Extra
Locatie

Broelkaai

Datum & Tijd

27 april 13:00 - 20:00

Terug naar Programma

Inspiratiemarkt

Vrijstaat Curieus is een plek waar wij samen met partners en vrijwilligers aan onze ideale wereld willen bouwen.

Op de inspiratiemarkt kan je ideeën opdoen om alvast kleine stapjes in de goede richting te zetten. Verken onze markt, waar we onze mooie projecten niet alleen tonen, maar waar je ook zelf tot actie kan overgaan. Schuif ergens mee aan en maak deel uit van onze community. Adopteer een plantenstekje, haak een bloemetje, leer over wat de commons precies zijn, personaliseer je eigen button, praat met potentiële nieuwe vrienden en stel je eigen paspoort samen als verse Vrijstaat inwoner! De rest mag je zelf komen ontdekken!

Onderstaande partners maken de wereld (en onze markt) nog inspirerender. Zonder hen zijn wij niet wie we willen zijn.

Zonder de kracht van samenwerking kan er geen Vrijstaat zijn.

  • Commons Lab. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? Een common wordt gecreëerd zodra je samen met enkele anderen een stukje van de wereld afbakent en daarvoor zelf nieuwe spelregels afspreekt. Dat stukje kan bijvoorbeeld een Vrijstaat zijn :).

  • Refu Interim. Zij brengen toffe mensen, die nieuw zijn in België, samen met toffe organisaties. Zoals die van ons ;-).

  • Femma, Avansa, Durf 2030, Texture, buurtcentrum Overleie. Draadkracht=groepskracht.

  • Quindo. Laat je inspireren door hun fotografie-aanbod.

  • Louis Paul Boonkring. Stemmen is geen spel. Tenzij bij deze stand: hier doet een spel mensen nadenken over wat de gevolgen kunnen zijn van het ondersteunen van extreemrechts.

Het DOEK is een groot, mobiel schilderdoek dat in de publieke ruimte wordt gerold. Passanten worden uitgenodigd en begeleid om een impressie van de omgeving te schilderen.
Letterzetter Collectief

Ontdek tijdens Vrijstaat Curieus de intrigerende artistieke interventie van het eigen Letterzetter Collectief van Kortrijk. Welke rol kan taal spelen in onze vrijstaat? Laat je inspireren en verrassen door de woorden van de dichters tijdens ons stadsfeest.


Het Letterzetter Collectief:

Het collectief van de Letterzetter ontwikkelt interventies in de regio en fungeert als een ambassadeur van het Memento Woordfestival in Kortrijk. Het collectief wordt aangevoerd door een Letterzetter die al dat jonge woordgeweld klaarstoomt en helpt bij het doorstromen naar het professionele circuit. Het is dus naast een stadsdichterschap ook een talentontwikkelingsprogramma.

Festivaltekenaar Mohamed Qreaiqea

De Palestijnse graffitikunstenaar Mohamed Qreaiqea is onze festivaltekenaar op Vrijstaat Curieus.


Je kan Mohamed tijdens Vrijstaat Curieus aan het werk zien terwijl hij een groot graffitikunstwerk maakt. Daarnaast laat Mohamed zich inspireren door wat er op Vrijstaat Curieus gebeurt en zet hij deze indrukken om in tekeningen die ook een plek op het festivalparcours krijgen.


Mohamed werkt graag op groot formaat. Hij is gespecialiseerd in krijtgraffiti, een techniek die hij uit Palestina naar hier bracht. Als kunstenaar werkte hij voor verschillende internationale evenementen in de Verenigde Staten, Dubai, Jordanië en Libanon. Momenteel is hij ook hard aan het werk om een expo in Brussel voor te bereiden. Mohamed studeert en woont in Kortrijk en hoopt op een dag terug herenigd te zijn met zijn familie. 

Paper Plane Vending Machine (from unread and unsold books)

Vrijstaat Curieus haalt de interactieve kunstinstallatie van Maarten Inghels naar Kortrijk.


‘Paper Plane Vending Machine (from unread and unsold books)’ is een installatie in de vorm van een klassieke snackautomaat zoals je die onder andere in treinstations vindt. De automaat is voorzien van papieren vliegtuigjes, gevouwen van uitgescheurde bladzijden van onverkochte of ongelezen gebleven dichtbundels en romans. De gebruiker kan in ruil voor 99ct een papieren vliegtuigje kopen en literatuur verspreiden.

Beeldend kunstenaar en schrijver Maarten Inghels vouwde de vliegtuigjes uit het werk van Adania Shibli en Liu Xiaobo. Meer info over deze auteurs hieronder.

Adania Shibli is een Palestijns auteur en essayist. Haar roman "Minor Detail" is gedeeltelijk gebaseerd op historische feiten en verhaalt over de verkrachting van en moord op een Palestijns meisje in 1949 door Israëlische soldaten, die later door een Israëlische rechtbank werden veroordeeld voor moord (maar niet voor verkrachting). Het boek werd geselecteerd voor de LiBeraturpreis 2023, maar de prijsuitreiking  werd uitgesteld na kritiek op vermeend antisemitisme in haar boek. Dit leidde tot protesten van auteurs en intellectuelen die de Boekenbeurs van Frankfurt beschuldigden van het beperken van vrije meningsuiting voor Palestijnse schrijvers.

Liu Xiaobo was een prominente Chinese schrijver, literatuurdocent en mensenrechtenactivist die op 26 juni 2017 overleed in gevangenschap. Zijn boek "Ik heb geen vijanden, ik ken geen haat" verzamelt zijn politieke essays, beschouwingen over de Chinese cultuur, gedichten en zijn gerechtelijk proces. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 2010 vanwege zijn betrokkenheid bij het opstellen van Charta 08, een manifest voor democratisering in China, dat ook in het boek is opgenomen.

Elk boek wordt een ander soort vliegtuigje en moedigt de lezers aan om literatuur in de straten te gooien. Bevrijd jij mee deze hunkerende teksten die graag de wereld in willen vliegen?


Meer Vrijstaat Curieus!