Draadkracht

De buurt samenbrengen door een straatkunstwerk te haken?
Wij kunnen dat!

Draadkracht in Kortrijk!

Velen van ons kennen wel de kleurrijke paraplu's die we als straatoverkapping tegenkomen in straten in het buitenland. Prachtige paraplu's in felle kleuren zorgen voor een schaduw die lijkt te dansen door de straten. Met dit project wilt Curieus hetzelfde wauw-effect creëren maar dan op een interactieve, creatieve en buurtverbindende manier! Met verschillende creatievelingen haken we samen een grote straatoverkapping die binnenkort zal schitteren in een straat in het centrum van Kortrijk.

Deze straatoverkapping bestaat uit verschillende kleurrijke mandala's die aan elkaar worden vastgemaakt tot één groot geheel. De Draadkracht sessies zullen wekelijks doorgaan. Iedereen is vrij om naar iedere sessie te komen zonder inschrijven. Alle materialen (wol, haaknaalden, haakringen en patronen/begeleidende boekjes) worden gratis aangeboden. 

Maak je lid van onze groepen en blijf zo op de hoogte van het Draadkracht project!

Facebook groep & Whatsapp groep

Wanneer gaan de Draadkracht samen-haak momenten door?
 • Twee wekelijks bij Durf 2030/BK6 - Broelkaai 6

  • Maandagavond 19u-21u

  • 22/1, 5/2, 19/2, 4/3, 18/3, 15/4

   -> 1/4 NIET

 • Twee wekelijks bij Avansa MZW - Wandelweg 11

  • Woensdagnamiddag 14u-16u

  • 31/1, 14/2, 28/2, 13/3, 27/3, 17/4

   -> 10/4 NIET - verplaatst naar 17/4

 • Twee wekelijks bij Texture - Noordstraat 28

  • Zaterdagnamiddag 14u-16u

  • 27/1, 10/2, 9/3, 23/3, 6/4

   -> 24/2 NIET

Draadkracht agenda januari 2024

Naar de agenda

Draadkracht agenda februari 2024

Naar de agenda
Veelgestelde vragen

-

1. Waar gaan de haaksessies door?

Bovenaan deze pagina kan je alle Draadkracht sessies raadplegen. We zorgden voor een variatie in uren, dagen en locaties.

2. Waar en wanneer hangen we het kunstwerk?

Waar het kunstwerk juist komt te hangen, weten we nog niet. De gesprekken met stad Kortrijk lopen en hopelijk hebben we snel een antwoord. Het zal sowieso in de binnenstad van Kortrijk komen te hangen. Van zodra wij weten waar het zal hangen, communiceren we hierover.

Op 27 april 2024 wordt het kunstwerk feestelijk ingehuldigd tijdens tijdens onze grote communitydag 'Vrijstaat Curieus'. Iedereen welkom!

3. Hoeveel mandala's moeten er gemaakt worden?

We maken er zoveel we willen en kunnen! Er staat geen minimum of limiet op. Aan het einde van het proces maken we alle mandala's aan elkaar vast en passen we de lengte/breedte aan aan de straat waar we ze ophangen.

Aangezien men op verschillende plaatsten haakt, hebben we tijdens het proces geen overzicht over hoeveel er al zijn. Dat is ook niet erg. Tegen het einde van het proces tellen en verzamelen we ze allemaal. We houden jullie zeker op de hoogte als we meer weten.

4. Waar vind je metalen ringen?

De ringen worden verspreid over de locaties waar gehaakt wordt. De verantwoordelijke van deze locatie laat steeds aan de verantwoordelijke van het project weten als de ringen op zijn, zodat deze worden bijbesteld. We proberen steeds voldoende ringen op voorraad te hebben.

5. Hoe zit dat met wol en haaknaalden?

De wol en de haaknaalden zijn aangekocht bij de kringloopwinkel van Kortrijk. We hebben zelf niet kunnen kiezen welke kleuren dit waren. Hopelijk vind iedereen wat kleuren om mee aan de slag te gaan. Je mag steeds je bolletje wol (en eventueel een tweede bolletje) mee naar huis nemen om verder te haken, we vragen wel om de haaknaalden op de locatie te laten liggen. We hebben een beperkt aantal en we willen iedereen de kans geven om op locatie te kunnen haken.

6. Hoe zit dat met de haakbundeltjes?

De begeleidende haakbundeltjes (en patronen) zijn een prachtige creatie van vrijwilligster Hilde. We hebben er heel wat afgedrukt en verspreid over de verschillende haaklocaties. We vragen ook om deze bundeltjes op de locaties te laten liggen. Als je thuis graag verder haakt, kan je onderaan deze pagina het bundeltje downloaden en eventueel zelf afdrukken om aan de slag te gaan.

7. Waar breng ik mijn afgewerkte mandala's naartoe?

Tijdens iedere Draadkracht sessie kan je afgewerkte mandala's binnenbrengen (op iedere locatie). Idealiter breng je ze binnen bij Avansa (Wandelweg 11) daar worden ze verzamelt en (in het mate van het mogelijke) opgehangen om alvast tentoon te stellen.

8. Met hoeveel personen zijn we aan het haken?

Dat weten we niet exact. De sessies zijn zo laagdrempelig mogelijk opgezet zodat iedereen die wil, eens kan komen mee haken. Het kan dus zijn dat er iemand zin heeft om 2x mee te haken en 1 mandala afmaakt. Er zullen ook personen zijn die iedere sessie aanwezig zijn en meerdere mandala's afwerken. Dat is net het mooie aan het project: iedereen die wil, kan eens proberen!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:


Curieus, DURF2030, Avansa MZW, Texture, Bolwerk, Femma en De Kringloopwinkel Kortrijk