Kosten

1

Moeilijkheid

Gemakkelijk te organiseren door een beperkte groep, ideaal om mee te starten als je nog niet veel ervaring hebt in het organiseren van evenementen.

Thema's

Solidariteit

Veilig Verkeren

Van stoepknuffels tot zebrapadkunst en pothole-activisme. Maak de buurt veiliger én mooier!
Inhoud

Veilig verkeren! Weinig thema’s waar je zo veel aandacht mee kan krijgen als verkeersveiligheid. Het hoeft allemaal niet belerend vingerwijzend. Wij geven je vier fijne projecten om aan de slag te gaan met het lokaal verkeersbeleid. Veel plezier!

Hoe begin je eraan?

Pothole-activisme

Putten in de weg? Fluitje van een cent voor de Brit Wanksy. Deze inwoner van Manchester maakt op een bijzondere manier de beleidsmakers erop attent dat sommige wegen er barslecht bij liggen. Wat verf, wat lef en een beetje fantasie… meer heeft deze activist niet nodig. Ook onze Belgische wegen zijn vrij berucht voor de talrijke putten in de weg. En ook bij ons duurt het soms een hele tijd voor de bevoegde overheid deze opvult met asfalt… Voor wie het niet zo heeft voor penissen, ook met bloemetjes kan je aandacht vragen natuurlijk.

https://www.indy100.com/article/this-man-is-painting-penises-on-potholes-so-the-council-has-to-take-action--ekSuZ63mgW

Stoepknuffels

Het is een kwalijke, gevaarlijke en vooral bijzonder onsympathieke gewoonte die een symptoom lijkt van onze jachtige tijden. Je kent ze allemaal, ouders die hun kroost van school ophalen en in alle haast hun wagen op de stoep parkeren. De ouderraad van een Mechelse school heeft er iets op gevonden. Ze stellen zachte knuffelberen op aan de rand van het voetpad rond de schoolpoort. Een kleurrijke interventie die haastige chauffeurs subtiel op andere gedachten brengt.

Z is voor Zebra

Je kan snelheidsduivels Banksy-gewijs, op een positieve manier en met een knipoog wijzen op hun belachelijk gevaarlijk rijgedrag. Wil je voorbijrazende automobilist erop wijzen dat in jouw wijk veel kinderen spelen, fietsen, wandelen …? Zet dan je wekker in het holst van de nacht en haal een krijtspuitbus uit je materiaalhok. Op de plek waar je graag een oversteekplaats zou willen, kan je enkele opvallende zebra’s schilderen/spuiten. Een actie voor verkeersveiligheid die zo sympathiek is, dat je sowieso een glimlach op het gezicht van voorbijgangers tovert.

Bekijk hier hoe Curieus Bonheiden het aanpakte. http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-bonheiden/actie-voor-duidelijk-zebrapad-aan-schoolomgeving-a2981974/

Zebrapadkunst

Zoeven automobilisten ook veel te snel door je straat? Gebruik het zebrapad om hen aan te sporen wat te vertragen. Het simpele strepenpatroon daagt je uit om ermee aan de slag te gaan. Maak er bijvoorbeeld een pianopatroon van, schilder er een originele boodschap bij (Geef elkaar eens een zoen tijdens het wachten op groen), laat een kunstenaar de strepen onder handen nemen met felle kleuren en maak er een Russisch avant-garde zebrapad van. Laat je helemaal gaan, de voetgangers zijn je nu al dankbaar! Zie je nog meer mogelijkheden om te sensibiliseren met kunst? Pak het dan iets ambitieuzer aan, en ga op prospectie in Japan waar een wegennetwerk bestaat dat muziek speelt telkens je er met de juiste snelheid over rijdt. Bekijk het hier: https://www.youtube.com/watch?v=yTsoP3WWgU4

Verkeersbordenkunst

Mannen die koeien voortduwen, gewichtheffers die zich een breuk zeulen, muizen on the run, plassende honden… Je kan het zo gek niet bedenken, of je vindt het op een verkeersbord in Aalst. Maar je hoeft geen kunstenaar te zijn om zelf origineel aan de slag te gaan met verkeersborden. Met enkele simpele stickers kan je al heel wat verkeersborden pimpen. Zorg er wel voor dat de leesbaarheid van de borden niet in het gedrang komt.

De ultieme inspiratiebron en verkeersbordenheld is street artist Clet (https://www.facebook.com/CLET-108974755823172/).

Hou rekening met

Is dit wel allemaal wettelijk? Heel duidelijk: nee. Niet elke actie is 100% legaal. Een beetje durf is hier vereist. Blijf steeds nadenken: spuit je zebra’s met krijtverf en zorg dat de verkeersborden nog duidelijk te zien zijn.

Extra info

Misschien voel je niet helemaal hoe je deze projecten kan laten kleven op je Curieusgroep. Hier moet je op voorhand goed over nadenken. Claim je actie op social media, in de pers, praat erover en wees zelf heel aanwezig op je actie. Go for it!