Kosten

1

Moeilijkheid

Er is geen moeilijkheidsgraad bepaald voor deze activiteit.

Thema's

Solidariteit

Zonder-Haat-Straat

Toon aan dat er in jouw buurt geen plaats is voor haat, onverdraagzaamheid en geweld en deel aan jouw buren zelfgemaakte straatnaambordjes uit.
Inhoud

Een klassieker! Toon aan dat er in jouw buurt geen plaats is voor haat, onverdraagzaamheid en geweld. Deel aan jouw buren zelfgemaakte straatnaambordjes uit, zodat jouw straat een vrolijke vuist maakt voor verdraagzaamheid en tegen discriminatie. Je kan je hierbij baseren op de bestaande blauwe bordjes van Hand in Hand tegen racisme vzw of je kan er zelf een twist aan geven en zelf straatnaambordjes ontwerpen en laten drukken.

Ga nog een stapje verder en kom op straat en organiseer een Zonder-Haat-Feest, waarbij je elke inwoner een affiche overhandigt en warm maakt om deze op te hangen achter het venster.

Hoe begin je eraan?

Alleen is maar alleen! Dit initiatief werkt alleen als er samengewerkt wordt met enkele buren. Ontwerp samen nieuwe zonder-haat-straatnaambordjes of laat bestaande drukken. Deze vindt je online of op https://www.anti-racisme.be/nl. Breng deze vervolgens rond bij je buren en vraag ze zeker deze affiches en/of flyers op te hangen aan hun raam om zo een samenhorigheidsgevoel te creëren. Ga zeker langs bij de gezinnen die je iets minder goed kent!

Ga je nog een stapje verder en organiseer je een Zonder-Haat-Feest? Schakel dan zeker de hulp in van je gemeente en vergeet geen toestemming te vragen voor het gebruik van de openbare ruimte. Je kan ook een feest organiseren in een gezellig buurthuis, café, jeugdhuis, park of schooltje. Op dit groots buurtfeest kan je de straatnaambordjes eigenhandig uitdelen en al snel een praatje slaan. Op deze manier worden er leuke contacten gecreëerd.

Hou rekening met

Hou er wel rekening mee dat het voor sommige buurtbewoners soms een grote stap is om te gaan feestvieren met onbekende buren. Voorzie daarom op zo’n feest misschien een hapje of drankje. Dit kan zeker in samenspraak met lokale samenwerkingspartners, zoals een plaatselijke bakker of Oxfam. Contacteer deze zeker tijdens de organisatie. Het kan bovendien ook je kost drukken.

Hoe meer straatnaambordjes er opgehangen worden hoe beter! Maak je buren alvast warm voor dit idee door voorbeelden op te hangen bij de bakker, slager, school, etc. Op deze manier wordt er al een zeker enthousiasme gevormd rond het initiatief.

Indien je ook een feest organiseert kan je hier op allerlei sociale kanalen reclame voor maken. Promo is key! Dit kan door het aan te kondigen op instagram, facebook, in het lokale magazine, etc. Ook hier kan het ophangen van affiches of flyeren een enorme boost geven.