Kosten

3

Moeilijkheid

Je hebt al ervaring met het organiseren van (grotere) evenementen. Je kan rekenen op een aantal vrijwilligers, hebt tijd en een budget om de activiteit uit te werken.

Thema's

Cultuur

Terrasfilm

Strijk tijdens de zomermaanden neer op een gezellig plein of in een sfeervol park en nodig je buurt uit om samen naar een film in open lucht te kijken.
Inhoud

Niets gezelliger op een zwoele zomeravond, dan samen met je lief te genieten van een film. Een laatavondbriesje door je haren, een dekentje om te delen en een verhaal om bij weg te dromen... Believe us, it’s a winner!

Strijk tijdens de zomermaanden neer op een gezellig plein of in een sfeervol park. Nodig je hele buurt uit om samen naar een film in open lucht te kijken... en reserveer die twee plekjes op de laatste rij voor jou en je lief.

Hoe begin je eraan?

Is er bij jou in de buurt een gezellig parkje? Of zie je het meteen groots en wil je het marktplaats van jouw gemeente inpalmen? Vraag sowieso de gemeente om toestemming voor gebruik van openbare ruimte.

Heb je een stamcafé? Dan is het tijd om dat te verzilveren in een sterke samenwerking. Anders spreek je een vriendelijke café-uitbater aan die paalt aan jouw pop-up-cinema. Probeer samen te werken voor het bemannen/bevrouwen van de toog, het gebruik van hun terras, het verkopen van cinemahapjes (ijspralines! popcorn! zure beertjes!)... Op die manier kan je de kosten en de werklast drukken. Denk ook aan andere samenwerkingspartners, je kan misschien samen stoelen, kussentjes, dekens... ontlenen.

Denk na over een leuke film. Hou de filmpagina’s van de kranten in de gaten en probeer een recente film te strikken die nog niet bij jou in de cinema van jouw gemeente te zien was. Of richt je pijlen op een klassieker. Die spreekt vaak een breed publiek aan. En wees niet bang om een sterke inhoudelijke film te programmeren. We zijn Curieus, het mag ergens over gaan zonder dat het moraliserend is.

Reserveer je film bij de videotheek of bibliotheek bij jou in de buurt. Al kan je al heel goedkoop dvd’s kopen via internet of bij je lokale handelaar.

Als je een film projecteert voor publiek, ben je verplicht om dit bij SABAM aan te geven. Dien je aanvraag in via sabam.be. Het spreekt voor zich dat je ook de producent van de film op de hoogte brengt van jouw filmvertoning. Je betaalt hiervoor vertoningsrechten. Een bijzonder sympathieke organisatie die we hierbij kunnen aanbevelen is Bevrijdingsfilms. Ze hebben een bijzondere selectie filmpareltjes in hun aanbod, en kunnen voor jou in één klap alles regelen: Sabam aanvragen, film huren, vertoningsrechten...

Bij je Curieus community builder kan je terecht voor een beamer, groot projectiescherm, dvd-speler en geluidsinstallatie. Maar we raden je toch aan om voor een filmvertoning buiten een sterkere beamer en groter projectiescherm te huren. Informeer hiervoor tijdig bij de provinciale uitleendienst. Ben je te laat? Vandaag de dag kan je werkelijk àlles huren (vraag raad aan je communtiy builder).

Voer volop promo.

Verspreid aantrekkelijke flyers en affiches (contacteer je community builder voor gratis layout) bij lokale handelaars, de bibliotheek, café’s, jeugdhuizen...

Werk samen met een andere vereniging om je publiek nog diverser te werven. Probeer in zo veel mogelijk verschillende nieuwsbrieven te verschijnen (en laat daarbij telkens verwijzen naar je Terrasfilm op de digitale kalender van Curieus).

Maak een facebook-event aan (en hou die levendig), geef je activiteit een plekje op Uit in Vlaanderen, wattedoen.be en andere kalendersites …

Kondig je Terrasfilm aan via mailing aan al jouw kennissen, verwijs naar je activiteit op de Curieuskalender, nieuwsbrieven…

Vergeet de pers niet. Verstuur een eerste persberichtje om je Terrasfilm voor te stellen, en stuur een herinnering de dag voor je activiteit. Ook nà je terrasfilm kan je een verslagje (mét sfeervolle foto’s) versturen. Neem ook even de moeite om te bellen naar enkele lokale journalisten. Vaak krijgen ze honderden persmededelingen in hun mailbox, en één telefoontje doet vaak wonderen.

Probeer opgenomen te worden in de kalender van het lokaal gemeenteblad.

Wanneer je een Belgische film vertoont, probeer dan de regisseur of de cast naar jouw filmvoorstelling te krijgen. Het levert je vast en zeker extra (pers-)aandacht én publiek op. En het geeft je Terrasfilm sowieso extra cachet.

Zoek partners: andere verenigingen, een lokale radiozender of streekkrant, een café... Je vergroot je publiek en kan kosten delen. En het helpt je om de naam Curieus bekender te maken in je gemeente, ook voor volgende activiteiten.

Zorg voor een gezellige inkleding. Voorzie dekentjes, sfeerverlichting, een gezellige bar... zodat mensen ook na de film zin hebben om wat te blijven hangen.

Hou rekening met

De kosten kunnen nogal hoog oplopen wanneer je alles alleen wil organiseren (Sabam, vertoningsrechten, bar opstellen, projectiemateriaal huren, stoelen en dekentjes kopen/huren...). Daarom, een extra warme oproep om voor jouw Terrasfilm de handen in elkaar te slaan met andere verenigingen en partners. Bovendien bereik je meteen een veel groter publiek.

Wil je het over een ietwat andere boeg gooien? Organiseer dan een drive-in cinema. Het vraagt evenveel organisatie, is net iets origineler (dus meer kans om de lokale krantenpagina’s te halen), en je hoeft geen stoelen te voorzien . Ook hier voorzie je best een leuke bar (zoek bijvoorbeeld een gezellig in te richten oude caravan), zodat mensen na de film de moeite nemen om uit hun auto te stappen en wat te blijven plakken.

Over de kostprijs

Sabam, vertoningsrechten, decoratie, huur materiaal... kunnen al gauw oplopen wanneer je geen partners betrekt bij de organisatie. Probeer de toegang gratis te houden, en je opbrengst te halen uit de verkoop van drank en 'cinemahapjes'. Of laat fleece-dekentjes maken met Curieuslogo en verkoop ze aan een bescheiden meerprijs.

Over de medewerkers

Bedenk dat je helpende handen nodig hebt voor het bemannen/bevrouwen van de bar en/of een verkoopsstand van dekentjes, opstellen en inrichten van je cinema-terrein (stoelen, logistiek materiaal, bar, lichtslingers...), opvangen van de regisseur...

Maar vooral voor het promo voeren op voorhand. Verdelen van flyers, zoeken naar partners die je Terrasfilm willen helpen verspreiden, perscontacten onderhouden, online reclame... promo voeren is een vrij intensieve bezigheid als je het goed wil doen...

Extra info

Tijdens de zomer van 2022 organiseert Curieus i.s.m. Linx+ verschillende terrasfilms overal te lande.

Neem gerust even contact op om tips te vragen.