Kosten

0

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Verbinding

Zet een Ander In de bloemetjes!

Zet A.I. (Artificial Intelligence) aan het werk en laat mensen in de bloemetjes zetten!
Inhoud

Bouw een ludiek standje en bied bezoekers of voorbijgangers aan om een kaartje te versturen naar iemand die ze in de bloemetjes willen zetten. Met enkele slimme programma's kan je voor- en achterkant van de kaartjes helemaal laten maken door A.I.

Aan de hand van enkele kernwoorden van de bezoeker kan je een afbeelding op de voorkant en een gedichtje voor de achterkant laten genereren.

Hoe begin je eraan?

Met een tafel, een laptop met internetverbinding en een printer kom je al heel ver. Veel voorbereiding is er eigenlijk niet nodig:

VOORBEREIDING:

  • Eerst kan je al een sjabloon voor de kaartjes maken om de afbeelding en het gedichtje in te plakken. Hiervoor kan je een opmaakprogramma gebruiken, maar ook met bvb Canva (ook gratis versie) kan je makkelijk iets moois ontwerpen.

  • Je kan je best al even registeren op de website van Open AI om (gratis) toegang te krijgen tot AI-programma zoals Dall-E 2 en ChatGPT. Beide programma's genereren content a.h.v. tekst. De eerste creëert een beeld, de tweede schrijft teksten en gedichten. Het is nuttig om op voorhand even te oefenen met beide programma's.

OP HET MOMENT ZELF

  • Info verzamelen: Je nodigt bezoekers/voorbijgangers uit om een kaartje te laten maken. je vraagt hen om aan iemand te denken die ze eens graag in de bloemetjes willen zetten. Vraag hen enkele eigenschappen bij deze persoon te vermelden en de reden waarom hij/zij in de bloemetjes moet gezet worden. Bvb: Mijn vrolijke tante Frieda om haar te bedanken om me te leren autorijden.

  • De afbeelding: via Dall E 2 kan je aan de hand van een korte beschrijving een beeld laten genereren. De software werkt het beste in het Engels, dus de input kan je best vertalen. Hoe nauwkeuriger je omschrijving, hoe beter het resultaat meestal is. Voor het visueel effect, kan het ook ludiek zijn om te vragen de persoon als dier voor te stellen. Als je de afbeelding in een bepaalde stijl wilt, vermeld je dat ook in de beschrijving. bvb: A friendly giraffe as driving instructor oil painting. Als je niet meteen tevreden bent van het resultaat, kan je je input wat aanpassen.

  • Het tekstje: ChatGPT schrijft teksten o.b.v. een korte beschrijving. Je kan als input bijvoorbeeld geven: "schrijf een kort gedicht voor mijn vrolijke tante Frieda die mij zo geduldig heeft leren autorijden". Het resultaat is niet altijd even goed, maar je kan er wat mee spelen door de omschrijving wat aan te passen.

  • Het kaartje maken: als je tevreden bent over de afbeelding en het tekstje, voeg je deze in in je sjabloon. Je kan dan kiezen om het ontwerp digitaal door te sturen of meteen af te printen om mee te geven met de persoon. Eventueel kan je ook aanbieden om het kaartje meteen in een omslag met postzegel te steken en op te sturen naar de bestemmeling.

Waarop moet je letten?
  • Eens je de programma's wat onder de knie hebt, kan je heel snel leuke resultaten krijgen. Maar oefen op voorhand even. Je zal merken wat goede en wat minder goede resultaten geeft. Het is nog leuk bovendien!

  • Als je je standje inricht, kan het helpen om een poster met wat uitleg af te drukken en op te hangen zodat voorbijgangers begrijpen wat de bedoeling is.

Over de kostprijs

Dit kan eigenlijk zo goed als gratis georganiseerd worden. Als je de kaartjes wilt afdrukken, moet je natuurlijk een printer voorzien met voldoende papier en inkt. En als je de kaartjes wil laten verzenden, heb je ook de kost van de omslagen en postzegels. Maar dat kies je natuurlijk zelf.