Kosten

2

Moeilijkheid

Je hebt al ervaring met het organiseren van (grotere) evenementen. Je kan rekenen op een aantal vrijwilligers, hebt tijd en een budget om de activiteit uit te werken.

Thema's

Verbinding

Waar is Wally

Wat als Wally niet te zoeken valt in een boek, maar in je eigen stad, dorp of buurt? Organiseer een Wally-wandeling voor jou en je buurtbewoners.
Inhoud

Ongetwijfeld ken je de roemrijke Waar Is Wally?-boeken van Martin Handford. Wat als Wally niet te zoeken valt in een boek, maar in je eigen stad, dorp of buurt? Organiseer een Wally-wandeling en bied zo een fijne en gezonde manier aan buurtbewoners om op een andere manier kennis te maken met hun eigen streek, met elkaar en met Wally.

Tekenaar Bart Schoofs ontwierp voor Curieus maar liefst 30 verschillende Wally’s die je in jouw buurt kan verstoppen.

Hoe begin je eraan?

Allereerst zoek je een geschikte periode om te wandelen. En vooral ook een leuke plek. Wat wil je laten zien? Zoek een aantal mooie verborgen plekjes waarmee je de wandelaars kennis wil laten maken.

Zoek een locatie die kan dienen als begin- en eindpunt. Wandelaars kunnen dan hier hun wandelinstructies oppikken en eventueel grote buggy’s achterlaten vooraleer ze op pad gaan. Het kan dan ook fijn zijn om hier een kleine bar te voorzien, zodat dorstige wandelaars iets kunnen drinken na hun tocht. Ook meteen een manier om wat geld in kas te hebben.

Stippel een wandelroute uit. Hou zeker rekening met je doelpubliek. Mik je op jonge gezinnen? Maak dan ook een korte variant, kleine kindjes kunnen niet zo lang wandelen. Het is sowieso aan te raden om (een aantal) varianten te voorzien, zodat wandelaars zelf kunnen kiezen voor een korte of een lange wandeling.

Schrijf de wandelroute uit. Tip: werk best met “neem de derde straat links” of “ga rechtsaf aan de eikenboom”… zodat de route nog een beetje een verrassing blijft. Als je straatnamen gebruikt weten wandelaars op voorhand waar ze terecht komen. Ook kan je in je wandelroute hier en daar bij bepaalde (stop)plaatsen een wist-je-datje vermelden. Ga op zoek naar de geschiedenis en leuke weetjes van jouw buurt en deel ze met de wandelaars! Wegwijzer Willy helpt de wandelaars op pad. Die kan je aan elk kruispunt hangen zodat men zeker niet verdwaald geraakt. Geen overbodige luxe, wanneer je geen straatnamen gebruikt.

Vooraleer je alles definitief maakt, probeer de wandeling uit! Zo kan je ook de duur en moeilijkheidsgraad uittesten. Opgelet, hou er rekening mee dat wandelaars ondertussen ook naar Wally zoeken, dus dat ze zich trager verplaatsen dan bij een gewone wandeling.

Kleef de Wally’s op verstopplekken. De stickers plakken het beste op verlichtingspalen, vuilbakken, gladde stenen … Minder ideaal zijn ruwe oppervlakten zoals bijvoorbeeld boomstammen. Maak het niet te moeilijk en varieer de verstopplekken (kinderhoogte, ooghoogte, ergens op, ergens onder, …). Overdrijf ook niet met het aantal Wally’s, anders raken mensen de zoektocht te snel beu.

Maak genoeg promo! Via de pers, sociale media, een lokale krant … Vergeet ook niet gebruik te maken van de kanalen van de stadsdiensten, scholen, etc. Je kan een erg breed doelpubliek bereiken met deze actie.

Dit is een uitgelezen kans om nieuwe lokale samenwerkingspartners te zoeken! Andere verenigingen, scholen, buurtcafés en kleine bistro’s, de lokale toneelkring, een filmclub of academie… Iedereen vindt Wally-zoeken leuk. Spoor ze aan om de wandeling te doen en te promoten en maak zo kennis met elkaar. Wie weet is er wel een vereniging die samen met jullie de wandeling wil uitstippelen en kan helpen bij de wist-je-datjes (bijvoorbeeld natuurvereniging, geschiedenis, ….)

Je kan er ook altijd een wedstrijd aan koppelen. Zo kan je bijvoorbeeld een bepaald aantal Wally’s extra moeilijk verstoppen, of een aantal Wedstrijd-Wally’s voorzien,… Voorzie een leuke prijs. Je kan aan je Curieussecretariaat vragen om een gepersonaliseerde prijs; dan maakt Bart Schoofs voor jou of de winnaar een unieke tekening.

Geef je activiteit wat omkadering. Zo kan je, tijdens de activiteit, meer deelnemers en pers bereiken. Ook een ideale manier om je Curieusafdeling in de kijker te zetten! Laat bijvoorbeeld een echte Wally rondlopen in je dorp, organiseer een drink of iets anders aan het begin- en eindpunt, … de mogelijkheden zijn eindeloos!

Hou rekening met

Toelatingen. Hang niet zomaar overal stickers op. Verwittig de gemeente. Vraag bewoners of je een sticker op hun raam mag plakken … Het maakt je gewoon ook iets sympathieker!

Doelgroep. Verschillende leeftijden vergen verschillende wandelingen. Wil je de wandeling ook rolstoeltoegankelijk maken? Let dan op de weg die je uitstippelt, de plaatsen waar je de Wally’s verstopt en communiceer dit ook.

Maak het niet te moeilijk. Plak sommige Wally’s goed zichtbaar, zodat ze niet altijd lang hoeven te zoeken. Doe dit bijvoorbeeld vooral in het begin van de wandeling, dan wennen ze wat aan de tekeningen. Af en toe wat uitdaging kan geen kwaad natuurlijk! Schrijf tips in je wegbeschrijving zodat de wandelaars weten waar te zoeken.

Duurtijd. Ga je de wandeling een weekend aanbieden of gedurende twee maanden? Hou er dan rekening mee dat je af en toe moet gaan checken of alle Wally’s nog ophangen. Voorzie zeker wat reserve-stickers. Je kan er ook altijd bijbestellen.

Over de kostprijs

De Wally-stickers kan je bestellen bij het secretariaat van Curieus Vlaams-Brabant. Eén sticker kost 1 €.

Indien je flyers wil laten drukken, hou dan rekening met drukkosten. Lay-outen doet het provinciale secretariaat uiteraard met plezier en helemaal gratis voor jou.

Over de medewerkers

Zorg dat je met genoeg bent om de wandeling uit te stippelen en de Wally’s op te hangen. Niet enkel is dat gezelliger, maar hoe meer ogen, hoe meer (verstopplekken) je ziet!

Je kan het jezelf gemakkelijk maken en het begin- en eindpunt voorzien in bijvoorbeeld een bestaand café. Dan hoef je niet zelf een volledige bar te voorzien, personeel, etc… Het is wel zo aangenaam om iets te kunnen drinken na een lange wandeltocht!

Extra info

Bart Schoofs is de geweldige tekenaar die alle CurieusWally’s voor ons tekende. Hij is stripmaker, cartoonist, scenarist en muzikant . Zijn werk was te zien in o.a. De Standaard, De Tijd, Bonanza, Volt, Yeti en Knack.

Curieus Vlaams-Brabant organiseerde de allereerste (bijzonder succesvolle) Waar is Wally-wandeling. Heb je vragen? Wil je nog meer praktische tips? Contacteer dan zeker je lokale Curieus afdeling.