuwste roman Man maakt stuk.
Lieneke Hulshof
Lieneke Hulshof (1993, Winterswijk) was hoofdredacteur van het online kunsttijdschrift Mister Motley en is nu werkzaam als freelance kunstjournalist, curator, moderator en docent.
Ze maakt kunsttentoonstellingen over de culturele historie van het (boeren)landschap in Nederland (afgelopen jaar bij Kunstenlab, CAMPIS, in een weiland in Zuid-Limburg en in 2025 bij Drawing Centre Diepenheim en Buitenplaats Kasteel Wijlre). Tevens heeft ze in 2024 de buitententoonstelling van Beelden in Leiden samengesteld. Ook is ze co-hoofdredacteur van de jaarlijkse Blauwe Maandag krant.
Lieneke is bij voorkeur geïnteresseerd in het zichtbaar maken van hedendaagse kunst in omgevingen waar dat weinig gebeurt en zoekt daarvoor actief naar tentoonstellingsplekken buiten de Randstad. In al haar werk is het voor haar belangrijk om kunst concreet te maken en te laten zien dat kunstenaars verhalen vertellen die uiteindelijk over ons allemaal gaan.
Ze is tevens voorzitter van het bestuur van kunstenaar Karel van Laere (Largo), bestuurslid van de Buning Brongers Stichting en co-oprichter van Kunstlokaal SAM, een stichting die hedendaagse kunst programmeert in de Achterhoek. Ook is ze adviseur Beeldende Kunst bij het BNG Cultuurfonds.