Buiten de Lijntjes

Een boekje dat de fantasie prikkelt en liefde voor taal en beeld wil doorgeven. Een welkomstgeschenk voor kinderen op de vlucht, op zoek naar een nieuwe thuis.

Buiten de Lijntjes is een kleurwoordenboekje in zakformaat. Een boekje dat de fantasie prikkelt en de liefde voor taal en beeld wil doorgeven.

De tekeningen en beelden gaan over het vinden van een nieuwe thuis, nieuwe vrienden, dromen van de toekomst en het zoeken naar een plek in de wereld. Elke tekening wordt begeleid door het juiste Nederlands woord. Daarnaast is er een vertaling in het Frans, Engels, Duits, Arabisch en Oekraïens.

Buiten de Lijntjes is in de eerste plaats een boekje voor kinderen op de vlucht of kinderen die hier een nieuwe thuis vinden. Een welkomstgeschenk dat kinderen stimuleert om met taal en beeld aan de slag te gaan.

Curieus heeft dit boekje ontwikkeld op initiatief van Laïla en Bart Koubaa, het concept en verhaal komt helemaal van hen.

De tekeningen zijn gemaakt door Mattias de Leeuw, Laura Janssens, Eva Mouton en Wide Vercnocke.

Buiten de Lijntjes kwam tot stand met de gewaardeerde steun van Uitgeverij Vrijdag (eerste druk) en Zuidnederlandse uitgeverij (tweede en derde druk).

Ja! Ik wil graag de boekjes uitdelen!

Download Buiten De Lijntjes

Het kleurwoordenboekje werd 3 keer herdrukt en belandde in de handen van meer dan 5.000 leergierige kinderen. Ben je zelf geïnteresseerd om te werken met het boek of ken je iemand waarvoor Buiten De Lijntjes een grote hulp zou zijn? Hier kan je een PDF-versie downloaden.

Naar de PDF-versie
Wil je zelf aan de slag met Buiten De Lijntjes?

Laat je inspireren door ons menu met verschillende ideeën om concreet te werken met het woordenboek: een tekenworkshop, voorleesmoment of een affiche inkleuren, alles is mogelijk!

Meer weten?

Onze Curieus Community ging in het voorjaar van 2021 aan de slag met onze Buiten de Lijntjes - kleurboekjes.
Dankzij heel wat bibliotheken, opvangcentra, scholen en organisaties kregen meer dan 2000 kinderen een boekje cadeau!
23 ramen werden versierd met uitvergrote tekeningen uit het boek. Op 10 plekken gingen kinderen aan de slag met reuzentekeningen om in te kleuren.

Midden september 2022 en einde 2023 rolden er telkens 3000 nieuwe boekjes met vertaling naar het Oekraïens van de persen van de Zuidnederlandse Uitgeverij. Buiten de Lijntjes wordt verspreid via scholen en instanties die contact hebben met opvanggezinnen.